To πολύχρωμα διαμέρισμα με την υπογραφή των Oikonomakis Siampakoulis Architects
To πολύχρωμα διαμέρισμα με την υπογραφή των Oikonomakis Siampakoulis Architects
16|03|2024 08:58
SHARE
ARCHITECTURE AND DESIGN

Ενα πολύχρωμo διαμέρισμα στο κέντρο που ανατρέπει τους κανόνες -Ζωντανή διάθεση και παιχνιδιάρικο design σε μόλις 35 τ.μ.


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Oikonomakis Siampakoulis Architects αναμόρφωσε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα 35 τ.μ. στην Αθήνα, φέρνοντας πινελιές χρώματος στο σαλόνι του.

Επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος κατάλληλος για σύντομες διαμονές των ίδιων, καθώς και για τη φιλοξενία φίλων και της οικογένειας όταν επισκέπτονται το κέντρο της πόλης.

«Σχεδιάσαμε ένα χώρο με πολύ χαρακτήρα και χρώμα ο οποίος θα εκφράζει τις δημιουργικές προσωπικότητες των δύο ιδιοκτητών, που εργάζονται στο χώρο των τεχνών. Με αυτό κατά νου, επιλέξαμε μια πολυδιάστατη παλέτα υλικών που κάνει το διαμέρισμα μοναδικό και πρωτότυπο», σημειώνουν στο Bovary.gr οι επικεφαλής αρχιτέκτονες,Άγγελος Σιαμπακούλης και Ηλίας Οικονομάκης.

Αυτό το μικροσκοπικό διαμέρισμα παντρεύει πρωτότυπα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 1980 με σύγχρονα στοιχεία σχεδιασμού

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια συμβατική και χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα πολυκατοικία της δεκαετίας του 1980. «Τρία χαρακτηριστικά στην υπάρχουσα κατάσταση του διαμερίσματος κέντρισαν τόσο το δικό μας ενδιαφέρον όσο και το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών και έτσι αποφασίσαμε εξαρχής να τα διατηρήσουμε και να τα εντάξουμε στο νέο σχεδιασμό: τα περιμετρικά χαρακτηριστικά γύψινα του ταβανιού, το μεγάλο μαρμάρινο τζάκι περιτοιχισμένο από πυρότουβλα, καθώς επίσης και το καρφωτό ξύλινο παρκέ από φυσικό λουστραρισμένο ξύλο», συμπληρώνου οι ίδιοι.

Στον αντίποδα, το παράγωνο σχήμα του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η πολυκατοικία δημιουργεί μέσα στο διαμέρισμα πλήρη απουσία ορθών γωνιών και παράλληλων τοίχων. Η δύσκολη αυτή συνθήκη είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη αναξιοποίητων ή μη λειτουργικών χώρων, και οδηγούσε αναγκαστικά στη χρήση επίπλων μικρότερων σε μέγεθος από τα συνηθισμένα. Τα δεδομένα αυτά μας οδήγησαν στην απλοποίηση του εσωτερικού χώρου και στη δημιουργία μιας ανοιχτής κουζίνας όπου η νησίδα της αποτελεί το κέντρο της ζωής του διαμερίσματος.

Μετατρέποντας την αντισυμβατική διάταξη σε έναν χώρο γεμάτο χρώμα και γοητεία

«Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση ανοιχτοσιάς στο μικρό αυτό διαμέρισμα και έτσι προβλέψαμε την αφαίρεση της μεσοτοιχίας που απομονώνει την κρεβατοκάμαρα», περιγράφουν οι αρχιτέκτονες. Αυτή αντικαταστάθηκε με μια ειδική ξυλοκατασκευή με τέσσερις πόρτες η οποία μπορεί τόσο να απομονώνει το υπνοδωμάτιο, προσφέροντας ιδιωτικότητα, όσο και να το συνενώνει πλήρως με το χώρο του καθιστικού όταν οι πόρτες ανοίγουν.

Το εμφανές λουστραρισμένο ξύλο αυτής της ιδιοκατασκευής στοχεύει, μαζί και με τη χρωματική παλέτα του διαμερίσματος, να ενισχύσει την αίσθηση της ζεστασιάς και της οικειότητας στο χώρο.

Το design κυριαρχεί παντού και γίνεται σύμμαχος ενός ολοκληρωμένου project που ξεχωρίζει, έχει ταυτότητα και αντικατοπτρίζει τον πολύ καλά μελετημένο σχεδιασμό του. 

Περιηγηθείτε στο πολύχρωμο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας:

Η καρδιά της καθημερινής ζωής επικεντρώνεται γύρω από την ανοιχτή νησίδα της κουζίνας
Με την αφαίρεση τοίχων και την ενσωμάτωση ξύλινων χωρισμάτων έχει δημιουργηθεί μια αίσθηση ευρυχωρίας.

Φωτογραφίες: αρχιτεκτονικό γραφείο Oikonomakis Siampakoulis Architects

SHARE