Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
13|01|2024 09:00
SHARE
TIPS

Πώς θα κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό χωρίς να προχωρήσετε σε ανακαίνιση


Καθώς μπήκαμε στον Ιανουάριο και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, δείτε τις γρήγορες λύσεις που θα κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό και τα καλύτερα θερμαινόμενα προϊόντα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Εστίες κρύου αέρα μπορούν να υπάρχουν πολλές στο σπίτι, όπως τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες καθώς αυτές οι μικρές χαραμάδες κατεβάζουν τη θερμοκρασία στον χώρο. Και μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα δαπανηρό έξοδο το να αλλάξετε τα αλουμίνια στο σπίτι σας ωστόσο, δεν είναι αυτή η μόνη λύση.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, έως και το 35% της θερμότητας διαφεύγει μέσω των τοίχων, των παραθύρων και των θυρών, ενώ το 25% ανεβαίνει μέσω της οροφής και ένα άλλο 10% μέσω του δαπέδου. Ο Chris Gilbey, ιδρυτής της υπηρεσίας Bits, Bobs and Odd Jobs, λέει πως, σφραγίζοντας διαρροές μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το πρόβλημα, αλλά και να εξοικονομήσουμε χρήματα από τους λογαριασμούς.

Αν και σύμφωνα με τον Δρ Michael Mosley, που επικαλείται η Telegraph, οι 14 βαθμοί Κελσίου είναι η ιδανική θερμοκρασία για ένα σπίτι, ο Gilbey δίνει συμβουλές για να διατηρήσετε τη ζέστη στον προσωοπικό σας χώρο χωρίς να προχωρήσετε σε ανακαίνιση.

Έτσι θα είναι το σπίτι σας πιο ζεστό το χειμώνα

Μην αφήνετε «γυμνό» το πάτωμα

Δεδομένου ότι το 10 -20% της απώλειας θερμότητας γίνεται μέσω του δαπέδου, η κάλυψή του με χαλί είναι η ιδανική λύση. Οι ίνες στα χαλιά και τις μοκέτες παγιδεύουν τον ψυχρό αέρα πριν αυτός εισχωρήσει στο δωμάτιο - όσο πιο παχύ είναι το χαλί, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμομόνωση, και αν χρησιμοποιήσετε ένα υπόστρωμα, θα μειώσετε ακόμη περισσότερο την απώλεια θερμότητας. Τα μάλλινα χαλιά και μοκέτες είναι οι πιο αποτελεσματικοί μονωτές: οι ίνες σχηματίζουν εκατομμύρια θύλακες αέρα που παγιδεύουν τον αέρα και επιβραδύνουν τη μεταφορά θερμότητας. Εάν τοποθετείτε νέα ξύλινα δάπεδα, ο Gilbey προτείνει την τοποθέτηση μάλλινης μόνωσης μεταξύ των δοκών- ή εάν οι σανίδες σας περνούν απευθείας στο δάπεδο, συνιστά τη χρήση ρολών μονωτικού φύλλου, τα οποία αντανακλούν τη θερμότητα πίσω στο δωμάτιο και προστατεύουν από την υγρασία.

Εχουν τα σώματα σωστή απόδοση;

Για να έχετε ζέστη που διαρκεί στο σπίτι αλλά και για να μην καίτε περιττό ρεύμα, είναι σημαντικό να ξέρετε αν τα σώματα έχουν τη σωστή απόδοση, αν ζεσταίνονται γρήγορα ή όχι και αν παραμένουν ζεστά μετά. Φροντίστε να κάνετε πριν την έναρξη της σεζόν μια εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ και διασφαλίσετε ότι το σπίτι σας θα παραμένει ζεστό και cozy.

Περιορίστε την σπατάλη

Με την ίδια λογική του «κανόνα» της κατανόησης των σωμάτων θέρμανσης, μπορείτε να περιορίσετε τη σπατάλη και να επικεντρωθείτε στα δωμάτια που αφενός είναι πιο κρύα και αφετέρου κάθεστε περισσότερο εκεί. Για παράδειγμα, αν έχετε κάποιο κλειστό δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείτε, γυρίστε τον διακόπτη και «απενεργοποιήστε» το καλοριφέρ, έτσι θα έχουν περισσότερη ζέστη οι υπόλοιποι χώροι και δεν θα σπαταλήσετε χρήματα και θερμότητα για ένα κλειστό δωμάτιο.

Εμποδίστε τον κρύο αέρα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η μόνωση είναι το Α και το Ω ενώ ένας από τους λόγους που το σπίτι είναι ψυχρό και κρύο είναι και οι «διαρροές». Αν τα παράθυρα και οι πόρτες δεν κλείνουν σωστά και επιτρέπουν στον κρύο αέρα να μπει και να χαλάσει τη ζεστή ατμόσφαιρα του σπιτιού σας τότε πρέπει κάπως να λύσετε αυτό το πρόβλημα. Αν δεν σκοπεύεται τώρα να κάνετε κάποια αλλαγή στα παράθυρά σας, φροντίστε να τα μονώσετε και να κλείστε τα κενά, είτε με ειδική μονωτική ταινία είτε με ειδική κολλά μόνωσης.

Αφήστε το φως του ήλιου να ζεστάνει το σπίτι σας

Τέλος, ο Gilbey προτείνει να κρατάτε τις κουρτίνες ανοιχτές κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να τις κλείνετε το σούρουπο για να διατηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα. «Μεγάλωσα με μια μεγάλη, βαριά κουρτίνα στην μπροστινή πόρτα και νομίζω ότι πραγματικά οι κουρτίνες βοηθούν στο να διατηρηθεί η ζεστασιά», λέει.

SHARE