Η Έλενα Θωίδου και ο Αντώνης μιλούν για το παραμύθι τους «Ο Τόνυ και ο κύριος Φόβος»

Η Έλενα Θωίδου και ο Αντώνης Τσαπατάκης μιλούν για το παραμύθι τους «Ο Τόνυ και ο κύριος Φόβος»

Ο Αντώνης Τσαπατάκης και η Ελενα Θωίδου μιλούν για τον φόβο με αγάπη, ένα συναίσθημα που μας κρατά πολλές φορές πίσω και μας τρομάζει ωστόσο, με τον τρόπο τους, κατάφεραν στο παραμύθι τους «Ο Τόνυ και ο κύριος Φόβος» να τον αποτυπώσουν με τον πιο όμορφο και γλυκό τρόπο.

Στο παραμύθι, ο Τόνυ βρίσκει μια δικαιολογία για να μην πάει στο σχολείο, ώσπου η εμφάνιση μιας πεταλούδας στο δωμάτιό του θα τον οδηγήσει σε ένα ταξίδι στην... χώρα του κυρίου Φόβου.

Πρόκειται για ένα παραμύθι που πραγματεύεται τη διαφορετικότητα και τη διαχείριση του φόβου, ενα παραμύθι που θυμίζει «μονοπάτι» με υπέροχα μηνύματα.

Με τα υπέροχα νοήματα, τα ζωηρά χρώματα και τις παιχνιδιάρικες εικόνες του Γιώργου Πετρίδη, το παραμύθι του Αντώνη Τσαπατάκης και της Έλενας Θωίδου είναι μια ωδή προς τις φοβίες και το ταξίδι της αναγνώρισής τους, το οποίο αξίζει να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι.

Η Έλενα Θωίδου και ο Αντώνης Τσαπατάκης μιλούν για τον Τόνυ και τον κύριο Φόβο

Η καθημερινότητά τους μαζί με τα παιδιά, οι φοβίες των ίδιων αλλά και εκείνες των παιδιών έγιναν η έμπνευση του βιβλίου «Ο Τόνυ και ο κύριος Φόβος» από τις Εκδόσεις «ΝΙΚΑΣ».

Στην απολαυστική μας κουβέντα, ο Αντώνης Τσαπατάκης και η Ελενα Θωίδου μοιράζονται μαζί μας το «ταξίδι» τους, από την ιδέα έως τη δημιουργία του παραμυθιού και την μεταφορά της ιστορίας τους στο θέατρο.

Ας δούμε όμως πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Ο Τόνυ και ο κύριος Φόβος»

Αντώνης Τσαπατάκης : Η ιδέα για τον δεύτερο παιδικό μας βιβλίο προέκυψε ύστερα από πολλές συζητήσεις που έκανα με την Έλενα όταν κατά την περίοδο των αγώνων βιώνω έντονα το αίσθημα του φόβου. Έτσι βρέθηκε ακόμα ένα σημαντικό μήνυμα μέσω του ήρωά μας, του Τόνυ.

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα! Ένα συναίσθημα που καταφέραμε να το μεταφέρουμε στο βιβλίο μας με τον πιο όμορφο τρόπο.

Έλενα Θωίδου: Όταν άκουσα τον Αντώνη να μου μιλά για τον φόβο του αλλά και με την καθημερινή επαφή που έχουμε με παιδιά, διαπίστωσα ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα! Ένα συναίσθημα που καταφέραμε να το μεταφέρουμε στο βιβλίο μας με τον πιο όμορφο τρόπο.

Τι σημαίνει φόβος για εσάς;

Α.Τ: Ο φόβος, στην αρχή, ήταν για μένα ένας κατασταλτικός παράγοντας σε κάθε μου προσπάθεια. Με τον καιρό όμως έγινε το κίνητρό μου. Ένα κίνητρο ώστε να ξεπερνάω τον εαυτό μου κάθε φορά όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος μαζί του. Είναι η αιτία να γίνουμε καλύτεροι και πιο δυνατοί.

Ε.Θ: Όπως η χαρά και η λύπη έτσι και ο φόβος είναι ένα συναίσθημα. Κάποιες στιγμές, όταν με κυριεύει με αρνητικό τρόπο, δειλιάζω, κοπιάζω, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ο λόγος που αποφεύγουμε τον κίνδυνο. Είναι δηλαδή μια μορφή σεβασμού προς τον κίνδυνο.Πώς ανταποκρίθηκε το κοινό (γονείς και παιδιά) στο παραμύθι και στο μήνυμα που στέλνει;

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και είναι απερίγραπτη. Είναι αλήθεια πως δεν περιμέναμε να μας αγκαλιάσουν τόσο πολύ. Δεχόμαστε καθημερινά μηνύματα αγάπης, μηνύματα θαυμασμού για τον τρόπο με τον οποίο απλοποιήσαμε την έννοια του φόβου.

Με αφορμή το παραμύθι υπάρχει κάποια συγκινητική ιστορία που γεννήθηκε μεταξύ εσάς και κάποιου παιδιού ή γονιού και θα θέλατενα μοιραστείτε;

Δεν είναι μία, είναι πολλές ιστορίες οι οποίες γεννιούνται μέσα από το βιβλίο μας. Είναι συγκινητικό κάθε φορά, με την επίσκεψή μας σε σχολεία, να αισθανόμαστε τη στήριξη των παιδιών όταν μας εκμυστηρεύονται τις δικές τους φοβίες, φοβίες που πολλές φορές δεν έχουν πει πουθενά. Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να γίνεσαι πομπός εμπιστοσύνης των παιδιών;

Πώς μπορούν τα παιδιά μέσα από το παραμύθι αυτό να ξεπεράσουν τον φόβο τους;

Α.Τ: Αυτό είναι έργο των γονιών, οι οποίοι θα διαβάσουν το βιβλίο και θα κατανοήσουν πόσο απλός είναι ο φόβος κάποιες φορές. Οι γονείς, μέσα από τα μηνύματα του βιβλίου, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις φοβίες τους. Με τη συζήτηση και τον διάλογο πιστεύω πως πολλά μπορούμε να καταφέρουμε.

Ε.Θ: Οι φοβίες, πολλές φορές, αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσκολία κι άλλες φορές ίσως δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Όπως είπε όμως και ο Αντώνης, μέσα από τον διάλογο και το να είμαστε κοντά στα παιδιά μας είναι ο εύκολος τρόπος να τα βοηθήσουμε να ξεπερνούν όχι μόνο τις φοβίες αλλά και κάθε δυσκολία τους.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια δική σας «συνάντηση με τον κύριο φόβο» και, αν την ξεπεράσατε, πώς έγινε αυτό;

Α.Τ: Ο δικός μου κύριος φόβος εμφανιζόταν έντονα πριν από κάθε μου αγώνα. Αυτό που βίωνα, ήταν να νιώθω ότι δεν μπορώ να αποδώσω το 100% της προσπάθειάς μου. Έπρεπε, λοιπόν, να βρω τρόπο να γίνω φίλος μαζί του, ώστε να πραγματοποιώ τους στόχους μου.


Καθημερινά κάνει την εμφάνισή του ο κύριος φόβος στη ζωή μου.


Ε.Θ: Θα έλεγα πως καθημερινά κάνει την εμφάνισή του ο κύριος φόβος στη ζωή μου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είμαι μητέρα και οι φοβίες που έχω για τον γιο μου χωρίς βέβαια να τις εξωτερικεύω σε αυτόν, είναι παρά πολλές. Με τη συζήτηση βρήκα τρόπο να τις ξεπερνώ με τον καιρό.

Το παραμύθι σας τώρα θα γίνει και παράσταση, πείτε μας λίγα λόγια για αυτό αλλά και τα συναισθήματα που νιώθετε με αυτή την εξέλιξη.

Είναι μια αναγνώριση της προσπάθειας μας. Μια επιβράβευση τωνπροσπαθειών μας.

«Το Όνειρο του Τόνυ», από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, στην παιδική σκηνή του θεάτρου Ολύμπιον, έχει καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία και τις Κυριακές είναι για το κοινό. Εμείς ό,τι και να πούμε ίσως να μην είναι αντικειμενικό, γιατί όπως η κουκουβάγια βλέπει το παιδί της κύκνο, έτσι και εμείς το δικό μας παιδί (την παράσταση) τη θεωρούμε μοναδική. Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Νίκας που πίστεψαν σε εμάς και τον Τόνυ! Ευχαριστούμε το Νέο Θέατρο που μετέφερε στη σκηνή το όνειρο του Τόνυ με τον καλύτερο τρόπο.