art de la table
Φωτογραφία: Ευάγγελος Μιχέλης
ART DE LA TABLE

Ο interior designer Ευάγγελος Μιχέλης μας μαθαίνει τα μυστικά του art de la table


Το Art de ta table είναι μια χαμένη αξία που πρέπει να ξαναθυμηθούμε...

Ο interior designer Ευάγγλεος Μιχέλης έχει υπογράψει μερικά από τα πιο μυθικά τραπέζια και μοιράζεται μαζί μας κάποια μυστικά για να κάνουμε το γιορτινό μας τραπέζι ξεχωριστό και να δώσουμε στους αγαπημένους μας τη φροντίδα που τους αξίζει.

Tα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για το «art de la table». Πόσο σημασία έχει για ένα επιτυχημένο τραπέζι;

Νομίζω τα τελευταία χρόνια είχε παραμεληθεί η τέχνη της αγάπης και της ουσιαστικής περιποίησης και το art de la table δυστυχώς έμοιαζε με πολυτέλεια. Όλα έγιναν πιο χύμα και αυτή η διάθεση περνούσε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δεν υπήρχε φροντίδα στα πράγματα. Το art de la table πάνω απ' όλα δείχνει σεβασμό για το καλεσμένο σου και την αγάπη που βάζεις στα πράγματα.

Πως ξεκινάμε; Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε στο art de la table;

Το  σημαντικότερο είναι να βάλουμε ένα concept στο μυαλό μας. Να έχουμε, δηλαδή, έναν θεματικό άξονα. Μπορούμε να πάμε και κόντρα, να έχουμε μια θεματική από καλοκαίρι ή άνοιξη γιατί τέτοια είναι η διάθεση μας. Για μένα δεν είναι απαραίτητο επειδή είναι Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά να πρέπει να είναι το στόλισμα με έλατα και χριστουγεννιάτικες μπάλες. Τουναντίον. Η γιορτινή διάθεση μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Γι' αυτό λέω να σπάμε τους φόρμες. Βαριέμαι λίγο να βλέπω χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στα τραπέζια.

Ποιο ήταν το πιο πρωτότυπο art de la table που θυμάσαι;

Έχω βρεθεί σε ένα κάλεσμα μιας καλλιτέχνιδας που ζωγράφιζε porn και στο τραπέζι της ήταν στολισμένο ένα δένδρο με προφυλακτικά. Το είχε κάνει μια καλλιτέχνιδα και την «έπαιρνε» να το κάνει γιατί ήταν ανοιχτόμυαλη η ίδια και οι καλεσμένοι της. Όλο αυτό δεν ήταν χυδαίο και δεν σόκαρε γιατί είχε χιούμορ η οικοδέσποινα που το μετέφερε και στο κάλεσμα της.

Στις γιορτές πρέπει να βγάζουμε από το σεντούκι τα «καλά» μας προικιά;

Το πρώτο που πρέπει να βγάλουμε απ' το σεντούκι μας είναι η καλή μας διάθεση. Ο καθένας μας έχει πάνω κάτω στα ντουλάπια του κάποιο παλιό σερβίτσιο της γιαγιάς ή κάποια πιο καλά μαχαιροπίρουνα. Καλό είναι τις γιορτινές μέρες να βγάλουμε φυσικά τα γιορτινά αλλά δεν χρειάζεται να 'ναι εποχιακά δηλαδή πιάτα με Άγιους Βασίληδες και έλατα γιατί είναι εύκολο να περάσουμε πριν το καταλάβουμε στο κιτς και χωρίς λόγο να δημιουργήσουμε ένα φορτωμένο τραπέζι που θα ζαλίζει το μάτι. Θέλει ισορροπία στο τι προσθέτουμε και τι αφαιρούμε.

Πρώτα από όλα πρέπει να βγάλουμε από το σεντούκι μας την καλή διάθεση.

Τα ετερόκλητα στοιχεία πως τα παντρεύουμε; 

Με φαντασία. Είχα κάνει μια μεγάλη εκδήλωση, ένα τραπέζι που κάθισαν «προσωπικότητες» που ήταν εξαιρετικά απαιτητικό, καλεσμένοι και όλα στο τραπέζι ήταν διαφορετικά και vintage. Aπό διαφορετικά σετ σερβίτσιων και από άλλες δεκαετίες και όλο αυτό ήταν εξαιρετικά πετυχημένο και αρμονικό. Το mix and much όμως θέλει γνώση. Οπότε είναι πιο ασφαλές να κινηθούμε πιο ήσυχα αν δεν έχουμε εμπειρία.

Και αν θέλουμε να αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία, μπορούμε να βάλουμε διαφορετικά πιάτα δηλαδή από διαφορετικά σερβίτσια;

Μα φυσικά, ό,τι θέλουμε μπορούμε να κάνουμε. Από τη στιγμή που δεν είμαστε στο Μπάκιγχαμ που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυστηρό πρωτόκολλο μπορούμε να παίξουμε όπως θέλουμε. Να σερβίρουμε σούπες σε κούπες ωραίες του τσαγιού. Μια φίλη είχε βάλει πολύ ωραία μικρά βαζάκια για ποτήρια νερού και ήταν επιτυχημένο το αποτέλεσμα. Γενικά λέμε «ναι» στο πειραματισμό.

Υπάρχει μια τάση φέτος στο art de la table;

Προσπαθώ πάντα να μην ακολουθώ τις τάσεις και να πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα και μόνο όταν πηγαίνεις κόντρα δημιουργείς ωραία και μοναδικά πράγματα. Πρέπει να φέρνουμε το Art de la table στις δικές μας ανάγκες. Νομίζω ότι μόνο έτσι αφήνουμε το στίγμα μας στα πράγματα. Ωστόσο φέτος παίζει πολύ το χρυσό σαν χρώμα στα τραπέζια, αλλά μπορούμε να το προσαρμόσουμε όπως μ αρέσει, γιατί το χρυσό πάει με όλα. Μ' αρέσει να σπάω τους κανόνες.

Ο Ευάγγελος Μιχέλης επί το έργο.

Το τραπεζομάντιλο πόσο σημαντικό είναι στο γιορτινό τραπέζι;

Το τραπεζομάντιλο δίνει τη «ταυτότητα» στο τραπέζι. Είναι πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με το θέμα που θα ακολουθήσουμε. Μπορεί να έχει έντονα prints ή μια φίνα λευκή δαντέλα που σαν ουδέτερος καμβάς πάνω θα βάλουμε ότι θέλουμε.

Μπορούμε να βρούμε οικονομικές λύσεις αν δεν έχουμε φυλαγμένα τα «προικιά» μας και και δεν έχουμε επενδύσει σε καλά σερβίτσια και καλά μαχαιροπίρουνα;

Ναι, φυσικά μπορούμε να αγοράσουμε ένα καλόγουστο οικονομικό τραπεζομάντιλο από τα μαγαζιά με υφάσματα στην Αθηνάς, και να το κλέψουμε. Μπορούμε επίσης να αγοράσουμε από ένα παλαιοπωλείο στην Ερμού ή στου Ψυρρή ένα ωραίο παλιό σερβίτσιο σε πολύ προσιτή τιμή και αμέσως με μικρό κόστος να έχουμε ένα πολύ συμπαθητικό αποτέλεσμα.

Πως μπορούμε να πάρουμε ιδέες για το art de la table αν δεν έχουμε γνώσεις ή εμπειρία; 

Aν δεν έχουμε καμιά γνώση ή δεν έχουμε κάνει τέσσερα - πέντε τραπέζια, μπορούμε ωραιότατα από το pinterest να αντιγράψουμε μερικές καλές ιδέες και να τις μεταφέρουμε με ό,τι δικό μας έχουμε και να το προσαρμόσουμε στα μέτρα και τις ανάγκες μας.

Τα λουλούδια πόσο ρόλο παίζουν στο τραπέζι; 

Τα λουλούδια είναι ότι τα μπιζού μια γυναικάς, στο art de la table. Μπορείς να παίξεις με ένα μπουκέτο ή με λεπτομέρειες από άνθη πάνω στο τραπέζι αρκεί να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κάποιος καλαϊσμένος αλλεργικός στα άνθη.

Το τραπέζι μας το στήνουμε από την προηγούμενη μέρα;

Αυτό εξαρτάται από το πόσα άτομα έχουμε καλέσει. Ένα τραπέζι έξι ατόμων μπορεί άνετα να στηθεί την ίδια μέρα. Και πάντα έχει να κάνει με πόσους ανθρώπους έχουμε στη διάθεση μας για βοήθεια. Καλό είναι να έχουμε χρόνο για να ρίξουμε τη βάση στο φαγητό. Γιατί ένα υπέροχα στολισμένο τραπέζι με όχι νόστιμο φαγητό δεν έχει κανένα νόημα.

Είναι τελικά σημαντικό το art de la table ή μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό; 

Είναι κάτι που τείνει να εξαφανιστεί και μαζί με αυτό και οι αξίες που έφερνε. Έτσι όπως ένα τραπέζι ενώνει οικογένεια και φίλους έχει νόημα αυτό να έχει φροντίδα. Ένα περιποιημένο τραπέζι δείχνει σεβασμό και αγάπη στους ανθρώπους που έχουμε καλέσει. Όσο πιο πολύ ασχοληθείς τόσο πιο πολύ απ' τον εαυτό σου βάζεις μέσα και αυτό είναι ανεκτίμητο. Γιατί απ' το φαγητό περνάμε συναισθήματα. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία πως «σερβίρουμε» αυτά τα συναισθήματα. Οι πιο νέες γενιές δεν επενδύουν σε ένα υπέροχο σερβίτσιο αλλά θα προτιμήσουν ένα ωραίο τσαντάκι ένα κόσμημα και τείνει αυτή η τέχνη της φροντίδας θα έλεγα να τείνει να χαθεί. Ας δώσουμε εύχομαι στις φετινές γιορτές το στίγμα μας. Ότι έχει μέσα αγάπη... λειτουργεί.





SHARE