Shutterstock
Shutterstock
MUHALLEBI

Μουχαλεμπία με ροδόνερο: Η συνταγή για την ελαφριά κρέμα από την Περσία που θα σε δροσίσει


Ο καιρός είναι πλέον πολύ ζεστός και η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Τι καλύτερο από ένα δροσερό και καλοκαιρινό γλυκό;

Ξέρω όμως ότι δοκιμάζεις ήδη το μαγιό σου και κάνεις προετοιμασίες για την παραλία...

Γι’ αυτό άρχισα να ψάχνω για ελαφριά γλυκά ψυγείου που είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτήν την εποχή.

Τότε, έπεσα πάνω σε μία συνταγή της Αργυρώς, για μουχαλεμπία.

Δεν είχα ξανακούσει γι’ αυτήν και έτσι αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα.

Η μουχαλεμπία, λοιπόν, ή μουχαλεμπί, είναι μια πουτίγκα γάλακτος, σαν κρέμα, που προέρχεται από την Περσία και είναι διαδεδομένη σε όλη την Μέση Ανατολή.

Τα βασικά συστατικά της είναι το ρύζι, η ζάχαρη, το ριζάλευρο και το γάλα.

Shutterstock
Shutterstock

Σήμερα συναντάται κυρίως στην Τουρκία ενώ θεωρείται ένα από τα γλυκά του Ραμαζανιού.

Υπάρχει σε δύο εκδοχές: Η μία είναι με κοτόπουλο και ονομάζεται «ταούκ γκιοσού» και η άλλη είναι με ροδόνερο.

Εμείς βρήκαμε την εύκολη και γρήγορη συνταγή της μουχαλεμπίας με ροδόνερο και σας την παρουσιάζουμε:

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μερίδες: 6 

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
λίγες σταγόνες ροδόνερο
ανάμεικτα φρέσκα φρούτα, ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα
φιστίκια Αιγίνης, ολόκληρα για το γαρνίρισμα
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Shutterstock
Shutterstock

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το κρύο γάλα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.

Ανακατεύουµε καλά με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ. 

Στη συνέχεια, βάζουµε την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας και αφήνουµε το µείγµα να δέσει και να πήξει, για 8-10 λεπτά.

Ραντίζουµε ένα µακρόστενο ταψάκι με λίγες σταγόνες ροδόνερο. Αδειάζουµε την ελαφριά κρέµα και την αφήνουµε να κρυώσει καλά. 

Αφού κρυώσει τη βάζουµε στο ψυγείο για να παγώσει.

Για να σερβίρουμε, βγάζουµε ένα τετράγωνο κοµµάτι σε ένα πιάτο, το ραντίζουµε με ροδόνερο, προσθέτουµε τα ψιλοκοµµένα φρέσκα φρούτα, πασπαλίζουµε με ζάχαρη αλλά με και τα φιστίκια Αιγίνης.

Δροσερό, γευστικό αλλά και ελαφρύ! Τέλειο για το καλοκαίρι!

Καλή απόλαυση!