Πώς μια αρχιτέκτονας δημιούργησε το απόλυτο σπίτι-καταφύγιο σε μόλις 42 τ.μ. στη Βαρκελώνη

Πώς μια αρχιτέκτονας δημιούργησε το απόλυτο σπίτι-καταφύγιο σε μόλις 42 τ.μ. στη Βαρκελώνη

Στη Βαρκελώνη, οι αρχιτεκτόνισσες María Trabuchi και Eugenia Gatti δημιούργησαν ένα γαλήνιο σπίτι- καταφύγιο σε 42 τ.μ., όπου η φιλοξενία και η δημιουργικότητα συναντούν τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό.

Το διαμέρισμα Carpe Diem, στη γειτονιά Clot της Βαρκελώνης, είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής αυτής ανακαίνισης. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα Never Too Small η Trabuchi, «Σε αυτό το έργο, εγώ η ίδια ήμουν η πελάτισσά μου. Το εξέλαβα ως πρόκληση αλλά και ως ένα παιχνιδιάρικο πείραμα».

Το διαμέρισμα, μόλις 42 τ.μ., μεταμορφώθηκε από ένα διαμέρισμα με στενόχωρη και παρωχημένη διάταξη επτά δωματίων σε έναν φωτεινό, ανοιχτό χώρο, σχεδιασμένο για την καθημερινή ζωή και την φιλοξενία φίλων και οικογένειας.

Η φιλοξενία ήταν, άλλωστε, βασικό στοιχείο του οράματος της Trabuchi, που ήθελε το σπίτι να προσφέρει μια αίσθηση ζεστασιάς και καλωσορίσματος, παρά την περιορισμένη του έκταση.

Δείτε πώς μια αρχιτέκτονας ανακαίνισε το 42 τ.μ. σπίτι της στη Βαρκελώνη

Η ανακαίνιση ξεκίνησε με την απομάκρυνση των ψευδοροφών, κάτι που επέτρεψε στις αρχιτεκτόνισσες να αποκαταστήσουν το πλήρες ύψος του διαμερίσματος και να δημιουργήσουν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου όγκου.

Σε ένα κτίριο που χρονολογείται από το 1876, το Carpe Diem επανασχεδιάστηκε ως ένα ήρεμο, ανοιχτό σπίτι όπου κάθε λεπτομέρεια αντικατοπτρίζει την πεποίθηση των σημιουργών ότι οι μικροί χώροι μπορούν να εμπνεύσουν μεγάλες ιδέες/ Φωτογραφία: Estudio Dott

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε έναν μικρό χώρο, τα κυβικά μέτρα είναι εξίσου σημαντικά με τα τετραγωνικά μέτρα», σημειώνει η Trabuchi. Η έκθεση των ξύλινων δοκαριών και των καταλανικών θολωτών οροφών πρόσθεσε ζεστασιά στον χώρο, ενώ αφαίρεσαν τους εσωτερικούς τοίχους, δίνοντας στον χώρο μία αίσθηση ελευθερίας.

H ανοιχτή κουζίνα, το καθιστικό και η τραπεζαρία σχεδιάστηκαν ως η καρδιά του σπιτιού/ Φωτογραφία: Estudio Dott

Ο νέος σχεδιασμός περιστράφηκε γύρω από την ανοιχτή κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό, που έγιναν η καρδιά του σπιτιού, με έναν πολυλειτουργικό διάδρομο να κρύβει έξυπνα ψυγείο, πλυντήριο και αποθηκευτικό χώρο.

Η αισθητική του Carpe Diem ισορροπεί ανάμεσα στον μινιμαλισμό και την απτή ζεστασιά.

Η Gatti αναφέρει: «Εμπνευστήκαμε από τη δανέζικη αρχιτεκτονική, συνδυάζοντας τις μινιμαλιστικές της έννοιες με την προσθήκη χρώματος και μια εκλεπτυσμένη αισθητική, δίνοντας στο χώρο ένα vintage κομψό στιλ».

Οι αρχιτεκτόνισσες επέλεξαν μια ουδέτερη παλέτα και απλές υφές για να δημιουργήσουν ένα γαλήνιο καταφύγιο στην περιορισμένου χώρου κύρια κρεβατοκάμαρα/  Φωτογραφία: Estudio Dott

Αντί να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακά πλακάκια, αντικατέστησαν το δάπεδο με μικροτσιμέντο, ενισχύοντας τη ροή του χώρου. Στο μπάνιο, η αντίθεση των χειροποίητων πλακιδίων σε ζεστές γήινες αποχρώσεις και των μαύρων φωτιστικών πρόσθεσε παιχνιδιάρικες πινελιές στον χώρο.

Σε αντίθεση με την ήρεμη, ουδέτερη παλέτα του σπιτιού, το μπάνιο αντιμετωπίστηκε πιο παιχνιδιάρικα, με τα χειροποίητα πλακάκια και τα μαύρα φωτιστικά να δημιουργούν μια πιο πλούσια, εκφραστική ατμόσφαιρα/Φωτογραφία: Estudio Dott

Το τραπέζι της τραπεζαρίας, που φιλοξενεί μέχρι και δέκα άτομα, το έπιπλο μπουφέ που γίνεται επιπλέον καθιστικό και η γενναιόδωρη νησίδα της κουζίνας, ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση και τη φιλοξενία.

Ο εντοιχιζόμενος πάγκος επεκτείνεται δίπλα στα ξύλινα στοιχεία της κουζίνας, διπλασιάζοντας τον χώρο καθίσματος και τον κρυφό αποθηκευτικό χώρο/ Φωτογραφία: Estudio Dott

Το Carpe Diem αναδεικνύει την προσέγγιση των Trabuchi και Gatti για τη σχεδίαση μικρών χώρων, όπου ο περιορισμένος χώρος γίνεται ευκαιρία για πειραματισμό και δημιουργικότητα.

Η δημιουργία ενός ξενώνα σε ένα διαμέρισμα 42 τ.μ. μπορεί να φαίνεται φιλόδοξη, αλλά για την Trabuchi -που ζει μακριά από την πατρίδα της, την Αργεντινή- ήταν απαραίτητη/ Φωτογραφία: Estudio Dott

Η Gatti εξηγεί: «Στο στούντιό μας, βλέπουμε τους μικρούς χώρους όχι ως περιορισμούς, αλλά ως ευκαιρίες για την ενίσχυση της δημιουργικότητας».