Ετσι θα ποτίσεις τα φυτά σου όσο είσαι διακοπές
Ετσι θα ποτίσεις τα φυτά σου όσο είσαι διακοπές/Φωτογραφία: Patrick Perkins/Unsplash
DECO TIPS

Πώς θα δείχνει μεγαλύτερο το σπίτι σύμφωνα με τον Σπύρο Σούλη -Οι 10 χρήσιμες συμβουλές


Πολλοί από εσάς μπορεί να ζείτε σε ένα μικρό σπίτι και το μέγεθος του σίγουρα δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες, αφού ένας μικρός  χώρος που πρέπει να συμπεριλάβει όλα εκείνα που εσείς θεωρείτε χρήσιμα, είναι δύσκολο να διακοσμηθεί.

Πριν μετανιώσετε για την επιλογή σας και μπείτε στη διαδικασία αναζήτησης μιας νέας στέγης, εμείς σας τονίζουμε τη σημασία της διακόσμησης, μιας και αυτή δίνει άπειρες δυνατότητες στη διαμόρφωση ενός χώρου, ακόμα και του μικρότερου και το μόνο που χρειάζεται είναι ο τρόπος, παρά ο κόπος.

O ειδικός του σπιτιού Σπύρος Σούλης δίνει 10 χρήσιμες συμβουλές διακόσμησης για να δείχνει το μικρό διαμέρισμα ακόμα μεγαλύτερο. Με τις παρακάτω 10 συμβουλές θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο κάθε τετραγωνικό του μικρού σας σπιτιού και να ζήσετε ακόμα πιο άνετα.

Mικροί χώροι και διακόσμηση: Ο Σπύρος Σούλης δίνει 10 χρήσιμες συμβουλές για να δείχνει μεγαλύτερο το σπίτι

Το να αξιοποιείς στο μέγιστο έναν χώρο λίγων τετραγωνικών, μπορεί να γίνει μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ενα μεγάλο σπίτι δεν είναι απαραίτητα καλόγουστο και ένα μικρό σπίτι δεν είναι αισθητικά καταδικασμένο. O Σπύρος Σούλης έχει συγκεντρώσει 10 χρήσιμες συμβουλές για την διακόσμηση των μικρών σπιτιών.

Βοηθητικά τραπεζάκια (coffee table)

Αντί να τοποθετήσετε σε έναν μικρό χώρο ένα μεγάλο coffee table, τοποθετήστε μαζί δύο ή τρία τραπεζάκια το ένα μέσα στο άλλο. Ετσι θα εξοικονομήσετε πολύ χώρο, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Επιλέξτε τραπέζια από πλεξιγκλάς, γυαλί ή καθρέφτη

Από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν σε μικρούς χώρους είναι ότι έχουν βαριά έπιπλα, τα οποία κάνουν τον χώρο να δείχνει ακόμα μικρότερος δημιουργώντας μια βαριά ατμόσφαιρα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα ή περισσότερα έπιπλα με άλλα που αποτελούνται πλεξιγκλάς, γυαλί ή καθρέπτη.

Μπορεί να έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά και τον ίδιο όγκο, αλλά στο μάτι είναι αόρατα γιατί μπορείς και βλέπεις μέσα από αυτά. Αυτή η οφθαλμαπάτη θα κάνει τον χώρο σας να δείχνει μεγαλύτερο και πιο ανάλαφρος.

Ιδανικά τέτοια έπιπλα είναι το coffee table, τα τραπεζάκια, και τα βοηθητικά τραπέζια, αλλά και οι καρέκλες από πλεξιγκλάς.

To τραπέζι της φωτογραφίας είναι από την Ikea και θα το βρεις εδώ.

Τα τραπεζάκια, τοποθετημένα το ένα κάτω από το άλλο, εξοικονομούν χώρο και έχουν επιφάνεια από γυαλί.

Τοποθετήστε την τηλεόραση στον τοίχο

Σε ένα μικρό καθιστικό είναι προτιμότερο να εκμεταλλευτείτε τον χώρο για να τοποθετήσετε ένα άλλο έπιπλο παρά να επιλέξετε ένα έπιπλο το οποίο θα έχει πάνω μόνο την τηλεόραση.

Τοποθετήστε λίγα και καλά αντικείμενα

Στους μικρούς χώρους καλό είναι να έχετε λίγα και καλά αντικείμενα. Οταν τοποθετείτε πολλά αντικείμενα, τότε ο χώρος δείχνει «φορτωμένος» και δείχνει μικρότερος. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να του δώσετε στιλ είναι να αγοράσετε διακοσμητικά αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν αντανάκλαση. Η αντανάκλαση πάντα δίνει την ψευδαίσθηση ότι έχουμε περισσότερο χώρο. Για παράδειγμα, ένας διακοσμητικός δίσκος με καθρέφτη, ένα όμορφο μεταλλικό κηροπήγιο, ένα στιλάτο γυάλινο βάζο.

O καθρέφτης, το απόλυτο αντικείμενο για να μεγαλώσει ο χώρος

O καθρέφτης μεγαλώνει τον χώρο, του χαρίζει προσωπικότητα. Τον κάνει να δείχνει αμέσως πιο φωτεινός και πιο μεγάλος. Μια ματιά στα προφίλ των πιο έμπειρων διακοσμητών θα σας πείσει ότι ο καθρέφτης πρέπει να είναι η επόμενη αγορά σας, αν ήδη δεν έχετε έναν στον χώρο σας.

Προτιμήστε καθρέφτες στρογγυλούς και όσους έχουν καμπύλες και ακανόνιστα σχήματα. Εχουν την τάση να χαρίζουν πολυτέλεια και το ιδανικό σημείο για να τους τοποθετήσετε απέναντι από παράθυρο ή μπαλκονόπορτα γιατί έτσι θα πολλαπλασιάσουν το φως της ημέρας.

Προτιμήστε πουφ έναντι της πολυθρόνας

Σε ένα μικρό καθιστικό δεν χωράνε πολυθρόνες, καναπέδες και καρέκλες. Υπάρχει λοιπόν τρόπος να κερδίσετε επιπλέον καθίσματα χωρίς να κλείσετε τον χώρο σας. Η λύση είναι τα πουφ και τα σκαμπό. Μπορείτε να τα μετατρέψετε ακόμα και σε βοηθητικά τραπεζάκια, αρκεί να έχετε φαντασία και δημιουργική σκέψη. Βάλτε πάνω στο πουφ ένα διακοσμητικό δίσκο και αμέσως έγινε τραπεζάκι (Tip: ο δίσκος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το πουφ).

Βάλτε χαλιά για να θέσετε τα όρια του κάθε χώρου μέσα στο σπίτι

Τα χαλιά θα δείξουν τα όρια πάνω στα οποία θα πατήσει για παράδειγμα το τραπέζι της κουζίνας, διαχωρίζοντάς τον από τον χώρο του καθιστικού που βρίσκεται λίγο πιο δίπλα.

Τοποθετήστε μια ραφιέρα για λειτουργήσει ως διαχωριστικό χώρου

Συχνά τα σπίτια δεν έχουν χωρισμένους τους χώρους όπως θα θέλαμε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη να δημιουργήσουμε μόνοι μας μικρότερους υποχώρους σε ένα μεγάλο δωμάτιο. Για παράδειγμα πολλοί θέλουν να διαχωρίζουν την τραπεζαρία από το καθιστικό, όπου βλέπουν τηλεόραση ή όσοι έχουν ανοιχτή κουζίνα θέλουν με έναν τρόπο να την διαχωρίσουν από το σαλόνι.

Μια ανάλαφρη ραφιέρα, όπως αυτή του Ikea, μπορεί να λειτουργήσει τέλεια ως διαχωριστικό χώρου.

Αξιοποιείστε τους άδειους τοίχους βάζοντας ράφια

Εάν δεν έχετε αρκετά διαθέσιμο χώρο στο πάτωμα για να βάλετε έπιπλα, τότε μια καλή λύση είναι να αξιοποιήσετε τους άδειους τοίχους και να βάλετε ράφια για διακόσμηση, αλλά και οργάνωση. Στα μικρά σπίτια εκμεταλλευόμαστε το ύψος! To βλέμμα θα πέφτει έτσι στον τοίχο και όχι στο μικρό πάτωμα.

Κρεμάστε τις κουρτίνες όσο πιο ψηλά μπορείτε

Ο κανόνας αυτός θεωρείται νόμος για τα μικρά σπίτια. Τοποθετήστε τις κουρτίνες πιο ψηλά για να φαίνεται ο χώρος μεγαλύτερος και επίσης μην επιλέγετε κουρτίνες που είναι βαριές και σκουρόχρωμες. Χρησιμοποιείστε ανάλαφρα υφάσματα και ημιδιάφανα για να μπαίνει το φως μέσα στο σπίτι.

Δείτε το βίντεο:

SHARE