fbpx Στον Σκαντζόχοιρο θα βρείτε αντί για Monopoly, Κωνσταντινόpoly και δεκάδες παιχνίδια που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό | BOVARY
Κωνσταντινόπολη
Παιχνίδια με ιστορία
26|12|2019 16:44
SHARE
ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ

Στον Σκαντζόχοιρο θα βρείτε αντί για Monopoly, Κωνσταντινόpoly και δεκάδες παιχνίδια που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό


Το θέμα των δώρων στις γιορτές είναι μεγάλος μπελάς, ιδίως αν έχετε μικρά παιδιά. Ποιο από όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά να επιλέξετε και πώς να βρείτε κάτι ενδιαφέρον που θα απέχει από την πλαστική λογική, αλλά θα συνδυάζει τη διασκέδαση με τη γνώση;

Μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, ο «Σκαντζόχοιρος», θα σας λύσει τα χέρια αφού εδώ θα βρείτε πολύ ιδιαίτερα παιχνίδια και αντικείμενα, και μάλιστα ιστορικού περιεχομένου κατάλληλα για όλες τις ηλικίες.

Η όλη ιδέα ξεκίνησε από μια προσωπική ιστορία. Η ιστορικός Ντόρα Οικονομίδου που είναι από τα ιδρυτικά μέλη του «Σκαντζόχοιρου» μια μέρα επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών. Στη συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων παρατήρησε μια φιγούρα σκαντζόχοιρου. Κι επειδή ήθελε ένα αντίγραφο να το κάνει δώρο στον ανιψιό της το αναζήτησε στο πωλητήριο, αλλά δεν το βρήκε. Έτσι σκέφτηκε να το φτιάξει μόνη της. Λογικό λοιπόν ήταν αυτό ο μικρός σκαντζόχοιρος να δώσει το όνομά του στο όλο εγχείρημα.

«Σκοπεύουμε να συμβάλουμε στην προώθηση και διάχυση του ελληνικού πολιτισμού μέσω της ανάπτυξης, του σχεδιασμού και της παραγωγής εκπαιδευτικών παιχνιδιών υψηλής ποιότητας, βασισμένων σε αντικείμενα και γεγονότα από όλες τις ιστορικές περιόδους. Όραμά μας είναι τα εκπαιδευτικά και πρωτότυπα αυτά παιχνίδια να γίνουν προσιτά σε ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ κοινό», μου εξηγεί η κυρία Οικονομιδου. Εκτός από την ίδια, μέλη της ομάδας είναι η αρχαιολόγος Κατερίνα Δελούκα, ο σχεδιαστής Αντώνης Δημόπουλος, ο πληροφορικάριος Χρήστος Μπαϊραμίδης, ο αρθρογράφος Λουκάς Σταμέλλος και η παιδαγωγός Φωτεινή Συραγάκη. Στην πορεία προστέθηκαν πολλοί και πολύτιμοι συνεργάτες, όπως η κοινωνική λειτουργός Βαλεντίνα Γιαννακοπούλου και οι καλλιτέχνες, σχεδιαστές και γραφίστες Γιάννης Αντωνόπουλος, Βανέσσα Ιωάννου, Χριστιάννα Λεωνάκη και Ελευθερία Λιθαδιώτη.

Όλοι μαζί αναπτύσσουν μια μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Από το σχεδιασμό μέχρι την ανάπτυξη και την παραγωγή των παιχνιδιών της, ο «Σκαντζόχοιρος» συνεργάζεται σε κάθε στάδιο με Έλληνες επαγγελματίες και κατασκευαστές παιχνιδιών, υποστηρίζοντας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στη χώρα μας. Τα περισσότερα προϊόντα κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από ξύλο ή χαρτί/χαρτόνι, ενώ η χρήση του πλαστικού έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στα προϊόντα, για παράδειγμα στα μπλοκ ζωγραφικής, υπάρχουν συνοπτικές ιστορικές πληροφορίες για τις τοιχογραφίες που καλούνται να χρωματίσουν τα παιδιά, αλλά πέραν αυτών υπάρχει QR Code που οδηγεί σε επιπλέον ιστορικά στοιχεία.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας, χωρίς να πλήξουν, ποια είναι τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της μινωικής ή της μυκηναϊκής περιόδου, πώς απεικονίζονταν στις τοιχογραφίες κατά την εποχή του χαλκού οι γυναίκες ανά την Ελλάδα, ή πώς έβλεπαν οι φιλέλληνες και ξένοι περιηγητές την Αθήνα του 19ου αιώνα δεν έχετε παρά να περάσετε από το κατάστημα του συνεταιρισμούς στην Καρόρη, όπου μάλιστα λειτουργεί και ως καφέ, ή εναλλακτικά να επισκεφτείτε το e-shop τους.

Τα παιχνίδια και οι ιστορικές πληροφορίες που τα συνοδεύουν είναι διαθέσιμες στην αγγλική και γαλλική γλώσσα, οπότε μπορείτε να τα χαρίσετε και σε κατοίκους άλλων χωρών ώστε να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ιστορία.

Τα προϊόντα του Σκαντζόχοιρου χωρίζονται σε ιστορικές περιόδους, οπότε θα βρείτε αντικείμενα και παιχνίδια από την αρχαιότητα, την εποχή του χαλκού, τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ή την εποχή του 19ου αιώνα και την ιστορία των φιλελλήνων περιηγητών.

Τι να διαλέξετε:

Μια ιδιαίτερη εκδοχή της αγαπημένης Monopoly, που λέγεται ΚωνσταντινόPoly. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να ξαναχτίσουμε την Κωνσταντινούπολη. Ο πίνακας μάλιστα του παιχνιδιού αποτυπώνει και μνημεία που δεν υπάρχουν πια. Οπότε οι παίκτες πρέπει να συγκεντρώσουν υλικά να αγοράσουν οικόπεδα και να αρχίσουν την ανοικοδόμηση, όχι όμως για να γίνουν οι πιο πλούσιοι αλλά οι πιο επιτυχημένοι αρχιτέκτονες.

Ένα παιχνίδι μνήμης με θέμα τις γυναίκες της εποχής του χαλκού, εμπνευσμένο από τοιχογραφίες και ειδώλια που έχουν βρεθεί σε Κρήτη, Σαντορίνη και Πελοπόννησο.

Αν πάλι θέλετε να κάνετε ένα δώρο στους φίλους σας, μπορείτε να επιλέξετε παιχνίδια με τράπουλες όπως η αττική μπιρίμπα που παίζεται όπως η μπιρίμπα αλλά με στοιχεία της ιστορίας της Αττικής, δηλαδή τα στοιχεία ανήκουν σε ιστορικές περιόδους και συγκεκριμένα αρχαιότητα, βυζαντινά χρόνια, οθωμανικά και νεότερη ιστορία.

Υπάρχουν επίσης μπλοκ ζωγραφικής και ιχνογραφίας με θέματα όπως ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης όπως τον σχεδίασε ο Etienne du Pérac για τον Onofrio Panvinio, το καφενείο στο Τοπ Χανέ όπως το σχεδίασε ο Antoine-Ignace Melling ή το παζάρι της Αθήνας με τη ματιά των Dodwell και Pomardi.

Τέλος στις προθήκες θα βρείτε θα βρείτε χαριτωμένα διακοσμητικά αντικείμενα, σαπούνια, ακόμα και κούπες που μπορείτε να προσφέρετε κάνοντας μια μικρή έκπληξη στους ανθρώπους που αγαπάτε.

Καρόρη 5, 10551, Αθήνα, 2103314413

skantzochiros.toys

SHARE