Βarro Negro: Το νέο μπαρ της Αθήνας με θέμα την αγαύη  | 0 bovary.gr
Βarro Negro: Το νέο μπαρ της Αθήνας με θέμα την αγαύη  | 0 bovary.gr
17|07|2019 11:15
SHARE
BARRO NEGRO

Βarro Negro: Το νέο μπαρ της Αθήνας με θέμα την αγαύη 


«Barro Negro» είναι ο μαύρος πηλός, που χρησιμοποιείται σε κεραμικά σκεύη, ξέρετε αυτά με τα μοναδικά σχέδια που προέρχονται από την πόλη της Oaxaca, στο Μεξικό.

Αυτά κοσμούν και την επιγραφή του νέου μπαρ που μόλις έκανε την εμφάνισή του στο κέντρο της πόλης, κάτω από την πολυσύχναστη πλατεία Καρύτση, που με σύμβολό του την αγαύη υπόσχεται να κάνει τις καλοκαιρινές μας νύχτες λίγο πιο δροσερές. 

Τρεις φίλοι, ο Στέλιος Παπαδόπουλος (Jose Cuervo global brand ambassador), o Γιώργος Καβακλής και ο Θάνος Ξύκης, -που αγαπούν τον Μεξικό και την κουλτούρα του- έβαλαν κάτω τις γνώσεις τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να αναδείξουν τη μοναδικότητα και τη μυστηριώδη φύση των agave spirits. 

To hashtag του μαγαζιού, άλλωστε, που μας συστήνεται με τη φράση #rethinkmexico μας καλεί να αναθεωρήσουμε ή να εντρυφήσουμε περισσότερο στα μυστικά ενός ιδιαίτερου πολιτισμού.  

Και οι τρεις ιδιοκτήτες, πάντως, είναι ειδικοί στην τεκίλα: ο Στέλιος είναι ο μοναδικός μη Μεξικανός που έχει τον τίτλο του πρεσβευτή του μεξικάνικου ποτού, ο Γιώργος έχει δημιουργήσει το βραβευμένο «Spoiled» στη Δάφνη που έφερε τη λογική των coktails bars και στις γειτονιές, ενώ ο mixologist Θάνος είναι γνωστός για την αδυναμία του στο συγκεκριμένο απόσταγμα.

Η λίστα των κοκτέιλς δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, όμως, η δυναμική τριάδα του «Βarro» έστυψε το κεφάλι της και δημιούργησε συνταγές που δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. 

Το back bar διαθέτει ήδη -κι έπεται και συνέχεια- 120 ετικέτες τεκίλας, μεσκάλ και αγαύης, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο σε αθηναϊκό μαγαζί, ενώ, όλα τα κοκτέιλ παρασκευάζονται με τα καλύτερα συστατικά και νέες τεχνικές, με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονων ποτών, όπως η Tradicional Paloma, πάντα με σεβασμό στην αυθεντικότητα και την προέλευση των αγαπημένων μας αποσταγμάτων. 

Για να είστε στο πνεύμα, να ξέρετε ότι η αγαύη είναι φυτό, το οποίο χρησιμοποιείται και ως υποκατάστατο γλυκαντικών ουσιών, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ, ενδείκνυται και για δίαιτα, οπότε μπορείτε να πιείτε χωρίς να ανησυχείτε για τις θερμίδες. 

Τώρα, η διαφορά της τεκίλα από το μεσκάλ είναι ότι η πρώτη φτιάχνεται μόνο από μπλε αγαύη, ενώ, για την παρασκευή του μεσκάλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και τριάντα ποικιλίες του φυτού.

Το δεύτερο σημείο που έγκειται διαφοροποίηση είναι ο τρόπος ψησίματος των pinas της αγαύης που στην περίπτωση του μεσκάλ σιγοψήνονται και καπνίζονται (εξ ού και του δίνουν έναν πιο καπνιστό χαρακτήρα ) ενώ, για την τεκίλα αποξηραίνονται στον ατμό, σε φούρνους από τούβλα ή αυτόκλειστα.

Πρωταγωνίστρια του καταλόγου, φυσικά, η all time classic Margherita που εδώ απογειώνεται, όμως, θα βρείτε και πολύ ψαγμένες επιλογές, που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού.  

Η Paloma, τώρα, που το όνομά της σημαίνει «περιστέρι», κι είναι ροζ, σερβίρεται σε ψηλόλιγνο ποτήρι και στο Μεξικό θεωρείται το πιο δημοφιλές ποτό.

Άλλωστε, δεν διαφέρει και πολύ από την Margherita, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τεκίλα αναμεμειγμένη με αναψυκτικό γκρέιπφρουτ (αν και στην αρχική της μορφή περιλάμβανε σόδα με γκρέιπφρουτ, την οποία, όμως, είναι δύσκολο να βρει κανείς έξω από τη χώρα των Μάγιας) και ένα δάχτυλο αλάτι στο ποτήρι για να εξισορροπεί την γεύση.

Η διακόσμηση, τώρα, στο εσωτερικό του «Barro Negro» δανείζεται στοιχεία από τους μικρούς, απογευματινούς περιπάτους γύρω από τη Guadalajara -την πόλη της Tequila- και της πολύχρωμης Oaxaca. 

Τόσο τα χρώματα όσο κα τα πλακόστρωτα δάπεδα θυμίζουν τις παραδοσιακές Haciendas και η αίσθηση που έχετε αράζοντας στην μπάρα ή στα stools είναι ότι βρίσκεστε σε μια μεξικάνικη αυλή.

Οι μουσικές επιλογές απόλυτα εναρμονισμένες στο κλίμα θα σας κάνουν να λικνίζεστε χωρίς σταματημό και βγαίνοντας, το πιθανότερο είναι ότι θα αναφωνήσετε  «Viva amigos!»

Ιωάννου Παπαρηγοπούλου 15, Αθήνα