Το παλιό αντικείμενο που επιστρέφει στην κουζίνα και γίνεται το νέο trend
Ένα αντικείμενο επιστρέφει δυναμικά στις σύγχρονες κουζίνες, συνδυάζοντας λειτουργικότητα, αισθητική και ευκολία στην οργάνωση των τροφίμων, χωρίς περιττή φασαρία.
Οι interior designers και οι επαγγελματίες οργανωτές συμφωνούν ότι αυτό το καλοσχεδιασμένο αντικείμενο είναι η καρδιά μιας οργανωμένης κουζίνας. «Συνδυάζει ομορφιά και λειτουργικότητα, με ανοιχτά ράφια, προσεγμένη αποθήκευση και μια δόση παλιάς γοητείας», αναφέρει η Ashley Macuga, διακοσμήτρια και ιδρύτρια της Collected Interiors. Για πολλούς επαγγελματίες, αποτελεί μη διαπραγματεύσιμη επιλογή στον σχεδιασμό της κουζίνας.
Η Cathleen Gruver, επικεφαλής interior designer στη Gruver Cooley, εξηγεί: «Πρόκειται για έναν κεντρικό χώρο όπου συγκεντρώνονται όλα τα ξηρά προϊόντα, τα αποθέματα και τα επιπλέον τρόφιμα. Οπτικά, κρατάει την κουζίνα τακτοποιημένη και λειτουργικά διευκολύνει το μαγείρεμα και τα ψώνια, επιτρέποντάς σου να βλέπεις τα πάντα με μια ματιά».
Το αντικείμενο που επιστρέφει στην κουζινα
Οι τροφοθήκες είναι το αντικείμενο που επιστρέφει στην κουζίνα, και έρχονται για να διευκολύνουν την καθημερινότητα, κρατώντας όλα τα απαραίτητα κοντά.
Η Grey Joyner εξηγεί ότι με την αύξηση του ύψους των ντουλαπιών πολλοί χρειάζονται σκαμπό για να φτάσουν τα επάνω ράφια. «Η τροφοθήκη, αντίθετα, φέρνει τα πάντα σε προσβάσιμο ύψος. Ανοίγεις πόρτες και βλέπεις όλα τα τρόφιμα, μπαχαρικά και σνακ σε ένα οργανωμένο σημείο». Η Jennifer Du Bois, ιδρύτρια της Home with Jen D, προσθέτει ότι τα ράφια, τα συρτάρια και τα διαμερίσματα μέσα στην τροφοθήκη δημιουργούν μικρές ζώνες που κάνουν τη διαχείριση των τροφίμων πιο εύκολη.
Η τροφοθήκη είναι ιδανική και για οικογένειες που αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες. Η Lauren Saab από τη Saab Studios τονίζει ότι μια καλοσχεδιασμένη τροφοθήκη διατηρεί τα τρόφιμα οργανωμένα και προσιτά χωρίς να δημιουργεί ακαταστασία. «Ελευθερώνει χώρο και διατηρεί την καθημερινή ροή της κουζίνας», αναφέρει.
Μάλιστα, δεν χρειάζεται να περιοριστεί κανείς μόνο σε μία. Η διακοσμήτρια Theresa Ory, ιδρύτρια της Theresa Ory Interiors, έχει τοποθετήσει δύοστην κουζίνα της, μία σε κάθε πλευρά του ψυγείου. «Είναι πρακτικές και λειτουργικές, μειώνοντας τα βήματα ανάμεσα στον χώρο προετοιμασίας και την αποθήκη», εξηγεί.
Η προσαρμοστικότητα είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα. Οι τροφοθήκες μπορεί να είναι εντοιχισμένες ή ελεύθερες και προσφέρουν δυνατότητα εξατομίκευσης ανάλογα με τις ανάγκες. Η Du Bois σημειώνει ότι «δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς πέρα από τη διάταξη της κουζίνας σου και να δημιουργήσεις ένα σύστημα που πραγματικά λειτουργεί για σένα».
Μπορείς επίσης να επιλέξεις αν οι πόρτες θα είναι διαφανείς ή κλειστές, ώστε να αναδεικνύονται όμορφα βάζα ή να κρύβεται η ακαταστασία, όπως εξηγεί η Amanda Sinistaj από την Ellwood Interiors.