Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
25|01|2023 11:28
SHARE
DESIGN MARVEL

Le Palais Bulles: To εκκεντρικό «παλάτι-φυσαλίδα» με θέα τον κόλπο των Καννών


Το 1992, o διάσημος σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin απέκτησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του 20ού αιώνα, το Palais Bulles.

Η ασυνήθιστη κατασκευή με τα στρογγυλεμένα σχήματα και τον χαοτικό λαβύρινθο από ροζ «δωμάτια-φυσαλίδες» χτίστηκε μεταξύ του 1975 και 1989 από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Antti Lovag.

Αφού το έργο ολοκληρώθηκε, πουλήθηκε στον εμβληματικό Γάλλο σχεδιαστή, ο οποίος το χρησιμοποιούσε ως θερινή κατοικία του, φιλοξενώντας μερικές από τις πιο εντυπωσιακές επιδείξεις στην ιστορία της μόδας.

Το Le Palais Bulles, κατά κόσμον "Bubble House", βρίσκεται στη γαλλική Ριβιέρα, σκαρφαλωμένο σε έναν βράχο στο Théoule-sur-Mer, και διαθέτει μία εκπληκτική θέα στον κόλπο τον Καννών και τα καταγάλανα νερά της μεσογειακής θάλασσας.

Αυτό το φουτουριστικό, αρχιτεκτονικό θαύμα, σχεδιάστηκε χωρίς γωνίες και ακμές, αντλώντας έμπνευση από προϊστορικά σπήλαια και στόχο να προσαρμοστεί στις αρχέγονες ανθρώπινες ανάγκες. Σύμφωνα με το όραμα του Ούγγρου αρχιτέκτονα, όλες οι επιφάνειες του οικοδομήματος έπρεπε να είναι σφαιρικές, λείες και «μαλακές», επιτρέποντας στα σώματα, τις ιδέες και τα συναισθήματα να ελίσσονται ελεύθερα στον χώρο.

Οι θηλυκές καμπύλες πρωταγωνιστούν τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στη διακόσμηση του σπιτιού, με έπιπλα κατά παραγγελία σχεδιασμένα από σύγχρονους καλλιτέχνες που συνδυάζονται αρμονικά με τους χώρους των πολλών σουιτών. Μόλις η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε, ο Pierre Cardin μετακόμισε στο σπίτι, επενδύοντας το εσωτερικό του με συλλογές έργων τέχνης και art-deco επίπλα της δεκαετίας του '70. Τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού κοσμούν γλυπτά φωτιστικά του Yonel Lebovici αλλά και του Serge Manzon.

Το Palaia Bulles έχει πλέον αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της φουτουριστικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '70 ενώ μετά από πενταετή ανακαίνιση, που πραγματοποιήθηκε από τη γαλλίδα αρχιτέκτονα Odile Decq, τέθηκε προς πώληση στο εξωφρενικό ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ, τιμή ρεκόρ ακινήτων για την Ευρώπη.

Το εντυπωσιακό σπίτι «Le Palais Bulles»:

Οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού:

SHARE