The Foundry Hotel Athens/ Facebook
The Foundry Hotel Athens/ Facebook
15|05|2019 14:30
SHARE
ΤΗΕ FOUNDRY HOTEL ATHENS

Πάμε για πικ νικ στο κέντρο της Αθήνας -Eνα πρωτότυπο project από το The Foundry Hotel


Αν έχετε ταξιδέψει στις χώρες της Ευρώπης, σίγουρα θα έχετε ζηλέψει τα πικ νικ που γίνονται σε πάρκα και κήπους, όταν οι μέρες είναι ηλιόλουστες.

 Όμως, στην Αθήνα, σπανίως έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε καλάθια και τραπεζομάντηλα και να φάμε με την παρέα μας μέσα στο κέντρο της πόλης.

Ο λόγος, φυσικά, είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι κατάλληλοι για τέτοιες αποφάσεις, εντός των τειχών, οπότε και να έχουμε ανάλογες διαθέσεις πρέπει να πάρουμε τα όρη και βουνά, ή να κατεβούμε νότια προς θάλασσα.

Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του «The Foundry», ενός ιδιαίτερου ξενοδοχείου στη καρδιά του Ψυρρή (πλησίον του Cine Ψυρρή) και έφτιαξαν μια ταράτσα αποκλειστικά αφιερωμένη στα πικ νικ που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι ων σχολικών μας εκδρομών, «αξιοποιώντας», έτσι, τον υπέροχο αττικό ουρανό.

Καταρχάς, όμως, για όσους δεν γνωρίζουν, πρέπει να πούμε ότι το «The Foundry» πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό τύπο φιλοξενίας από τα κλασικά ξενοδοχεία. 

Φωτογραφία: www.thefoundryhotelathens.com
Φωτογραφία: www.thefoundryhotelathens.com

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 1930, που λειτουργούσε ως επέκταση των στάβλων των αθηναϊκών συγκοινωνιών.

Αργότερα, εδώ, στεγαζόταν ένα στοιχειοχυτήριο, στη συνέχεια έγινε τράπεζα και τυπογραφείο, ενώ, τα τελευταία χρόνια, εδώ, βρισκόταν το θέατρο Πολιτεία.

Οι αρχιτέκτονες Έφη Μαλανδράκη, Μίλτος Πορτοκάλης μαζί με τον συνεργάτη τους, Μάριο Κουλλουρό, το ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά, κι, έτσι, όταν το οίκημα πέρασε στα χέρια τους, έφτιαξαν ένα μπουτίκ ξενοδοχείο, αλλιώτικο από τα άλλα, εισάγοντας την ιδέα μιας μοντέρνας αλλά καθαρά ελληνικής φιλοξενίας. 

Εδώ, λοιπόν, οι ένοικοι δεν μένουν απλώς σε δωμάτια, αλλά σε δώδεκα διαμερίσματα, όπου η βιομηχανική αισθητική παντρεύεται με υλικά όπως το ξύλο, το μωσαϊκό και το μάρμαρο, αλλά και έντονα χρώματα, ενώ οι κάθετοι κήποι που κρεμιούνται από μια πρόσοψη με τεράστια παράθυρα, τραβάει το μάτι κάθε περαστικού.  Οι χώροι εσωτερικά είναι πλήρως εξοπλισμένοι και διακοσμημένοι με vintage αντικείμενα κι έπιπλα -έχουν ακόμα και πικ απ με βινύλιο, ενώ υπάρχει και πιάνο για τις καλλιτεχνικές φύσεις.

Το μόνο που δεν διαθέτουν είναι τηλεόραση, γεγονός που δηλώνει πολλά για την όλη φιλοσοφία του χώρου.

Φωτογραφία: www.thefoundryhotelathens.com
Φωτογραφία: www.thefoundryhotelathens.com

Καλά, θα μας πείτε τώρα και πού γίνεται το πικ νικ;

Μα φυσικά στην υπέροχη ταράτσα, που έχει θέα όλη την Ακρόπολη και το Αστεροσκοπείο, ενώ, ταυτόχρονα είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει μια παλιά Αθηναϊκή αυλή.

Οι εμπνευστές της την ονομάζουν «rooftop picnic garden», γι’ αυτό και τη  γέμισαν με πρασινάδες και φυτά, δημιουργώντας έναν μικρό αστικό κήπο.   

Κι επειδή ήθελαν να καταργήσουν την αίσθηση του τσιμέντου, το δάπεδο είναι καλυμμένο με χώμα, ενώ μεγάλοι ξύλινοι πάγκοι σας περιμένουν να απολαύσετε το γεύμα σας. 

Τα παιδιά του «Τhe Foundry» δεν ήθελαν να φτιάξουν άλλο ένα μπαρ με ποτό και φαγητό, οπότε βρήκαν μια πρωτότυπη ιδέα για να προσελκύσουν το κοινό, πέρα από τους επισκέπτες των διαμερισμάτων. Εδώ, οι πέργκολες με τις παραδοσιακές καλαμωτές και τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που παραπέμπουν στον μοντερνισμό του μεσοπολέμου, δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ένα πικ νικ, ενώ το βράδυ μπορείτε να χαλαρώσετε, απολαμβάνοντας το ποτό σας.

The Foundry Hotel Athens/ Facebook
The Foundry Hotel Athens/ Facebook

Για το πικ νικ, μπορείτε προμηθευτείτε ένα καλάθι γεμάτο εκλεκτά ελληνικά τυριά και αλλαντικά, μαζί με απαραίτητα συνοδευτικά -chutneys, ελιές, τσιπς λαχανικών, αφράτα ψωμάκια και κριτσίνια, σαλάτες και φρούτα νόστιμα της εποχής- και να συνδυάσετε με κρασιά από το κελάρι του υπογείου που τα προμηθεύονται από μικρά ελληνικά οινοποιεία, αλλά και μπύρες από ψαγμένες ντόπιες ζυθοποιίες.

Οι ένοικοι, μάλιστα, του συγκροτήματος δικαιούνται ένα καλάθι πρωινό δωρεάν, οπότε αν θέλετε να κάνετε μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά σας, μπορείτε απλώς κι εσείς να κλείσετε ένα δωμάτιο- δεν είναι καθόλου ακριβά- και να κάνετε μια σύντομη απόδραση χωρίς να πάτε και πολύ μακριά.

Την επιμέλεια του καλαθιού, -δηλαδή του περιεχομένου του - έχει η Γωγώ Δεληολάνη, γνωστή από το Master Chef και τα pop-up εστιατόρια- ταβέρνες του Bios.

Επίσης, σε σταθερή βάση, θα ετοιμάζει μπροστά στους συνδαιτυμόνες κι ένα πιάτο ημέρας, που θα ποικίλλει από αγαπημένες μαμαδίστικες  συνταγές, έως πιο γκουρμέ ωμά πιάτα, όπως ένα σεβίτσε λαβράκι, αλλά και λεπτοζυμωμένες πίτσες ψημένες σε ξυλόφουρνο αλά ιταλικά.

Στο Foundry, λοιπόν, μπορείτε να δείτε την πόλη αλλιώς, να ταξιδέψετε στο παρελθόν και να χαλαρώσετε με καλούς φίλους, ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα των συνηθισμένων εξόδων.

Σαρρή 40, Ψυρρή, 211 1824.604