«La Pantera Negra»: Γιατί μας άρεσε αυτό το εστιατόριο στην καρδιά της Πλάκας  | 0 bovary.gr
«La Pantera Negra»: Γιατί μας άρεσε αυτό το εστιατόριο στην καρδιά της Πλάκας | 0 bovary.gr
LA PANTERA NEGRA

«La Pantera Negra»: Γιατί μας άρεσε αυτό το εστιατόριο στην καρδιά της Πλάκας


Για το La Pantera negra και τον Δημήτρη Κατριβέση, που είχε την ιδέα να φτιάξει το απόλυτο περουβιανό στέκι στην καρδιά της Πλάκας, μου μίλησε για πρώτη φορά ένας διακεκριμένος σεφ.

Κι αυτό δείχνει ότι η κουζίνα του Δημήτρη είναι αποδεκτή από τους ομότεχνούς του. Ο ίδιος άλλωστε είναι ένας διακεκριμένος σεφ , με δυναμική παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, που φημίζεται για τη δημιουργική του « τρέλα».

Τώρα στο La Pantera negra , που σημαίνει μαύρος πάνθηρας, στεγάζει τις νέες του αναζητήσεις. Στην οδό Λυσίου, δίπλα στα all day εστιατόρια , ο κύριος Κατριβέσης έχει δημιουργήσει έναν υπέροχο χώρο με άρωμα μπιστρό, συνδυάζοντας τη σύγχρονη industrial αισθητική με περουβιανά στοιχεία - τη διακόσμηση μάλιστα την έχει επιμεληθεί ο ίδιος. Η κουζίνα του είναι ανοιχτή και απολαμβάνοντας το δείπνο σας , μπορείτε να βλέπετε τον ίδιο και την ομάδα του να δημιουργούν τα πιάτα σας.

Για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με την περουβιανή κουζίνα όταν ζούσε στην Ισπανία . «Το 2003 γνώρισα τη γαστρονομική κουλτούρα της λατινικής Αμερικής. Το La pantera negra είναι το απόσταγμα των γαστρονομικών μου ταξιδιών ανά τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. ‘Ήθελα κάτι ροκ, άνετο και δημιουργικό ταυτόχρονα, φαγητό βγαλμένο από την καρδιά, χωρίς σύνορα και παρωπίδες», μου εξηγεί .Επηρεασμένος από την κουζίνα Νikkei, ακολουθεί τη fusion τάση που επικρατεί στη διεθνή γαστρονομική σκηνή, συνδυάζοντας γεύσεις δύο πολιτισμών, της Ιαπωνίας και του Περού, με το δικό του μοναδικό τρόπο. Tα χρόνια που εργαζόταν στο Λονδίνο μυήθηκε στα μυστικά της και θεωρεί πως αυτή του η εμπειρία είναι ένα σημείο- σταθμός στην δημιουργική του ανησυχία.

«Η κουζίνα του Περού», μου εξηγεί, « έχει μια ποικιλομορφία. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι οι πιπεριές. Υπάρχουν πάνω από 1000 είδη, με πρωταγωνιστές τις aji amarillo,aji limo,aji roccoto,aji panca». Μην τρομάζετε όμως, δεν πρόκειται να πάρετε φωτιά!

Πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον κατάλογο- θα έχετε αρκετές άγνωστες λέξεις, αλλά εδώ μιλάμε για ένα ταξίδι γαστρονομίας , οπότε φανείτε τολμηροί και εμπιστευτείτε την τέχνη του σεφ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε anticuchos -ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του μαγαζιού, που είναι στην ουσία μια ποικιλία από σουβλάκια περουβιανά, πάστες, ψάρι και κρέας- tiraditos, ceviches, causas, macerados, chilacanos, αλλά και ψητά κρέατα στα κάρβουνα, μαριναρισμένα σε ajis, δίπλα σε σαλάτες, πουρέ περουβιανής πατάτας και περουβιανές σάλτσες. Αυτό που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει είναι το σερβίρισμα: μιλάμε για μικρά έργα τέχνης, που σχεδόν θα λυπηθείτε να τα φάτε. Όπως κάθε σεφ, έτσι και ο κύριος Κατριβέσης όλα τα πιάτα τα θεωρεί «παιδιά» του, αλλά μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του έχει το «La pantera negra signature ceviche».

Τώρα όσο αφορά στα ποτά, η ομάδα του καταστήματος έχει δημιουργήσει μια υγρή κουζίνα, όπως την ονομάζει ο σεφ, το πίσκο μπαρ. Συνταγές με βάση το περουβιανό τσίπουρο και μοναδικά κοκτέιλ, ειδικά φτιαγμένα για να συνοδεύσετε το φαγητό σας. Θα βρείτε μια ποικιλία από πίσκο σάουερς, με ανανά, passion fruit, πράσινο μήλο ανθόνερο, λεμόνι και κάρδαμο, τσιλκάνος, αλλά και μια κατηγορία «built up me ginger ale» κοκτέιλς. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το τσιλκάνο με πράσινο ταμπάσκο , χαλαπένιο ούζου, ντοματίνια, bitters, σέλερυ, βασιλικό και τζίντζερ.

Τα επιδόρπια φυσικά έχουν επιρροές από το Περού, την Ισπανία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την πουτίγκα τσίας με μπανάνα σε ζύμωση με μασάτο, αλλά και το τρες λέτσες με χιόνι από κατσικίσιο τυρί, σαντιγί μέλι , παγωτό γιαούρτι με καμένο μέλι ,ντούλσε ντε λέτσε και σκόνη καμού καμού.

Αν θέλετε να μυηθείτε στα μυστικά της περουβιανής κουζίνας, ο κύριος Κατριβέσης παραδίδει στο εστιατόριό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια μαγειρικής για όλα τα επίπεδα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το νέο του βιβλίο του, με τίτλο «Peruvian Street Food - The Real Deal», που θα είναι διαθέσιμο από τις 10 Δεκεμβρίου!

Τις Κυριακές το μαγαζί διοργανώνει το δικό του Sunday roast, με ψητά κρέατα, anticuchos, σαλάτες και πολλά άλλα από τη μία το μεσημέρι μέχρι και τις έξι το απόγευμα. Ιδανικό για παρέες, οικογένειες και γκρουπ μετά την κυριακάτικη βόλτα!

 

La pantera negra: Καλογριώνη 6, Αθήνα