διαμέρισμα Κολωνάκι
Εξαιρετική αισθητική/ Φωτογραφία: Mado Samiou Architecture
ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ένα εκπληκτικό διαμέρισμα στο Κολωνάκι φέρνει τη σύγχρονη αισθητική σε μια ιστορική πολυκατοικία του '50


Ένα υπέροχο διαμέρισμα στο Κολωνάκι συνδυάζει την ιστορικότητα με τη σύγχρονη αισθητική και εντυπωσιάζει με το εκπληκτικό design του.

Στην πολυσύχναστη γειτονιά του Κολωνακίου, επί της οδού Υψηλάντου, συναντά κανείς μια πολυκατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Στο ίδιο κτίριο, εξήντα χρόνια αργότερα, ζητήθηκε από την αρχιτέκτονα Μαντώ Σαμίου και την ομάδα της να ανακαινίσουν ένα διαμέρισμα των 105 τ.μ. Κύριος στόχος του πρότζεκτ ήταν ο συγκερασμός του παλιού με το σύγχρονο, συνδυάζοντας τη ρετρό αισθητική της παλιάς Αθήνας με τις σύγχρονες τάσεις του παγκόσμιου design.

Οι επεμβάσεις που είχαν γίνει από προηγούμενους ιδιοκτήτες, έφεραν την ομάδα αντιμέτωπη με μία κάτοψη από σκοτεινούς διαδρόμους, μικρά δωμάτια και μη λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους. Με σεβασμό στη διατήρηση του αρχικού διαχωρισμού των κοινόχρηστων από τους ιδιωτικούς χώρους, σκοπός ήταν να διαμορφωθούν πιο φωτεινοί χώροι, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ενός ζευγαριού.

Η νέα διαρρύθμιση περιλαμβάνει ενιαία κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι, ενώ η πρόσβαση στα υπνοδωμάτια και το λουτρό γίνεται μέσω ενός διαδρόμου που λειτουργεί ταυτόχρονα ως βεστιάριο.

Εμπνευσμένος από στοιχεία της εποχής, ο χώρος ενημερώθηκε με σύγχρονες λεπτομέρειες. Τα ξύλινα πατώματα του διαμερίσματος διατηρήθηκαν και επισκευάστηκαν, τονίζοντας την ιστορικότητα του κτιρίου, ενώ όπου χρειάστηκε, τοποθετήθηκαν χειροποίητα τσιμεντοπλακίδια, ως στοιχεία πλήρωσης του δαπέδου.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν σαφείς αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες. Η διαφοροποίηση της κουζίνας και του μπάνιου επισκεπτών από την τραπεζαρία και το καθιστικό επιτυγχάνεται με ένα ημιδιάτρητο μεταλλικό διαχωριστικό με υαλοπίνακα αρμέ. Η ίδια κατασκευαστική λογική χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εσωτερικών συρόμενων πορτών.

Τα έπιπλα, ο εξοπλισμός και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες, αποτελούν αναφορές της σύγχρονης αισθητικής προσέγγισης και αντικατοπτρίζουν τις μοντέρνες τάσεις, ενώ δημιουργούν μία αντίθεση με τον υφιστάμενο χώρο και γεφυρώνουν το σήμερα με το τότε.

Οι ψηλές οροφές, τα μεταλλικά στοιχεία, το ξύλο, οι τραχιές υφές, τα υλικά και η χρωματική παλέτα λειτουργούν αντιθετικά αλλά και συμπληρωματικά. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτευχθεί η αναβίωση της αρχικής κομψότητας του χώρου, σε ένα διαμέρισμα που προσφέρει μία αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας.

Ταξιδεύοντας ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το υπέροχο αυτό διαμέρισμα στο Κολωνάκι, παραδίδει μαθήματα αισθητικής.

Φωτογραφία: Mado Samiou Architecture, www.madosamiou.com

SHARE