σπίτι Άνω Πετράλωνα
Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης
INTERIOR DESIGN

Ένα διαμέρισμα μόλις 25 τ.μ. στα Άνω Πετράλωνα που τα χωράει όλα -Μοντέρνο και ντιζαϊνάτο


Η ομάδα του aphe architecture studio, Βαγγέλης Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη επιμελήθηκε τον σχεδιασμό ενός δώματος στα Άνω Πετράλωνα, όπου κατάφερε να χωρέσει τα πάντα σε μόλις 25 τ.μ.

Το δώμα βρίσκεται στην απόληξη τριώροφης πολυκατοικίας στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων. Μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη διαφορετικής κλίμακας κτισμάτων. Από πετρόκτιστες μονοκατοικίες έως νεόδμητες πολυκατοικίες. «Υπάρχει ένα πλήθος κτηριακού αποθέματος που παραμένει ανενεργό, όπως και το εν λόγο δώμα. Με την ενεργοποίηση των χώρων αυτών επιχειρείται η επαναδιατύπωση της σχέσης του ελάχιστου αυτού κτισμένου χώρου, με τον ανοιχτό χώρο και κατ’ επέκταση με την πόλη» αναφέρουν οι σχεδιαστές.

Οι ίδιοι προσθέτουν «Η σχεδιαστική επίλυσή του, ενσωματώνει τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής συμπυκνώνοντας όλα αυτά τα προγράμματα που τον διαμορφώνουν. Ο σχεδιασμός αυτού του ελάχιστου χώρου με την αλληλοδιείσδυση των προγραμμάτων της εργασίας, της εφήμερης κατοίκησης και της ψυχαγωγίας μας οδήγησαν σε μια επίλυση δίνοντας έμφαση τόσο στο συνθετικό επίπεδο όσο και στο χειρισμό των επιμέρους λεπτομερειών».

Ο εσωτερικός χώρος (25 τμ), συμπληρώνεται με τον εξωτερικό χώρο (65 τμ), έναν χώρο που προσεγγίστηκε σαν προέκταση του εσωτερικού. «Έτσι οι χώροι αυτοί, ως ενεργοί χωρικοί υποδοχείς προγραμμάτων αποκτούν σχέση  με την πόλη, η οποία δεν είναι εποπτική αλλά προγραμματική» αναφέρει η ομάδα του αρχιτεκτονικού studio.

Οι λεπτομέρειες στη διακόσμηση κάνουν τη διαφορά
Οι κάθετες γραμμές βοηθούν να φαίνεται ο χώρος πιο μεγάλος
Ένας άνετος καναπές σε ζωηρό χρώμα απογειώνει τη διακόσμηση
Το φυσικό φως λούζει το διαμέρισμα
Η έξυπνη διαρρύθμιση του χώρου
Ξεχωρίζουν τα κομψά διακοσμητικά
Η ομάδα του aphe architecture studio, Βαγγέλης Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη
Ο άνετος εξωτερικός χώρος
Ο εξωτερικός καναπές για απολαυστική θέα στην πόλη
SHARE