Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες τα βραβευμένα εστιατόρια στις κύριες πόλεις της Ευρώπης, αυτά δηλαδή που μπαίνουν στον οδηγό Michelin και παίρνουν το πολυπόθητο αστέρι.
Εδώ και εκατό χρόνια, η γαλλική εταιρεία μοιράζει τις διακρίσεις της στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Οι κριτικοί, οι «επιθεωρητές» όπως λέγονται,είναι πάντα ανώνυμοι, ενώ τα γεύματά τους και τα έξοδα καλύπτονται από την εταιρία κι όχι από τα εστιατόρια, προκειμένου να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητά τους. Άλλωστε ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε θα καταφτάσουν και ποιοι είναι.
Οι βραβεύσεις της φετινής χρονιάς δεν επιφύλασσαν τρομερές εκπλήξεις και η Αθήνα παραμένει στην ίδια γαστρονομική κλίμακα, αποσπώντας 7 αστέρια συνολικά: 2 για το Funky Gourmet, 2 για τη Σπονδή και από 1 για το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου, το Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι και τη Hytra.
- Varoulko Seaside
Ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου έμαθε τα μυστικά της κουζίνας από τον πατέρα , του που ήταν μάγειρας στα καράβια. Ο ίδιος όμως ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, επεκτείνοντας τις γαστρονομικές του γνώσεις, κι από το 1987 άνοιξε το πρώτο Βαρούλκο , που βρισκόταν τότε στον Πειραιά, στην οδό Διστόμου. Η πρωτοτυπία του εστιατορίου ήταν ότι ειδικεύτηκε στη μαγειρευτή θαλασσινή κουζίνα, πράγμα που εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε μενού γαστρονομικού εστιατορίου στην Ελλάδα. Παντρεύοντας την αγάπη του για το ψάρι και τα θαλασσινά, με την υψηλή τεχνική, ο Λαζάρου έβγαλε από την αφάνεια ψάρια άγνωστα και ταπεινά κι έφτιαξε πιάτα δημιουργικά, που σήμερα παραμένουν κλασικά στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.
Το Βαρούλκο έκτοτε μετακόμισε δύο φορές και πλέον έχει εγκατασταθεί στην πανέμορφη μαρίνα του Μικρολίμανου, σε έναν κομψό χώρο δίπλα στη θάλασσα. Για το μεσημεριανό σας γεύμα, ο κύριος Λαζάρου προτείνει πιάτα πιο απλά, καθημερινά και κοντά στη λογική του μεζέ, όπως η ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, το ξιδάτο χταπόδι, το σπανακόρυζο με σουπιές, ή τα κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό, τα οποία συνοδεύει ιδανικά η νέα λίστα ούζων και ελληνικών αποσταγμάτων , αλλά και η λίστα κρασιών, όπου μπορείτε να βρείτε πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
Αν πάλι, θέλετε να βιώσετε την κλασική εμπειρία του Βαρούλκου , μπορείτε να απολαύσετε το βραδινό σας δείπνο στο ξύλινο deck, δοκιμάζοντας σύνθετες, δημιουργικές γεύσεις. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ζυμαρικά, ριζότο αλλά και κυρίως πιάτα όπου ξεχωρίζει η φέτα ψάρι (σφυρίδα, φαγκρί, συναγρίδα) μαγειρεμένη σε κενό αέρος με baby λαχανικά και καραμελωμένη σάλτσα καραβίδας, ή αυτή με το τσορίθο και ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα.
Και από τα δυο μενού δεν λείπουν ευφάνταστες θαλασσινές σούπες, όπως αυτή με μελάνι σουπιάς, κρουτόν και κρέμα παντζάρι, αλλά και μια συγκλονιστική κακαβιά με στείρα ή ροφό, μύδια, κυδώνια και γαρίδες. Μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα από τα επιδόρπια που επιμελείται ο σεφ-πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος.
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς, 210-5228400