Pexels/ rawpixel.com
Pexels/ rawpixel.com
20|06|2019 12:00
SHARE
ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ

Τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» θα μας μυήσουν στα μυστικά της μπύρας 


Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό: δροσερή, ελαφριά, ταιριάζει με όλα τα φαγητά, ενδείκνυται, όμως, και χωρίς συνοδευτικά: η παγωμένη μπίρα είναι, αναμφίβολα, στις προτιμήσεις όλων μας τις ζεστές μέρες.

Υπάρχουν, βέβαια, και  οι φανατικοί του ζύθου, που θέλουν να γνωρίσουν τις νέες γεύσεις και να μάθουν από πρώτο χέρι τα μυστικά παραγωγής.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, στις 22 και 23 Ιουνίου, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, για δεύτερη χρονιά, θα πραγματοποιήσει ένα απολαυστικό διήμερο δράσεων με τίτλο «Ανοιχτά Ζυθοποιεία». 

Πέρσι, όταν εγκαινιάστηκε αυτός ο θεσμός, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτή την απολαυστική εμπειρία, γεγονός που έδωσε στους διοργανωτές δύναμη και έμπνευση να συνεχίσουν και φέτος, υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την κουλτούρα της μπύρας, ενώ, παράλληλα προωθούν την υπεύθυνη κατανάλωσή της στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, λοιπόν, ανοίγουν τις πόρτες των ζυθοποιείων τους για το κοινό για και προσφέρουν ξεναγήσεις και μια σειρά από διαδραστικές εμπειρίες, στον χώρο τους, όπως σεμινάρια και γευσιγνωσίες, ακόμα ετικέτες εντελώς καινούργιες, κυριολεκτικά μέσα από το καζάνι. Το σκεπτικό της όλης διοργάνωσης είναι να δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να επισκεφθεί ορισμένες από τις σημαντικότερες ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες της χώρας μας.

Pexels/Engin Akyurt
Pexels/Engin Akyurt

Μέσα από την επίσκεψη στα ζυθοποιεία και την ξενάγηση, θα έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε το ζύθο, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του, να εξοικειωθούμε με τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, να μάθουμε για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή, να συνομιλήσουμε με τους ζυθοποιούς που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων και να δοκιμάσουμε διαφορετικά είδη μπύρας.

Το πρόγραμμα σε κάθε ζυθοποιείο διαφοροποιείται ελαφρώς, όμως, σε όλα θα υπάρχουν ξεναγήσεις στους χώρους της ζυθοποίησης και της εμφιάλωσης, καθοδηγούμενη γευστική δοκιμή διαφορετικών τύπων μπύρας, περιήγηση και παρουσίαση της ιστορίας της μπύρας με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, καθοδηγούμενη γευσιγνωσία μπύρας (Food pairing), γνωριμία με καταξιωμένους ζυθοποιούς,  και φυσικά μια γευστική δοκιμή σε νέες αλλά και γνωστές ετικέτες της αγοράς, καθώς και φρέσκιας μπύρας.

Τα μέλη που συμμετέχουν στη δράση για το 2019 είναι τα εξής:

Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE

ΒΑΠ Π. Κουγιός ΑΒΕΕ

Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ

Ζυθοποιία Σαντορίνης AEBE

Ζυθοποιία Χίου

Κρητική Ζυθοποιία ΑΕ

Κρητικές Ζυθοποιίες – Ζηδιανάκης ΑΕ

Μικροζυθοποιία Μυκόνου AEBE

Μικροζυθοποιία Septem OE

Μικροζυθοποιία Σερρών και Β. Ελλάδος EE

Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ

Πρότυπη Συνεργατική Νανοζυθοποιία ΟΕ

Μια από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις είναι το σεμινάριο μαγειρικής με μπύρα από την Ελένη Ψυχούλη που θα γίνει την Κυριακή: (13.00-15.00) στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία.

Επίσης, η μικροζυθοποιία Septem που γιορτάζει και τα δέκα χρόνια λειτουργίας της,ετοιμάζει μικρές εκπλήξεις για τους επισκέπτες, η Μικροζυθοποιία της Μυκόνου θα προσφέρει για δωρεάν δοκιμή έξι διαφορετικούς τύπους μπύρας, ενώ στη Ζυθοποιία Πηνειού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί δυο oλόφρεσκες μπύρες, την Lola Pilsner και την Lola Belgian Ale.

Η είσοδος στα συνεργαζόμενα ζυθοποιεία το διήμερο 22 & 23 Ιουνίου θα είναι ελεύθερη, ενώ για κάποιες δράσεις, ζητείται προεγγραφή ή/και τηρείται σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων.

Συστήνεται η επικοινωνία του επισκέπτη απευθείας με το ζυθοποιείο που πρόκειται να επισκεφθεί για να ενημερωθεί για το πλήρες πρόγραμμα, τη διαθεσιμότητα και τις ώρες λειτουργίας.

Μπορείτε να καλείτε στο 210 7249000 (εσωτ. 213), την κα Δήμα, καθημερινές 11.00-16.00,έως και 20/6, για να κλείσετε τη θέση σας.