Γιατί να επιλέξετε τα έπιπλα κατά παραγγελία
Φωτογραφία: Shutterstock
03|03|2024 13:00
SHARE
HOME DECO

Έπιπλα κατά παραγγελία ή μεμονωμένα -Γιατί να επιλέξετε τη χειροποίητη λύση για τη διακόσμηση του σπιτιού σας


Η διακόσμηση του σπιτιού με έπιπλα κατά παραγγελία μπορεί να μοιάζει με ένα τρομακτικό και εξωφρενικό έργο, αλλά υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι για να το κάνετε. 

Τα έπιπλα και οι αποθηκευτικές λύσεις κατά παραγγελία μπορούν να μεταμορφώσουν το σπίτι, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε διαθέσιμο κομμάτι του χώρου για να το βοηθήσουν να λειτουργήσει καλύτερα και να δείχνει πιο κομψό. Με το σωστό design και τον κατάλληλο τεχνίτη, η διαδικασία ανάθεσης μπορεί να είναι απλή και απίστευτα ικανοποιητική - με αποτέλεσμα ένα πραγματικά λειτουργικό σπίτι.

Η βρετανική Ιndependent απευθύνθηκε στον Alexander και την Helen Shepel, το δίδυμο που βρίσκεται πίσω από το στούντιο σχεδιασμού πολλαπλών εμπορικών σημάτων και την επιχείρηση κατασκευής επίπλων κατά παραγγελία Shepel. Με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στην κατασκευή αυτού που αποκαλούν "βαθιά προσωπική, λειτουργική τέχνη", ο Alexander εξηγεί γιατί να προχωρήσετε στην επίπλωση παραγγελία και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει.

Γιατί να επενδύσω σε έπιπλα κατά παραγγελία;

Ο Alexander εξηγεί: "Με την επίπλωση κατά παραγγελία, μπορείτε να δημιουργήσετε κομμάτια που ταιριάζουν απόλυτα στα μοναδικά γούστα, τις ανάγκες, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σας. Ενώ τα μεμονωμένα κομμάτια μπορεί να είναι ακριβά σε σύγκριση με τα έπιπλα μαζικής παραγωγής, η ποιότητα και η μακροζωία των χειροποίητων αντικειμένων θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις επιλογές του εμπορίου”.

Και προσθέτει: "Ένα κομμάτι κατά παραγγελία μπορεί να είναι η απάντηση σε πρακτικά προβλήματα, όπως ασυνήθιστες διατάξεις. Συχνά κατασκευάζουμε ξυλουργικές κατασκευές για να λύσουμε σχεδιαστικά διλήμματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με υπάρχοντα, έτοιμα κομμάτια. Η παραγγελία κάτι χειροποίητου σας δίνει επίσης την ευκαιρία να υποστηρίξετε έναν κατασκευαστή στον οποίο πιστεύετε και να στηρίξετε μια μικρή επιχείρηση, αντί για έναν κατασκευαστή ή αλυσίδα επίπλων”".

Σε ποια είδη θα πρέπει να δώσω προτεραιότητα στην επίπλωση κατά παραγγελία;

"Αντικείμενα, όπως οι ντουλάπες και τα ντουλάπια κουζίνας, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας όταν πρόκειται να επενδύσετε σε σχεδιασμό κατά παραγγελία", λέει ο Alexander. "Όταν προσαρμόζονται στο σπίτι σας, μπορούν να φτάσουν μέχρι το ταβάνι και να χωρέσουν σε δύσκολες γωνίες, μεγιστοποιώντας κάθε εκατοστό αποθηκευτικού χώρου και βοηθώντας σας να είστε πιο οργανωμένοι - ενώ συγχρονίζονται τέλεια με το υπάρχον στιλ σχεδιασμού σας”.

Ποιες βασικές πληροφορίες πρέπει να έχω έτοιμες όταν προσεγγίζω έναν κατασκευαστή;

Ο Alexander υπογραμμίζει: "Ο καλός κατασκευαστής επίπλων θα φροντίσει για τα πάντα, επισκεπτόμενος προσωπικά το χώρο σας για να πάρει όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και να αποκτήσει μια αίσθηση του στιλ σας. Καθορίζει την κατάλληλη κλίμακα και το μέγεθος του κομματιού σας με βάση τη διαρρύθμιση του δωματίου και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Για βιβλιοθήκες, ντουλάπες και κομοδίνα, λάβετε υπόψη σας τι σκοπεύετε να αποθηκεύσετε στο εσωτερικό τους. Αυτό θα καθοδηγήσει τα σχέδιά μας για τα ύψη των ραφιών και τα μεγέθη των συρταριών".

Πώς μπορώ να διατυπώσω το όραμά μου σε μια σύντομη περιγραφή;

Ο Alexander λέει: "Ένα από τα σημαντικά μέρη της δουλειάς μας είναι ο εντοπισμός των επιθυμιών και των αναγκών του πελάτη μέσω της συζήτησης για τις συνήθειες και τα χόμπι του. Θα σας ρωτήσουμε πού ακριβώς θα πάει το αντικείμενο και ποιες λειτουργίες θα πρέπει να εκπληρώνει. Θα ρωτήσουμε πράγματα όπως, προβλέπετε ότι αυτό το αντικείμενο θα χρησιμοποιηθεί πολύ ή θα είναι περισσότερο διακοσμητικό;

"Στη συνέχεια, θα εξερευνήσουμε το προσωπικό σας στιλ και τις αισθητικές σας προτιμήσεις, κάνοντας ερωτήσεις όπως: Υπάρχει μια περίοδος που σας αρέσει ή ένα συγκεκριμένο σχεδιαστικό κίνημα που σας εκφράζει; Ποια υλικά θεωρείτε ελκυστικά; Θα σας ζητήσουμε να σκεφτείτε άλλα έπιπλα που έχετε αγαπήσει και ποιες σχεδιαστικές λεπτομέρειες θα θέλατε να ενσωματώσετε σε ένα νέο κομμάτι. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το κομμάτι μέσα στο δωμάτιο ως σύνολο - θέλετε να είναι ο πρωταγωνιστής ή ένα λειτουργικό αντικείμενο που να αναμειγνύεται στο παρασκήνιο;"

Πώς μπορώ να σιγουρευτώ ότι θα μου αρέσει το τελικό αποτέλεσμα;

"Πριν εγκριθεί το σχέδιο και ξεκινήσει η κατασκευή, μπορείτε να ζητήσετε σκίτσα και τρισδιάστατα μοντέλα που θα σας βοηθήσουν να απεικονίσετε το κομμάτι σας”. "Θα επανεξεταστούν επίσης τα τελειώματα και τα δείγματα υφασμάτων, για να βεβαιωθείτε ότι είστε σίγουροι για τις επιλογές σας. Η επιβεβαίωση όλων των λεπτομερειών από κοντά είναι το κλειδί για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις όταν παραλάβετε το τελικό σας αντικείμενο”.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία;

Ο Alexander ξεκαθαρίζει: "Ο κατασκευαστής θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου σας. Για εμάς, η πλήρης διαδικασία παραγωγής διαρκεί συνήθως 14 έως 20 εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο του επίπλου".

Και καταλήγει: "Ο πελάτης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να έχει την προσοχή του: "Είναι σημαντικό να έχετε ανοιχτό μυαλό καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς η παραγγελία ενός κομματιού κατά παραγγελία ζητά από έναν τεχνίτη να δημιουργήσει κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτό μπορεί να απαιτεί από αυτούς να κατακτήσουν πρόσθετες τεχνικές ή να δοκιμάσουν αντισυμβατικά υλικά - πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσετε χώρο, χρήματα και χρόνο για δημιουργικούς πειραματισμούς. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να αποδώσουν στο τέλος, αφήνοντάς σας με ένα κομμάτι που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το όραμά σας".

SHARE