Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»
Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»
28|06|2022 10:59
SHARE
RECYCLING

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν υποβάλεις αίτηση


Ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης για την ανακύκλωση των παλιών σου ηλεκτρικών συσκευών. Μάθε τα πάντα πριν υποβάλεις την αίτησή σου.

Από την Τρίτη 21 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω Συσκευή» της κυβέρνησης. Πάμε να δούμε μερικές βασικές πληροφορίες για να είσαι πλήρως προετοιμασμένη πριν υποβάλεις την αίτησή σου.

Λογικά, ήδη θα γνωρίζεις ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης. Εφόσον καταθέσεις δηλαδή την αίτησή σου, θα λάβεις συγκεκριμένο ποσό επιδότησης με τη μορφή voucher. Με απλά λόγια, δεν θα μπουν χρήματα στο λογαριασμό σου.

Αντ’αυτού θα λάβεις μια «επιταγή» την οποία θα εξαργυρώσεις με την αγορά μιας νέας ηλεκτρικής συσκευής από τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή».

Προϋποθέσεις & διαδικασία

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όλοι δικαιούνται και μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Υπάρχουν μόνο δύο απαραίτητες προϋποθέσεις.

  • Να έχεις υποβάλει τη φορολογική σου δήλωση (χρήση 2020) κανονικά και αυτή να έχει εκκαθαριστεί.
  • Να ήσουν κάτοικος Ελλάδος το 2020, το 2ο μέλος και τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειάς σου

Τώρα, ως προς τη διαδικασία. Θα πρέπει να ξέρεις τα παρακάτω πριν επισκεφτείς το allazosyskevi.gov.gr για να συμπληρώσεις την αίτησή σου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν προς αντικατάσταση μόνο:

α) κλιματιστικά, β) ψυγεία, γ) καταψύκτες.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ανακυκλώσεις την παλιά σου συσκευή ώστε να αγοράσεις μια καινούργια χρησιμοποιώντας την επιδότηση. Προσοχή! Η συσκευή που θα δώσεις προς ανακύκλωση πρέπει να λειτουργεί κανονικά.

Δικαιούσαι να υποβάλεις αίτηση μόνο για μια από τις κατοικίες σου. Με απλά λόγια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο έναν αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Είτε της κύριας είτε άλλης κατοικίας σου.

Μπορείς να αντικαταστήσεις έως 3 παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές σου. Αναλυτικά:

- 1 κλιματιστικό, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη

- 2 κλιματιστικά και 1 ψυγείο

- 2 κλιματιστικά και 1 καταψύκτη

Μην μπερδευτείς. Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις 2 ψυγεία ή 2 καταψύκτες. Η δυνατότητα ανακύκλωσης αφορά:

- έως 2 κλιματιστικά

- έως 1 ψυγείο

- έως 1 καταψύκτη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανακυκλώνεις κάθε φορά την αντίστοιχη ηλεκτρική συσκευή. Για παράδειγμα, εάν έχεις δυο παλιά κλιματιστικά και ένα ψυγείο, τότε μπορείς να αγοράσεις με την επιδότηση 2 νέα κλιματιστικά και 1 νέο ψυγείο.

Αν πάλι έχεις 1 παλιό ψυγείο, 1 παλιό καταψύκτη και 1 παλιό κλιματιστικό τότε μπορείς να αγοράσεις αντίστοιχα 1 νέο ψυγείο, 1 καινούργιο καταψύκτη και 1 νέο κλιματιστικό. Με απλά λόγια: Ό,τι ανακυκλώνεις αυτό ακριβώς μπορείς να αγοράσεις.

Σημείωση: Μην ανησυχείς. Μπορείς να ανακυκλώσεις και το παλιό σου (κατασκευής πριν το 1993) παρόλο που δεν φέρει ενεργειακή ετικέτα.

Πληροφορίες για την πλατφόρμα

Η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr άνοιξε την περασμένη Τρίτη, 21/6. Έγινε σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ωφελουμένων. Πιο συγκεκριμένα:

  • 21/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2
  • 22/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2 3 4
  • 23/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2 3 4 5 6
  • 24/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2 3 4 5 6 7 8
  • 25/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

Πριν επισκεφτείς το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει να έχεις εύκαιρα τα στοιχεία σύνδεσης στο Taxisnet αλλά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αμελήσεις να υποβάλεις την αίτησή σου σύντομα. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Τρίτη, 5η Ιουλίου στις 15:00 το μεσημέρι.

Επίσης να σου πούμε ότι εφόσον λάβεις το voucher μπορείς να το εξαργυρώσεις μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 23:59. Πρόσεξε και αυτό: Η τελευταία ημέρα για να παραδώσεις την παλιά σου συσκευή στο κατάστημα ή στον έμπορο που θα πάρεις την καινούργια, είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022.

SHARE