Εξι παγκάκια στο Παγκράτι λένε ιστορίες και μας φέρνουν πιο κοντά  | 0 bovary.gr
Εξι παγκάκια στο Παγκράτι λένε ιστορίες και μας φέρνουν πιο κοντά  | 0 bovary.gr
LIVING CITY

Εξι παγκάκια στο Παγκράτι λένε ιστορίες και μας φέρνουν πιο κοντά

Αν υπάρχει ένα σημείο στην πόλη που έχει ακούσει τις περισσότερες ιστορίες, αυτό είναι τα παγκάκια.

Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές έχετε καταφύγει στην ασφάλεια των πάρκων ή των πλατειών, αναζητώντας ένα παγκάκι για να κλάψετε, να ανταλλάξετε το πρώτο σας φιλί, να μοιραστείτε ένα μυστικό, ή απλώς να ξεκουραστείτε;

Μακριά από τα βλέμματα των περαστικών και έξω από τους τοίχους του σπιτιού, αυτά τα υπέροχα ξύλινα καθίσματα που αποπνέουν το άρωμα μιας παλιότερης εποχής, τότε που ακόμα υπήρχαν γειτονιές, έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες σημαντικών στιγμών.

Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκαν η βραβευμένη performer, Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας, όταν αποφάσισαν να μετατρέψουν κάποια παγκάκια του κέντρου, συγκεκριμένα στην περιοχή του Παγκρατίου σε διαδραστικές ηχητικές εγκαταστάσεις, που λένε ή δέχονται ιστορίες.

Σε συνεργασία με τον art director, Νίκο Γεωργόπουλο, έστησαν, λοιπόν, έξι digital παγκάκια, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο «αστικό μουσείο ιστοριών».

Αυτό το αφήγημα δίνει στα παγκάκια μια άλλη διάσταση πέρα από τη χρηστική τους αξία, μεταμορφώνοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χώρο σε τόπο έκφρασης και κοινωνικοποίησης. Εδώ οι μικρές αλλά και τόσο μεγάλες ιστορίες μας γίνονται κοινό κτήμα, επικοινωνούνται και ταυτόχρονα καταγράφονται ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Το project παράλληλα εξερευνά τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά της και τη θετική της πλευρά, δηλαδη το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να γίνουμε πιο επικοινωνιακοί. Εκφράζοντας τις ιδέες και τις σκέψεις μας, ή ακούγοντας τις ιστορίες τωνσυνανθρώπων μας, ανοίγει ένας διάλογος και ξεκινάει μια προσωπική συνδιαλλαγή των ανθρώπων στον κοινό χώρο.

Μικρές χαρούμενες στιγμές, αστεία ενσταντανέ, προσωπικές τραγωδίες, ένα αποτυχημένο ραντεβού, μια ανάμνηση, μια εξομολόγηση, όπως αυτή της Μαρίας στο παγκάκι του Ευαγγελισμού που στο ίδιο σημείο ανακοίνωσε στους ίδιους τους ότι είναι έγκυος και ταυτόχρονα είδε τον γιο της να κάνει τα πρώτα του βήματα, αποτελούν ένα εντυπωσιακό καμβά, που στην ουσία αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή με όλες της τις εναλλαγές, τις εκπλήξεις της, ακόμα και τις σταθερές της.

Το κάθε παγκάκι «έχει συλλέξει» διαφορετικές ιστορίες, από άτομα διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, τις οποίες μπορεί κάποιος να τις ακούσει αφού συνδεθεί μέσω smartphone, λάπτοπ ή tablet στην ιστοσελίδα «digitalpagakia.gr» και το QR code που παραπέμπει απ’ευθείας στον ιστότοπο. Με τον ίδιο τρόπο κι εσείς μπορείτε να ηχογραφήσει το δικό σας αφήγημα, αρκεί να έχει διάρκεια έως δυο λεπτά. Θα πρέπει, όμως, να βρίσκεστε πολύ κοντά στο σημείο για να μπορέσετε να συνδεθείτε. Επίσης, απαιτείται πρόσβαση σε 3G. Είναι πολύ εύκολο να εντοπίσετε τα παγκάκια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς έχουν ζωγραφισμένη με κίτρινο μια τρίλιζα γύρω και πάνω τους και τη συνοδευτική φράση «Τα παγκάκια αφηγούνται την ιστορία τους. Συνδέσου!». Η τρίλιζα, όπως λένε οι δημιουργοί, «επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την οπτική ταυτότητα του έργου, καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό και απλό στη χρήση του».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «This is Athens – Polis» και εντάσσεται στην ευρύτερη σειρά δράσεων Re-Inventing Public Spaces, που έχουν σκοπό την επανεφεύρεση των δημόσιων χώρων.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους ενεργούς πολίτες και επαγγελματίες της Αθήνας, που καλούνται να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης. Για όσους δεν γνωρίζουν το This is Athens-Polis περιλαμβάνει διακριτές δράσεις, όπως το άνοιγμα κλειστών καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου και τη Στοά Εμπόρων, την παροχή κινήτρων σε κατοίκους και επαγγελματίες για ήπιες παρεμβάσεις στην πόλη, καθώς και ενέργειες για τον καθαρισμό όψεων και την αφαίρεση παράνομων αφισών σε στοχευμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

Στόχος των δημιουργών είναι να επεκτείνουν το πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή λειτουργεί πιλοτικά για έναν χρόνο, και σε άλλες περιοχές. Στο μέλλον μπορεί να προσθέσουν και θεματικές ενότητες που θα εναλλάσσονται ανά μήνα.

Μάλιστα, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού σκέφτονται να προτείνουν σε διάσημα πρόσωπα να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες:

Τα σημεία που βρίσκονται τα digital παγκάκια είναι:

1. Πάρκο Ευαγγελισμού

2. Σπύρου Μερκούρη

3. ‘Αλσος Παγκρατίου (κοντά στην έξοδο οδού Ευτυχίδου)

4. Οδός Υμηττού (δίπλα στον κιν/φο Πάλας)

5. Πλατεία Μεσολογγίου

6. Οδός Εμπεδοκλέους και Αρχιμήδους (Καλλιμάρμαρο Στάδιο).

Ομάδα έργου

Σύλληψη: Ελίζα Σόρογκα, Θοδωρής Τσίρκας

Γενικός Συντονισμός / Επιμέλεια / Επικοινωνία: Ελίζα Σόρογκα

Οπτική Ταυτότητα / Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Νίκος Γεωργόπουλος

Κατασκευή Ιστοσελίδας / Παραγωγή: Θοδωρής Τσίρκας

Υλοποίηση Εικαστικού: Άννα Βήχου

Βοηθός υλοποίησης εικαστικού: Ιλέανα Εξάρα

Πρακτική Άσκηση ΕΣΠΑ: Ρενάτα Τσιούλου