Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
29|05|2024 14:32
SHARE
ΦΥΤΑ

5+1 φυτά που αντέχουν τον ήλιο και τη ζέστη για να ομορφύνετε το μπαλκόνι σας -Δεν θέλουν συχνό πότισμα


Ενα μπαλκόνι με ανθισμένα λουλούδια είναι πάντα όμορφο. Τι γίνεται όμως το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ψάχνουμε να ενισχύσουμε τη βεράντα με ανθεκτικά φυτά;

Ιδού, λοιπόν, οι ανθεκτικές επιλογές. Κάθε λουλούδι και καλλωπιστικό φυτό έχει κάποιες απαιτήσεις επομένως, πρέπει πριν προμηθευτείτε το δικό σας αγαπημένο από το φυτώριο, να ελέγξετε τι χρειάζονται για να μείνουν «φρέσκα» με πλούσιο ανθό.

Στην προκειμένη περίπτωση, αν ψάχνετε τα ιδανικά λουλούδια που θα αντέξουν τον καύσωνα και τον ήλιο στο μπαλκόνι σας, έχουμε συγκεντρώσει τα πιο ανθεκτικά. Τα φυτά που θα ανθίσουν στο μπαλκόνι ακόμη κι αν έχει καύσωνα

Πετούνια

Οι πετούνιες είναι ένα από τα ανθεκτικά φυτά της άνοιξης και του καλοκαιριού και ένα από τα χαρακτηριστικά τους, το οποίο τα κάνει τόσο αγαπητά, είναι πως έχουν υπέροχα χρώματα. Η πετούνια έχει πλούσια βλάστηση, αναπτύσσετε γρήγορα και έχει μεγάλα λουλούδια σε τέλεια κόκκινα μοβ ή και συνδυασμό χρωμάτων σε ένα λουλούδι. Η πετούνια πρέπει να τοποθετείται σε γωνιές με ήλιο και θέλει συχνό πότισμα, ιδίως τις περιόδους με καύσωνα. Για να σας χαρίσουν τα υπέροχα λουλούδια τους ποτίστε τα μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα αν χρειαστεί και φροντίστε να κόβετε τους ανθούς που αρχίζουν να μαραζώνουν ώστε να ανανεώνεται το φυτό σας.

Γεράνι

Τα γεράνια είναι γνωστό πως απωθούν τα κουνούπια, πέραν αυτού όμως μπορούν να δώσουν χρώμα στο μπαλκόνι σας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αφού δεν «φοβούνται» τις υψηλές θερμοκρασίες και ευδοκιμούν παντού. Ένα μυστικό για να παραμείνει το γεράνι σας όμορφο και με πλούσιο ανθό είναι το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση ώστε να φεύγει το περιττό νερό. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, ακόμη κι αν κάνετε μέρες να τα ποτίσετε. Τα γεράνια επίσηςη αγαπούν τα ηλιόλουστα σημεία, αναπτύσσονται όμως και σε πιο σκιερές γωνιές.

Λαντάνα

Σίγουρα έχετε δει τα χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια αυτού του υπέροχου καλλωπιστικού θάμνου. Θα βρείτε σε κόκκινο χρώμα, ροζ ή και κίτρινο ενώ άπαξ και τα φυτέψετε στον κήπο, την βεράντα ή το μπαλκόνι σας, από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο θα σας χαρίσουν τους υπέροχους ανθούς τους ανεξαρτήτως της ζέστης του καλοκαιριού. Επιλέξτε για τη φύτευσή της στο μπαλκόνι μια ρηχή γλάστρα ή κάποιο κρεμαστό καλάθι. Αν έχει πλούσιο ανθό, δεν χρειάζεται συχνό πότισμα ενώ ιδανικά μπορείτε να ρίξετε νεράκι δύο φορές την εβδομάδα ώστε να παραμένει φρέσκο.

Κατιφές

Και ο κατιφές είναι ένα λουλούδι «σήμα κατατεθέν» του καλοκαιριού. Σε πολλούς μπορεί να θυμίζουν τα παιδικά τους χρόνια αφού συχνά τα φύτευαν στους κήπους και σε γλάστρες στο μπαλκόνι οι γιαγιάδες μας. Έχει πλούσιους χρωματιστούς ανθούς σε κίτρινα, κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα. Πού να τοποθετήσετε τη γλάστρα σας; Ο κατιφές αγαπά την ηλιοφάνεια, ωστόσο προσαρμόζεται σε σε ημισκιερές θέσεις. Οι απαιτήσεις του σε νερό δεν είναι πολλές, αρκεί να ποτίζετε το φυτό σας όταν το χώμα του δεν είναι πια υγρό, φροντίστε λοιπόν, ιδίως σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών το χώμα να παραμένει υγρό.

Βουκαμβίλια

Φυσικά η βουκαμβίλια δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Είναι ένα από τα πλέον πιο ανθεκτικά φυτά και συνδέεται άμεσα με το καλοκαίρι. Αντέχει τη ζέστη και τον ήλιο και χαρίζει υπέροχα λουλούδια σε ροζ, κόκκινες και λευκές αποχρώσεις. Το καλύτερο σημείο για να τη φυτέψετε είναι κάποια ηλιόλουστη γωνιά, όπου δεν χτυπά πολύ αέρας. Όσον αφορά το πότισμα, η βουκαμβίλια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Όταν ξεκινά να βγάζει ανθούς το πότισμα πρέπει να είναι ελάχιστο, δηλαδή μια φορά την εβδομάδα, καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση του ανθού ενώ το καλοκαίρι χρειάζεται πότισμα δύο φορές της εβδομάδα.

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή λουλούδια του καλοκαιριού που κοσμούν τους κήπους μας και τις βεράντες. Επιβιώνουν στη ζέστη ενώ αν βρίσκονται σε ηλιόλουστο σημείο θα σας χαρίσουν άφθονα λουλούδια. Αντιθέτως, αν τον φυτέψετε σε σκιερό σημείο θα έχετε λιγότερα λουλούδια. Ο ιβίσκος χρειάζεται πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες 3 με 4 φορές την εβδομάδα ενώ σε περίοδο καύσωνα μπορεί να χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Αν έχετε ήδη έναν ιβίσκο στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, η περίοδος της άνοιξης είναι ιδανική για ένα καλό κλάδεμα ώστε να σας δώσει πλούσιο ανθό τους επόμενους μήνες.

SHARE