Από τη Σοφία Λόρεν στον Μπραντ Πιτ: Οι ταινίες που έκαναν την Ύδρα διάσημη στο Χόλιγουντ και διεκδίκησαν Όσκαρ

Από τη Σοφία Λόρεν στον Μπραντ Πιτ: Οι ταινίες που έκαναν την Ύδρα διάσημη στο Χόλιγουντ και διεκδίκησαν Όσκαρ

Η Ύδρα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς της Ελλάδας, με μια μοναδική αισθητική που την καθιστά ιδανικό σκηνικό για τον κινηματογράφο.

Με αφορμή τα πρόσφατα γυρίσματα νέας ταινίας «The Riders» με τον Μπραντ Πιτ, το νησί έρχεται ξανά στο προσκήνιο, υπενθυμίζοντας τη στενή του σχέση με τη μεγάλη οθόνη και την πλούσια κινηματογραφική του ιστορία.

Ο Μπαντ Πιτ στα γυρίσματα της νέας του ταινίας στην Ύδρα/Φωτογραφία NDP

Η Ύδρα στη μεγάλη οθόνη

Η ιδιαίτερη αισθητική της Ύδρας (χωρίς αυτοκίνητα, με πέτρινα αρχοντικά και αυθεντική ατμόσφαιρα άλλης εποχής) την καθιστά ιδανική για κινηματογραφικά γυρίσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από τη δεκαετία του ’50 αποτέλεσε σημείο αναφοράς για μεγάλες διεθνείς παραγωγές.

Ύδρα/Φωτογραφία Unsplash

Η κινηματογραφική ιστορία της Ύδρας αποτυπώνεται ιδανικά μέσα από μια σειρά εμβληματικών ταινιών που γυρίστηκαν στο νησί και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στη μεγάλη οθόνη. Από τη «Μαρίνα» του Αλέκου Σακελλάριου, την πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στην Ύδρα και έμεινε στην ιστορία για το πρώτο παθιασμένο φιλί στον ελληνικό κινηματογράφο, μέχρι «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη που απέσπασε διεθνείς διακρίσεις, το νησί αναδείχθηκε σε αυθεντικό καλλιτεχνικό σκηνικό.

Περισσότερες από 20 ταινίες έχουν γυριστεί στο νησί από τότε που ο Φιλοποίμην Φίνος έστησε για πρώτη φορά κινηματογραφική μηχανή στο λιμάνι της με το «Τραγούδι του Χωρισμού» που σκηνοθέτησε ο ίδιος με τη Λήδα Μιράντα και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στους βασικούς ρόλους στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Το τραγούδι του χωρισμού/Φωτογραφία Finos Film

Η διεθνής ακτινοβολία ενισχύθηκε με «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν, ενώ ελληνικές παραγωγές όπως το «Ταξίδι με τον έρωτα», η «Φαίδρα» με τη Μελίνα Μερκούρη, οι «Οι γαμπροί της ευτυχίας», τα «Κορίτσια για φίλημα» και το «Γοργόνες και μάγκες» συνέχισαν να «χτίζουν» τον μύθο της Ύδρας ως κινηματογραφικό προορισμό.

Ταινίες που γυρίστηκαν στην Ύδρα και ήταν υποψήφιες για Όσκαρ

«Το παιδί και το δελφίνι»

Πίσω στο 1957, η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» του Jean Negulesco έφερε την Ύδρα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό προσκήνιο. Με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν στον ρόλο της Φαίδρας, μιας ιδρύτριας σφουγγαριών, η ταινία αποτέλεσε ένα πραγματικό ορόσημο για την εποχή της. Ήταν η πρώτη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη που αξιοποίησε την τεχνολογία Cinemascope στον ελλαδικό χώρο. Τα γυρίσματα δεν περιορίστηκαν στην Ύδρα, αλλά επεκτάθηκαν και στην Αθήνα, τον Πειραιάς, την Επίδαυρο και τα Μετέωρα, αναδεικνύοντας τη χώρα διεθνώς.

«Το παιδί και το δελφίνι» (1957)

Η σημασία της ταινίας επιβεβαιώθηκε και από τη διάκρισή της στα Όσκαρ, καθώς ήταν υποψήφια για τη μουσική του Χιούγκο Φρίντχοφερ, εδραιώνοντας τη σύνδεση της Ύδρας με τη διεθνή κινηματογραφική σκηνή.

H Σοφία Λόρεν στο «Παιδί και το δελφίνι»/Φωτογραφία: imdb

Για τη Σοφία Λόρεν, η Ύδρα δεν ήταν απλώς ένα πλατό. Όπως είχε δηλώσει στους New York Times, το νησί παραμένει ένα από τα ομορφότερα μέρη παγκοσμίως, συνδεδεμένο με τις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής της. Εκεί έκανε το ντεμπούτο της στον αμερικανικό κινηματογράφο και εκεί ξεκίνησε ο μεγάλος έρωτας με τον σύζυγό της, Κάρλο Πόντι.

Ο Δήμος Ύδρας ανακήρυξε τη Σοφία Λόρεν σε επίτιμη δημότη τόσο ως τιμητική διάκριση όσο και επισημοποίηση ενός δεσμού που καθόρισε τη σύγχρονη ταυτότητα του νησιού κλείνοντας έναν κύκλο ιστορικής συνεργασίας.

«Φαίδρα»

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1962, η Ύδρα φιλοξένησε μία ακόμη σημαντική παραγωγή με διεθνή απήχηση, τη «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασέν. Το νησί είχε ήδη εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, διανοουμένων και δημιουργών.

Η «Φαίδρα», βασισμένη στην τραγωδία «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, είχε στον πρωταγωνιστικό ρόλο τη Μελίνα Μερκούρη, πλαισιωμένη από τον Άντονι Πέρκινς.

Η Μελίνα Μερκούρη στο «Φαίδρα» (1962)/Φωτογραφία: imdb

Η ταινία προβλήθηκε με τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό, καθιερώνοντας την Ύδρα ως το απόλυτο καταφύγιο των διανοουμένων και των καλλιτεχνών. Και αυτή η ταινία συνδέθηκε με τα Όσκαρ, καθώς ήταν υποψήφια για τα κοστούμια της Θεώνης Βαχλιώτη-Όλντριτζ, προσθέτοντας ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στη σχέση της Ύδρας με τη διεθνή κινηματογραφική αναγνώριση.

Επίσης, η «Φαίδρα» ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού για τη Μελίνα Μερκούρη το 1963, ενώ την ίδια χρονιά είχε και υποψηφιότητες για τα BAFTA Awards