Ένα κρυμμένο μαγαζάκι στην πλατεία Βικτωρίας ψήνει νόστιμες γεωργιανές πίτες με παραδοσιακό τρόπο  | 0 bovary.gr
Ένα κρυμμένο μαγαζάκι στην πλατεία Βικτωρίας ψήνει νόστιμες γεωργιανές πίτες με παραδοσιακό τρόπο | 0 bovary.gr
ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ

Ένα κρυμμένο μαγαζάκι στην πλατεία Βικτωρίας ψήνει νόστιμες γεωργιανές πίτες με παραδοσιακό τρόπο


Δευτέρα απόγευμα μετά την δουλειά, κάνοντας μια βόλτα στην Αθήνα, τα βήματα μάς οδηγούν σε μία από τις παλιές «αριστοκρατικές» γειτονιές της πόλης, που ωστόσο σήμερα παλεύει με πολλά προβλήματα.

Η πλατεία Βικτωρίας είναι γεμάτη κίνηση και ζωή, ακόμα και σήμερα.

Η καθημερινότητα της περιοχής που γέννησε και μεγάλωσε πολλούς μεγάλους Ελληνες καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους παίρνει χρώμα και άρωμα από τα μικρομάγαζα εκείνων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την χώρα τους ελπίζοντας να καταφέρουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή εδώ.

Ενα τέτοιο κατάστημα, επί της Αριστοτέλους, κρυμμένο από τα πολλά βλέμματα, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για τις πεντανόστιμες παραδοσιακές πίτες και τα ζεστά ψωμάκια από την Γεωργία που φουρνίζει καθημερινά.

Περπατώντας δίπλα από τη σειρά με τις μουριές και κατεβαίνοντας την πλατεία, η μυρωδιά της φουσκωμένης ζύμης και των μπαχαρικών δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο.

Το μικρό αυτό μαγαζάκι άνοιξε το 2015 και τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότεροι Αθηναίοι «περαστικοί τάχα» το επισκέπτονται για να δοκιμάσουν τις πλούσιες γεύσεις, με την χειροποίητη ζύμη και τα φρέσκα υλικά, αλλά και να δουν τις πίτες να ψήνονται εκείνη την ώρα μπροστά τους στον μεγάλο χτιστό φούρνο με τις αντιστάσεις και το πυρότουβλο.

Το κατάστημα ανήκει στον Ιάκωβο και την σύζυγο του την Τίνα που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.

H ιδέα του φούρνου ήταν της Τίνας: Λίγα αλλά ποιοτικά κομμάτια από Α' ποιότητας υλικά, τίποτα κατεψυγμένο και μια ομάδα από ειδικευμένους συμπατριώτες του ζευγαριού, ήταν τα υλικά που χρειάστηκαν για να βλέπει το ζευγάρι καθημερινά αμέτρητους τουρίστες να κοντοστέκονται στην βιτρίνα του μαγαζιού και να περνούν το κατώφλι για να τραβήξουν μια φωτογραφία τον εντυπωσιακό φούρνο με τις μικροσκοπικές ψηφίδες και φυσικά να πάρουν μία πίτα για το δρόμο.

Αγελαδινό τυρί από την πατρίδα, λουκάνικο και τυρί, πίτα με μοσχαρίσιο κιμά και άφθονα μπαχαρικά, μανιτάρια, πατάτες, αυγό και φασόλια, η ποικιλία στην γέμιση και η παχιά, αφράτη ζύμη σε κερδίζουν από την πρώτη συνάντηση με τον ουρανίσκο και σε ταξιδεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

Εκτος όμως από τις πίτες ο κόσμος έρχεται στο μαγαζί για το παραδοσιακό γεωργιανό ψωμί του ενός κιλού, που όπως λένε ίδιοι οι πελάτες είναι τέλειο για σάντουιτς.

Ο φούρνος δουλεύει αδιάκοπα και οι φουρναραίοι, με τις λευκές ποδιές και τα καπελάκια τους, συνεχώς βάζουν νέα καρβέλια να ψηθούν στα τοιχώματα στο εσωτερικό του.

Τα ασυνήθιστα πλακουτσωτά φραντζολάκια ψήνονται για 7-9 λεπτά σε θερμοκρασία που αγγίζει τους 300 βαθμούς.

Μπαίνοντας μέσα και συζητώντας για την ζωή τους στην Ελλάδα, μαζί με την πίτα μάς κέρασαν και αναψυκτικό από την Γεωργία, κάτι σαν γκαζόζα με άρωμα αχλάδι.

Μοιάζει, σαν ο ζεστός φούρνος, το εγκάρδιο χαμόγελο των ιδιοκτητών και φυσικά οι παραδοσιακές νοστιμιές να δημιουργούν την πιο καλή παρέα και όμορφη ατμόσφαιρα.

Το κατάστημα είναι ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ για την λιγούρα, ενώ τα προϊόντα που μένουν, μοιράζονται σε αστέγους και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στους γύρω δρόμους.

Ο Ιάκωβος μας αποκαλύπτει ότι θα ήθελε πολύ να δημιουργήσει αλυσίδα καταστημάτων και αν κρίνουμε από την επιτυχία του πρώτου σίγουρα θα τα καταφέρει.

Παραδοσιακές Γεωργιανές Πίτες, Αριστοτέλους 79-81, Πλ. Βικτωρίας, Τηλ.Παραγγελιών: 2109231011/6996452744