Ο Τάσος και ο Άρης φτιάχνουν στο Παγκράτι σοκολάτες όπως οι αρχαίοι μάγοι  | 0 bovary.gr
Ο Τάσος και ο Άρης φτιάχνουν στο Παγκράτι σοκολάτες όπως οι αρχαίοι μάγοι | 0 bovary.gr
25|05|2019 18:00
SHARE
KAKAU WORSHIP

Ο Τάσος και ο Άρης φτιάχνουν στο Παγκράτι σοκολάτες όπως οι αρχαίοι μάγοι


Για τους αρχαίους λαούς,το κακάο ήταν το ιερό φρούτο των Θεών και πολλές φυλές το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους, καθώς θεωρούσαν ότι η ενέργειά του αντιπροσώπευε το στοιχείο της φωτιάς και τη δύναμη της δημιουργίας.

Στους λαούς της Κεντρικής Αμερικής, το κακάο ήταν βασικός άξονας της οικονομικής και πνευματικής ζωής. Μάλιστα οι ιθαγενείς, κάνοντας φυσική απόσταξη, διαχώριζαν ακόμα και το βούτυρό του για ιατρικούς, ακόμα και για καλλωπιστικούς λόγους. 

Όλα αυτά τα «περίεργα» κινητοποίησαν το ενδιαφέρον του Άρη Φλόκα και του Τάσου Θεοδοσιάδη, που μια μέρα μάζεψαν τις βαλίτσες τους και άρχισαν τα ταξίδια. Φίλοι από χρόνια μοιράζονται το πάθος για τη σοκολάτα, όποτε όργωσαν την Νότια Αμερική και μαζί εκπαιδεύτηκαν στην παραγωγή της.

Έμαθαν, λοιπόν, τις συνταγές των Μάγιας, απέκτησαν εμπειρίες και, κάπως έτσι, αποφάσισαν να φέρουν τα μυστικά της σοκολάτας και στην Αθήνα. Αφού πειραματίστηκαν στην κουζίνα του σπιτιού τους και είδαν ότι το αποτέλεσμα είχε απήχηση στους φίλους τους, νοίκιασαν έναν χώρο, αγόρασαν μηχανήματα κι έτσι έφτιαξαν την «Kakau Worship», που εξειδικεύεται στην κατεργασία του Κακάο και την παραγωγή σοκολάτας από βιολογικούς σπόρους, που έπονται σε πολιτικές δίκαιου εμπορίου.

Στο εργαστήριό τους, στην Φαίδρου στο Παγκράτι, η παραγωγή ξεκινάει κυριολεκτικά από το μηδέν: δηλαδή από τον καρπό, που τον προμηθεύονται τους από περιοχές όπου τα κακαόδεντρα καλλιεργούνται με συνθήκες δίκαιες για τους αγρότες.

Εδώ, φυσικά, όλα παράγονται με τον πιο φυσικό τρόπο, oπότε οι σοκολάτες τους περιέχουν απολύτως βιολογικές πρώτες ύλες. 

Πρώτοι, φυσικά, οι σπόροι κακάο, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα μαγνησίου, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ, ο φλοιός τους φοβερές διουρητικές ιδιότητες και αποτοξινωτικές λειτουργίες για το συκώτι, καθώς και μεγάλη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Δεύτερη στη σειρά, η σκόνη κακάο, πλούσια σε φυτικά λιπαρά, με περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο. Από τα αγαπημένα τους υλικά είναι και η ζάχαρη άνθους καρύδας  -που δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ στις σοκολάτες που θα βρείτε στη αγορά - ένα φυσικό γλυκαντικό που αποσπάται από το άνθος της καρύδας, όταν είναι ακόμα κλειστό.

Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή της καστανής ζάχαρης με μια ελαφριά νότα καραμέλας. 

Τέλος, έχουμε και τους αποφλοιωμένους σπόρους κακάο, μια υπερτροφή με έντονα αρώματα σοκολάτας.

Η διαδικασία της παρασκευής αρχίζει με την εξέταση των κόκκων κακάο, ώστε να καθοριστεί ο τύπος ψησίματος. Στη συνέχεια, τα συστατικά αλέθονται σε πετρόμυλο από γρανίτη για 36 ώρες.

Η σοκολατοποίηση ολοκληρώνεται με τη μαγική διαδικασία που ονομάζεται «στρώσιμο» σοκολάτας. 

Τέλος, το υλικό φορμάρεται και μπαίνει στο ψυγείο για τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν καταναλωθεί. Ανάλογα με την περιεκτικότητα που θέλουν να έχει κάθε συνταγή, παράγουν από 55% κακάο έως και 90%. 

Στη συνέχεια, προσθέτουν την ζάχαρη αλλά και διάφορα μυρωδικά, όπως τσίλι, κάρδαμο, καφέ, βανίλια ή νιφάδες καρύδας. Όλες οι μπάρες τοποθετούνται σε βιοδιασπώμενο σακουλάκι από φλοιό δέντρου και συσκευάζονται χειροποίητα σε ανακυκλώσιμο χαρτί,  με το έμβλημα του Kakau Worship, ένα χαριτωμένο τοτέμ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο συλλογές, η μια από το Περού, η δεύτερη από τη Γουατεμάλα. 

Στο Περού, δεκάδες αρχαίες φυλές χρησιμοποιούσαν το κακάο από τα προϊστορικά χρόνια στα βάθη του Αμαζονίου. Αμέτρητες ποικιλίες κακάο φυτρώνουν στις τροπικές περιοχές του Περού, όπου δημιουργούν σπόρους κακάο με απαλή αίσθηση γάλακτος και αρώματα λουλουδιών.

Αντίστοιχα, η  Γουατεμάλα είναι η γενέτειρα των Μάγια, εκεί όπου σερβιρίστηκε το πρώτο ρόφημα σοκολάτας ανάμεσα σε ιερείς και μάγους στα τελετουργικά μυστήρια.

Οι σοκολάτες που παράγονται με κακάο αυτή την περιοχή έχουν έντονα αρώματα μούρων και νότες σπόρων κακάο.

Τις σοκολάτες του Kakau Worship, που έχουν βραβευτεί σε παγκόσμιες διοργανώσεις κι εκθέσεις, θα τις βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα, ή στο εργαστήριο των παιδιών στο Παγκράτι.

 Για παραγγελίες (εκτός Αττικής) μέσα από το e-shop, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία στο 212-1067946.

Φαίδρου 4, Παγκράτι