Το σαλόνι της μεζονέτας.
Φωτογραφία: Stokas Inc.
HOME DESIGN

Ένα εκπληκτικό διαμέρισμα του 1958 στον Υμηττό ανακαινίστηκε υιοθετώντας το σκανδιναβικό στιλ


Ένα υπέροχο, παλιό διαμέρισμα του 1958 στον Υμηττό ανακαινίστηκε υιοθετώντας σκανδιναβικό στιλ.

Το διαμέρισμα αποτελεί κατασκευή του ’58, οπότε η εσωτερική διαρρύθμισή του, ακολουθώντας τις επιταγές εκείνης της περιόδου, είχε διαμορφωθεί με τη χρήση διαδρόμων που περίκλυαν τους χώρους διημέρευσης, αλλά ταυτόχρονα έκαναν τους χώρους να μοιάζουν μικρότεροι.

Τα ψηλά δίφυλλα παράθυρα, όμως, όπως και το μεγάλο εσωτερικό ύψος ήταν από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της κατασκευής.

Στην πορεία σχεδιασμού η Αρχιτεκτονική πρόταση πέρασε από διάφορα στάδια καθώς η παλαιότητα της κατασκευής δεν επέτρεπε εντατικές επεμβάσεις. Η αδυναμία υποστήριξης από την υπάρχουσα υποδομή οδήγησε στην εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών κατά την υποστύλωση τους φέροντος οργανισμού.

Το σαλόνι είναι σε σκανδιναβικό στυλ.
Άποψη του σαλονιού

Κεντρική ιδέα αποτέλεσε η δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου μέσα στο κλειστό αυτό περίβλημα που όριζε το υφιστάμενο κέλυφος με κύριο μέλημα αυτή η κίνηση ενοποίησης να παράξει ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζουν οι κρεμαστοί πάγκοι περιμετρικά του καθιστικού με σημείο άρθρωσης το τζάκι ως κύριο πόλο έλξης. Η συγκεκριμένη διάταξη προσφέρει πολλαπλές επιλογές αναπροσαρμογής της επίπλωσης στο χώρο και δίνει μια αίσθηση ενοποίησης, στηριζόμενη στις ανάγκες των ιδιοκτητών.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι λειτουργικοί.

Το σκανδιναβικό στιλ στο κύριο χώρο του διαμερίσματος με τα ψηλά παράθυρα έως το επίπεδο του πάγκου, το έντονο καφέ χρώμα στα ξύλινα δάπεδα και στο κλιμακοστάσιο και οι απαλοί τόνοι λευκού και ανοιχτού γκρι στους τοίχους καθώς και η γκρι πετρώδης υφή της κουζίνας προσφέρουν στο χρήστη μία αίσθηση χαλάρωσης και ζεστασιάς, η οποία διατηρείται με τις ίδιες χρωματικές και υλικές παλέτες και στα υπνοδωμάτια του διαμερίσματος.

Η μοντέρνα κουζίνα της μεζονέτας.

Στα δύο λουτρά της κατοικίας δόθηκε, επίσης, έμφαση στα φυσικής προέλευσης υλικά, για αυτό και χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός διαφορετικών αποχρώσεων μάρμαρου με ξύλο, συνεισφέροντας στη συνολική ατμόσφαιρα του διαμερίσματος.

Το μπάνιο.

Η κατοικία αναβαθμίστηκε και ενεργειακά με την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού με χρήση αντλίας θερμότητας.

Η ανακατασκευή/ανακαίνιση του εν λόγω διαμερίσματος οδήγησε τελικά στην δημιουργία μίας άρτια λειτουργικής φιλικής προς το περιβάλλον κατοικίας.

Συντελεστές Έργου

Project Management | Yagos Stokas

Interior Design | Natassa Kokkaliari

Architecture Design | Yagos Stokas, Emmanouela Stamataki

Φωτογραφίες: Michail Damaskos

SHARE