Cardinale: Το νέο ιταλικό της Μητροπόλεως με γεύσεις που θα έβρισκε κανείς σε ένα ταξίδι στην Τοσκάνη | 0 bovary.gr
Cardinale: Το νέο ιταλικό της Μητροπόλεως με γεύσεις που θα έβρισκε κανείς σε ένα ταξίδι στην Τοσκάνη | 0 bovary.gr
12|09|2019 14:02
SHARE
CARDINALE

Cardinale: Το νέο ιταλικό της Μητροπόλεως με γεύσεις που θα έβρισκε κανείς σε ένα ταξίδι στην Τοσκάνη


Έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του καλοκαιριού, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον, καθώς στο «Cardinale», άνθρωποι με γούστο, εμπειρία και όραμα έχουν βάλει το χεράκι τους. 

Πρώτη και καλύτερη η Φωτεινή Παντζιά, η γνωστή sommelier και άριστη γνώστης του οίνου, που ξέρουμε ούτως ή άλλως από το «Βy the Glass» και το «Βoccanegra», η οποία έκανε ένα μεγάλο της όνειρο πραγματικότητα: δηλαδή ένα στέκι με ιταλικές γεύσεις και εκλεκτά κρασιά, όπως θα έβρισκε κανείς σε ένα ταξίδι του στην Τοσκάνη. 

Μαζί της και ο σεφ, Κώστας Τσίγκας, -άσσος στη γαστρονομική κουλτούρα της γείτονος χώρας- που έχει αναλάβει την κουζίνα, οπότε το αποτέλεσμα απογειώθηκε. Το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το καινούργιο all day Italian resto της πόλης έχει εισόδους: μία από τη Μητροπόλεως και μια από τον πεζόδρομο της Πετράκη, όπου υπάρχουν και τραπεζάκια έξω τώρα που ο καιρός είναι ακόμα καλός.

Ο χώρος, άνετος και λιτός, χαρακτηρίζεται από μια μίνιμαλ αισθητική, όπου κυριαρχεί το ανοιχτό ξύλο.  

Aνοίγει νωρίς το πρωί με καφέ και προτάσεις για brunch, όπως αυγά ψητά στο φούρνο με τυρί ασιάγκο και salciccia fresca, που συνοδεύονται, αν θέλετε, από χειροποίητα ψωμάκια και φοκάτσιες.

Φυσικά, εδώ, θα βρείτε πίτσες, -κόκκινες και λευκές όπως συνήθως τις χωρίζει ο κύριος Τσίγκας- που έρχονται ζεστές και τραγανές κατευθείαν από τον ξυλόφουρνο.

Δοκιμάστε την λευκή με τσουκνίδα και καυτερό μέλι, ή αυτή με τη μορταδέλα και την κρέμα από φιστίκι Αιγίνης, ενώ, αν αγαπάτε τις πικάντικες γεύσεις, προσανατολιστείτε προς την κόκκινη με ντούγια και αντζούγια, ενώ, πολύ καλή είναι κι αυτή με τη μοτσαρέλα και τα μύδια αχιβάδες.

Ο κύριος Τσίγκας αντλεί την έμπνευσή του από παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ιταλία, κυρίως από τις βόρειες περιοχές της, δεν λείπουν, όμως, και αυθεντικά πιάτα από τη νότια πλευρά, όπως τα μύδια με πικάντικο λουκάνικο από τη Σικελία, με φασόλια και φρυγανισμένο ψωμί.

Από τα ορεκτικά, ξεχωρίζουν το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με τυρί taleggio, παλαιωμένο ξίδι και ψητό κρεμμύδι, αλλά κι ένα πιάτο από το Πιερμόνε με μοσχάρι και σαλάτα τόνου, για όσους αγαπούν τα surf and turf.

Στην κατηγορία των ζυμαρικών (πολλά εκ ων οποίων μπορείτε να τα ζητήσετε και χωρίς γλουτένη) δοκιμάστε το all time classic τορτελίνι με ραγού, τα νιόκι παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και pesto από κέιλ και αμύγδαλα, αλλά και τα γκούντι, ένα παραδοσιακό ζυμαρικό της κεντρικής Ιταλίας που φτιάχνεται από ρικότα και σιμιγδάλι και σερβίρεται με μανιτάρια και σέσκουλο. 

Εντυπωσιακά είναι και τα κυρίως πιάτα με κρέας, όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα, με γκράνα και salsa verde, η bistecca fiorentina με κρούστα από πορτσίνι και παλαιωμένο μπαλσάμικο, ενώ, δεν λείπει και το ψάρι -ανάλογα με την εποχή- με σάλτσα από σαφράν και λεμόνι, που σερβίρεται με λαχανικά.

Το πιο ιδιαίτερο όμως  σημείο του καταλόγου και του μαγαζιού είναι το crostini/ mozzarella bar. 

Το crostini είναι ένα ιταλικό ορεκτικό με βάση φρυγανισμένο ή ψημένο ψωμί στη σχάρα ή στο φούρνο. Σερβίρεται με διάφορα τυριά, λαχανικά, κρέατα, και  αλοιφές. Tα crostini, μάλλον, προέρχονται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν στην Ιταλία οι αγρότες το φαγητό τους έτρωγαν πάνω στο ψωμί και όχι σε πιάτο. Στο «Cardinale», τα crostini παρασκευάζονται και ψήνονται καθημερινά σε έναν ιταλικό πετρόφουρνο και μπορείτε να τα συνδυάσετε με κάποιο αλλαντικό ή τυρί από τους αντίστοιχους πάγκους.

Καινοτομία του μαγαζιού και οι ειδικές, απλές κι εύγεστες συνταγές per babbini -άλλωστε, η Φωτεινή είναι μητέρα, οπότε ξέρει καλά τι χρειάζεται ένα παιδί για να περάσει καλά όταν συνοδεύει σε μια έξοδο τους γονείς του.

Για επιδόρπιο, θα βρείτε το διάσημο tiramisou affogato, μια παραλλαγή του με εσπρέσο και μασκαρπόνε βερίκοκο, το μεσογειακό παγωτό από ελαιόλαδο που σερβίρεται με φρούτα εποχής, ένα κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι που συνοδεύεται από παγωτό και τέλος, τα σισιλιάνικα canolli- μακρόστενα γλυκίσματα από λεπτά φύλλα ζύμης -με κρέμα φιστικιού και σοκολάτα.

Στην κάβα τώρα, το όνομα της Φωτεινής αποτελεί εγγύηση.

Η απόφασή της να αφήσει την δημοσιογραφία και να ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη, το κρασί, αποδείχθηκε παραπάνω από σωστή, αφού στα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει αποκτήσει τη φήμη -κι όχι άδικα- ενός ανθρώπου που ξέρει, όσο κανείς, τα μυστικά του οίνου.

Θα βρείτε, λοιπόν, περίπου 80 ετικέτες, που σύντομα θα αυξηθούν, από τους καλύτερους ιταλικούς αμπελώνες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές εξ' αυτών -περίπου είκοσι- σερβίρονται και σε ποτήρι, οπότε, έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε και να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

Μητροπόλεως 38, Αθήνα, 210 3314397