Το Art de ta table είναι μια χαμένη αξία που πρέπει να ξαναθυμηθούμε...
Ο interior designer Ευάγγλεος Μιχέλης έχει υπογράψει μερικά από τα πιο μυθικά τραπέζια και μοιράζεται μαζί μας κάποια μυστικά για να κάνουμε το γιορτινό μας τραπέζι ξεχωριστό και να δώσουμε στους αγαπημένους μας τη φροντίδα που τους αξίζει.
Tα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για το «art de la table». Πόσο σημασία έχει για ένα επιτυχημένο τραπέζι;
Νομίζω τα τελευταία χρόνια είχε παραμεληθεί η τέχνη της αγάπης και της ουσιαστικής περιποίησης και το art de la table δυστυχώς έμοιαζε με πολυτέλεια. Όλα έγιναν πιο χύμα και αυτή η διάθεση περνούσε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δεν υπήρχε φροντίδα στα πράγματα. Το art de la table πάνω απ' όλα δείχνει σεβασμό για το καλεσμένο σου και την αγάπη που βάζεις στα πράγματα.
Πως ξεκινάμε; Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε στο art de la table;
Το σημαντικότερο είναι να βάλουμε ένα concept στο μυαλό μας. Να έχουμε, δηλαδή, έναν θεματικό άξονα. Μπορούμε να πάμε και κόντρα, να έχουμε μια θεματική από καλοκαίρι ή άνοιξη γιατί τέτοια είναι η διάθεση μας. Για μένα δεν είναι απαραίτητο επειδή είναι Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά να πρέπει να είναι το στόλισμα με έλατα και χριστουγεννιάτικες μπάλες. Τουναντίον. Η γιορτινή διάθεση μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Γι' αυτό λέω να σπάμε τους φόρμες. Βαριέμαι λίγο να βλέπω χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στα τραπέζια.
Ποιο ήταν το πιο πρωτότυπο art de la table που θυμάσαι;
Έχω βρεθεί σε ένα κάλεσμα μιας καλλιτέχνιδας που ζωγράφιζε porn και στο τραπέζι της ήταν στολισμένο ένα δένδρο με προφυλακτικά. Το είχε κάνει μια καλλιτέχνιδα και την «έπαιρνε» να το κάνει γιατί ήταν ανοιχτόμυαλη η ίδια και οι καλεσμένοι της. Όλο αυτό δεν ήταν χυδαίο και δεν σόκαρε γιατί είχε χιούμορ η οικοδέσποινα που το μετέφερε και στο κάλεσμα της.
Στις γιορτές πρέπει να βγάζουμε από το σεντούκι τα «καλά» μας προικιά;
Το πρώτο που πρέπει να βγάλουμε απ' το σεντούκι μας είναι η καλή μας διάθεση. Ο καθένας μας έχει πάνω κάτω στα ντουλάπια του κάποιο παλιό σερβίτσιο της γιαγιάς ή κάποια πιο καλά μαχαιροπίρουνα. Καλό είναι τις γιορτινές μέρες να βγάλουμε φυσικά τα γιορτινά αλλά δεν χρειάζεται να 'ναι εποχιακά δηλαδή πιάτα με Άγιους Βασίληδες και έλατα γιατί είναι εύκολο να περάσουμε πριν το καταλάβουμε στο κιτς και χωρίς λόγο να δημιουργήσουμε ένα φορτωμένο τραπέζι που θα ζαλίζει το μάτι. Θέλει ισορροπία στο τι προσθέτουμε και τι αφαιρούμε.