Οταν οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν κοσμήματα
Οταν οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν κοσμήματα
JEWELRY AND ARCHITECT

Όταν οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν κοσμήματα: 4 Ελληνίδες που αποτυπώνουν σε γραμμές εικόνες που υπάρχουν τριγύρω


Τα κτίρια που φέρουν την υπογραφή τους κοσμούν τις πόλεις. Αλλά ορισμένοι αρχιτέκτονες δεν μένουν σε αυτό και δεν διστάζουν να πειραματιστούν στρέφοντας τη δημιουργικότητά τους στον σχεδιασμό κοσμημάτων. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Εξάλλου, τόσο η αρχιτεκτονική όσο και τα κοσμήματα είναι κλάδοι που αναφέρονται σε κλασικά σχήματα και μοτίβα.


Χριστίνα Καρακαλπάκη

Η Χριστίνα Καρακαλπάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. «Το κόσμημα για έμενα είναι μια προσωπική ελεύθερη έκφραση. Είναι ένας τρόπος να βάζεις μια ιδέα σε σκίτσο, ένα σκίτσο σε σχέδιο και ένα σχέδιο να γίνεται πραγματικότητα», αναφέρει η ίδια στο εισαγωγικό της βίντεο.

«Ξεκινάω από έναν ήχο, ένα συναίσθημα, μια μουσική. Κατά κάποιον τρόπο είναι μια αυτόματη γραφή και ομολογώ ότι συχνά το αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η αρχιτεκτονική παίζει σαφώς ρόλο στον τρόπο που λειτουργώ, στον τρόπο που βλέπω τον κόσμο, στον τρόπο που σχεδιάζω. Κάθε αντικείμενο που φτιάχνω προσπαθώ να το αντιμετωπίσω σαν ένα μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικό project», περιγράφει.

Χαρακτηριστικά της δουλειάς της είναι οι γεωμετρικές συνθέσεις, τα διαφορετικά υλικά, οι επιρροές από την Τέχνη, ενώ κοσμήματά της θα βρείτε σε Μουσεία, γκαλερί, online και σε επιλεγμένα σημεία.

Φαίη Παπανίκου

Πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής - Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ενδιαφέρον για σχέδια μικρού κλίματος, έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα κοσμημάτων.

Για σχεδόν 9 χρόνια συνέχισε να δημιουργεί κοσμήματα με έντονα αρχιτεκτονικά στοιχεία, επηρεασμένη από τις ακαδημαϊκές της σπουδές.

Τα σχέδιά της είναι απλά και ξεκάθαρα, με γεωμετρικές φόρμες και μπορεί κανείς να τα βρει σε μουσεία μοντέρνας τέχνης, γκαλερί και εκθέσεις σχεδιαστών, online και στο φυσικό κατάστημα στην οδό Παπαρρηγοπούλου 15 στο κέντρο της Αθήνας .

Νικολέττα Λέκκα

Η Νικολέττα Λέκκα γεννήθηκε στα Ιωάννινα, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στο Βόλο. Μετά την αποφοίτησή της από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποφάσισε να ξεκινήσει να σχεδιάζει τη δική της σειρά κοσμημάτων παράλληλα με την ενασχόλησή της ως αρχιτέκτονας.

Η έμπνευση που οδήγησε στη δημιουργία της σειράς κοσμημάτων material drops είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης δύο στοιχείων, της - και του u. Δύο στοιχεία που ορίζουν και περιβάλλουν το γυναικείο στήθος στα περίφημα ειδώλια δύο ισχυρών πολιτισμών της Αρχαίας Ελλάδας, του Κυκλαδικού και του Μινωικού πολιτισμού.

Η γυναίκα, στην αρχαία ελληνική κοινωνία ήταν συνώνυμο της γονιμότητας και της δημιουργίας ζωής.

Αντίστοιχα στις μέρες μας το γυναικείο στήθος είναι σύμβολο θηλυκότητας, γονιμότητας και ζωής, καθώς εκτός από την προστασία της καρδιάς μας μέσα σε αυτό, είναι η πρώτη τροφή του ανθρώπου.

Η έδρα της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και τα κοσμήματα μπορείτε να τα βρείτε online.

Μπέλα Λουλουδάκη

Γεννημένη στην Ελλάδα, η Μπέλα Λουλουδάκη είναι αρχιτέκτονας που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.

Διευθύνει το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο και στούντιο στην Αθήνα και έχει αναπτύξει πολλά έργα στον τομέα της κατοικίας τομέα, δημιουργώντας επίσης μοναδικούς χώρους ως σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Παράλληλα ασχολείται και με το άλλο της πάθος, το σχεδιασμό κοσμημάτων.

Η αγάπη για το σχεδιασμό κοσμημάτων έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, ώστε να προσδώσει μια πολύ σύγχρονη ερμηνεία στο κύριο υλικό της, τον πηλό. Ο πηλός χρησιμοποιείται είτε στη φυσική του μορφή, είτε βυθισμένος σε χρυσό 24 καρατίων, σε μπρούντζο και καθαρό ασήμι.

Το υλικό, το χρώμα και οι καθαρές γραμμές είναι τα χαρακτηριστικά των μοναδικών χειροποίητων κοσμημάτων της. Μέσα από κάθε κομμάτι, η σχεδιάστρια αποκαλύπτει τη φύση της ως αρχιτέκτονας, τη μακροχρόνια σχέση της με την Ιταλία και τις βαθιά ελληνικές ρίζες της. Εκλεπτυσμένη, διακριτική αλλά όχι συμβατική. Σύγχρονη αλλά όχι εκκεντρική, καθώς εκπέμπει κομψότητα που δεν έχει καμία σχέση με την πολυτέλεια, με την έννοια ότι το στιλ δεν πρέπει να συγχέεται με την υπερβολή.

Τα κοσμήματα της Μπέλας Λουλουδάκη τα βρίσκετε ηλεκτρονικά και στο φυσικό της κατάστημα στο Κολωνάκι στην οδό Τσακάλωφ 35.

SHARE