Οι 8 ναοί του καλοκαιριού -Μαγαζιά με το πιο ιδιαίτερο παγωτό της Αθήνας | 0 bovary.gr
Οι 8 ναοί του καλοκαιριού -Μαγαζιά με το πιο ιδιαίτερο παγωτό της Αθήνας | 0 bovary.gr
15|06|2017 12:05
SHARE
ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Οι 8 ναοί του καλοκαιριού -Μαγαζιά με το πιο ιδιαίτερο παγωτό της Αθήνας


Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν νοείται. Από παιδιά μετράγαμε πόσα κυπελλάκια και πόσα χωνάκια είχαμε προλάβει να φάμε μέχρι να επιστρέψουμε στις κρύες μέρες του χειμώνα.

Τώρα θα μου πείτε ότι αυτός ο ακαταμάχητος πειρασμός έχει θερμίδες, όμως όχι και τόσες, αν ξέρετε πού θα βρείτε καθαρά κι αγνά υλικά, χωρίς προσθήκες χημικών.

Μέλισσα: Πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1925, οπότε είναι λογικό κι επόμενο να αποτελεί θρύλο για τους κατοίκους όχι μόνο των Δυτικών Προαστίων, αλλά όλης της Αττικής. Τα γλυκά της «Μέλισσας» είναι απόλυτα υγιεινές απολαύσεις που φτιάχνονται από τις καλύτερες και ιδιαίτερα επιλεγμένες πρώτες ύλες, όπως βιολογικό γάλα και αλεύρι και μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ενώ δεν περιέχουν χρώματα, ενισχυτικά γεύσης κι αρωματικά. Δοκιμάστε το παγωτό τριαντάφυλλο με μαύρο τσάι και το παγωτό από την εξαιρετική σοκολάτα Valrohna, με blackberries και βιολέτα.

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι,  210 5711055 

Fatto a mano: Εδώ το παγωτό είναι εμπειρία: μαλακό, κρεμώδες, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές και σταθεροποιητές, είναι μια περίπτωση που δεν συναντάς συχνά. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα φρούτα. Αν πετύχετε σορμπέ σύκο, αχλάδι, ανανά ή φράουλα, μην κάνετε το λάθος και δεν το δοκιμάστε, εσείς θα χάσετε. Ο δημιουργός τους, ο Γιάννης Νύκταρης, της γνωστής οικογενείας παξιμαδοποιών, επιμένει στην ποιότητα και στα αγνά αυλικά. Το παγωτό τριαντάφυλλο, για παράδειγμα, γίνεται με κρύα εκχύλιση ροδοπετάλων από το Συνεταιρισμό Κοζάνης και όχι με αιθέρια έλαια, έτοιμο εκχύλισμα, σιρόπι κ.λπ. Το ίδιο και το παγωτό με γεύση καφέ, για το οποίο δεν χρησιμοποιεί σκόνη ή έτοιμο εσπρέσο, αλλά ψήνει ολόκληρους κόκκους μέχρι να ιδρώσουν και τους εκχυλίζει μέσα στο γάλα. Εξαιρετικό το σορμπέ λεμόνι με βασιλικό, το ανθότυρο με μέλι κρητικό και το ρακόμελο.  

Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, Τ/210-57.77.407.

La Mole: Για τους κατοίκους της Πεύκης το κατάστημα είναι γνωστό ως «ο Ιταλός», μιας και ιδιοκτήτης του είναι ο Marco Mure- μάλιστα la Mole είναι το όνομα ενός πύργου στο Τορίνο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Εδώ θα βρείτε αυθεντικό τζελάτο με 6,5-7,5% λιπαρά (πιο ελαφρύ από το συνηθισμένο παγωτό) και κλασικές αλλά και περίεργες γεύσεις, όπως η ζαμπαγιόνε, η ρικότα, η zuppa inglese, ο μπαμπάς με ρούμι και το τιραμισού. Ο  Μarco όμως είναι περήφανος για μια νέα γεύση που ο ίδιος έχει προωθήσει: το μπισκότο speculoos, που συνδυάζει το μπισκότο με ελαφριά και διακριτικά αρώματα κανέλας, αλλά  και καστανή ζάχαρη που ξεφεύγει εντελώς από τα συνηθισμένα.

Δημοκρατίας 3, Πεύκη, 210-80.62.594

Αφοί Ασημακόπουλοι: Κλασικά παγωτά, ίδια και απαράλλαχτα εδώ και χρόνια, χωρίς μείγματα και πρόσθετα, στο παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, που λειτουργεί από το 1915, παρακαλώ! Οπωσδήποτε δοκιμάστε το παρφέ του, με καλής ποιότητας ξηρούς καρπούς και φρουί γλασέ, που θεωρείται το καλύτερο στην Αθήνα, ενώ φιστίκι, απαλό, κρεμώδες και με φίνα γεύση, είναι απόλαυση. Αν προσέχετε τη σιλουέτα σας, επιλέξτε το σορμπέ φράουλα και λεμόνι. Το γάλα έρχεται από παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και χρόνια η επιχείρηση, απογειώνοντας το αποτέλεσμα. 

Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, 210-36.10.092

Mucca: Aυθεντικό ιταλικό παγωτό, στον πεζόδρομο της Νέας Ερυθραίας, που έχει γίνει σημείο συνάντησης των κατοίκων. Διαθέτει 40 διαφορετικές γεύσεις, κλασικές και πιο ιδιαίτερες οι οποίες εναλλάσσονται συχνά αναλόγως την εποχή και τις πρώτες ύλες. Όλα τα παγωτά εδώ παρασκευάζονται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα και φρούτα, χωρίς προσθήκες σκόνης ή χημικών γεύσεων. Δοκιμάστε το μπισκοτίνο ή kinder bueno με κομματάκια σοκολάτας, σερβιρισμένα σε χωνάκι ή στις μπισκοτένιες φωλιές,  που αποτελούν  σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. 

Χαρ. Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία ,210 8001614

Zillion’s: Η μοντέρνα gelateria των βορείων προαστίων προσφέρει υπέροχο σορμπέ σοκολάτας αλλά και παγωτό με ανθόγαλα, που παρασκευάζεται in house καθημερινά. Μπορείτε να  συνοδεύσετε το παγωτό σας με συγκλονιστικές βάφλες ή το δημοφιλές σπιτικό κέικ σοκολάτα και να το απολαύσετε στην ανθισμένη και καλόγουστη αυλή του. 

Διονύσου 69, Κηφισιά, 210 6201211

Παυλίδης: Ο Παύλος Παυλίδης το 1944 έφτιαξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο του, όπου και κατασκεύαζε τα καλύτερα γλυκά και παγωτά της Αθήνας. Ο υιός Παυλίδης, μεγαλωμένος δίπλα στον πατέρα του, συνεχίζει την ιστορία του διατηρώντας όλες τις συνταγές του αναλλοίωτες με τα αγνότερα υλικά της αγοράς. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το βελούδινο καϊμάκι στις δύο βερσιόν του, μαστίχα και πικραμύγδαλο, και το απόλυτα καλοκαιρινό sorbet πεπόνι. 

Κατεχάκη 59, Νέο Ψυχικό, 210 6911912

Solo Gelato: Δεν είναι απλώς ένα καθιερωμένο brand στην ελληνική αγορά του παγωτού, αλλά το καλύτερο παγωτό στην Ευρώπη, βραβευμένο με την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παγωτού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 2012. Είναι φρέσκο ιταλικό παγωτό με ελάχιστα λιπαρά (μόλις 5%), το οποίο παρασκευάζεται με αγνά υλικά πρώτης ποιότητας, και συγκεκριμένα φρέσκο γάλα και φρούτα. Ο  ιδιοκτήτης του, o Νίκος Χριστογεώργoς, έχει στο DNA του το παγωτό. Ο παππούς του είχε γαλακτοπωλείο στο Χαλάνδρι από το 1930, όπου έφτιαχνε καϊμάκι σε ξύλινο κάδο. Το 1967 πρώτοι έφεραν με τον γιο του την παγωτομηχανή Frigo, που τη δούλευε και ο Νίκος μέχρι το 1989. Στην ποιότητα του παγωτού που φτιάχνει σήμερα συνέβαλαν βέβαια και τα απανωτά ταξίδια του στην Ιταλία και η τεχνογνωσία που απέκτησε εκεί. Το σιτσιλιάνικο φιστίκι  είναι μοναδικό  το μάνγκο έχει γεύση  αληθινού φρούτου, η κατάμαυρη, μαστιχωτή σοκολάτα θα σας  εντυπωσιάσει, το  dolce latte  με καραμέλα  και βούτυρο γάλακτος θα σας ταξιδέψει στον χρόνο, άλλα και το μασκαρπόνε σύκου  ή η τζιαντούγια ( σοκολάτα με φουντούκι από το Piemonte αξίζουν την  προσοχή σας.  

Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, 210-68.13.622