Ένας αρχιτέκτονας μετέτρεψε το μικροσκοπικό του διαμέρισμα σε ένα μινιμαλιστικό αριστούργημα

Όταν ένα διαμέρισμα γ' ορόφου στη Μελβούρνη βγήκε στην αγορά σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970, όπου ο αρχιτέκτονας Τζακ Τσεν νοίκιαζε, εκείνος άρπαξε την ευκαιρία να αποκτήσει το πρώτο του σπίτι.

Μέχρι τότε έμενε στο ισόγειο της ίδιας πολυκατοικίας, αλλά ήθελε διακαώς να μετακομίσει. Ωστόσο, η νέα αγορά έθετε πολλαπλές προκλήσεις καθώς το σπίτι είχε μόλις ένα υπνοδωμάτιο, μια αμήχανη διαρρύθμιση, έλλειψη λειτουργικής κουζίνας και ο προϋπολογισμός ήταν «σφιχτός».

Μάλιστα το σπίτι, συνολικής επιφάνειας 35 τ.μ., ήταν το μικρότερο έργο που είχε αναλάβει ποτέ το αρχιτεκτονικό του γραφείο, Tsai Design.

Αντλώντας έμπνευση από τα μικροσκοπικά σπίτια, ο Chen λέει στο Dwell, ένα περιοδικό για την αρχιτεκτονική και το design: «Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα: "Πώς θα μπορούσαμε να χωρέσουμε ένα μεγάλο σπίτι σε λίγα τετραγωνικά». Το κόλπο για τον σχεδιασμό μικρών σπιτιών είναι να ξέρεις πού αξίζει να είσαι γενναιόδωρος».

Αφού προσδιόρισαν τους χώρους που έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα -την είσοδο, την κουζίνα και το μπάνιο-, ο Chen και η ομάδα του εισήγαγαν ένα σύστημα ντουλαπιών και τοίχων από το δάπεδο μέχρι την οροφή στην υπάρχουσα διάταξη. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με έναν επιπλοποιό που ειδικεύεται σε ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, ενώ το πολυλειτουργικό σύστημα κρύβει μια πληθώρα αποθηκευτικών χώρων καθώς και έπιπλα εξοικονόμησης χώρου.

Τα δρύινα φινιρίσματα στα ντουλάπια και τους τοίχους ταιριάζουν, επίσης, με αυτά που χρησιμοποιούνται για το δάπεδο, τα κουφώματα, τα πάνελ τοίχων και την οροφή, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός «ξυλοκουτιού» που εκτείνεται από την είσοδο μέχρι το μπάνιο. Μια απλή παλέτα υλικών και οι επιφάνειες με καθρέφτη δημιουργούν μια μοντέρνα και μινιμαλιστική εμφάνιση που φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από ό,τι υποδηλώνουν τα τετραγωνικα της.

Ανυπομονώντας να διοργανώσει πάρτι, ο Τσεν χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού μετατρέποντας τη μη λειτουργική κουζίνα - η οποία είχε μόνο έναν νεροχύτη - σε κουζίνα άνετη, με μεγάλο χώρο πάγκου και άφθονο κρυφό χώρο αποθήκευσης. Δίπλα στην κουζίνα, μια μεγάλη πτυσσόμενη τραπεζαρία βγαίνει από τον τοίχο για δείπνο, καλέσματα και τραπεζώματα.

Φωτογραφία: tsaidesign.com

«Το layering είναι το κλειδί για τον σχεδιασμό μικρών χώρων: Δύο διαφορετικές λειτουργίες που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, εξηγεί ο Τσεν. «Στη συνέχεια, έρχονται οι ευέλικτες ξυλουργικές κατασκευές, ώστε να γίνει μια αβίαστη μετάβαση μεταξύ των δύο λειτουργιών, όπως το συρόμενο τραπέζι τραπεζαρίας».

«Ολα αυτά χρειάζονται για μια άνετη ζωή, είναι αποθηκευμένα σε απόσταση αναπνοής, και με τον καθαρισμό ολόκληρου του σπιτιού να διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, πώς γίνεται να μην το αγαπάω;» αναρωτιέται με χιούμορ ο Τσεν.

Περιηγηθείτε στο μικρό διαμέρισμα στη Μελβούρνη που δεν του λείπει τίποτα:

 Φωτογραφία: tsaidesign.com
 Φωτογραφία: tsaidesign.com
 Φωτογραφία: tsaidesign.com
 Φωτογραφία: tsaidesign.com
 Φωτογραφία: tsaidesign.com
 Φωτογραφία: tsaidesign.com