Ρετιρέ στην Κυψέλη
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
INTERIOR DESIGN

Ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη λουσμένο στο φως αναδεικνύει τη γοητεία του μαρμάρου και τη διαχρονικότητα του ξύλου


Το αρχιτεκτονικό γραφείο South architecture επιμελήθηκε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος -ρετιρέ στην Κυψέλη.

«Σχεδιάζοντας σύγχρονες διαμονές αναβαθμίζοντας προυπάρχοντα αυθεντικά στοιχεία». Με αυτή τη φιλοσοφία κατά νου, η Ελένη Λιβάνη και Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου South architecture επιμελήθηκε τον ανασχεδιασμό ενός ρετιρέ στην Κυψέλη.

Το ρετιρέ των 120 τ.μ. είχε την τυπική διάταξη ενός αστικού διαμερίσματος με ξεχωριστό σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα, και μικρά ανοίγματα προς τη βεράντα. Η κατοικία είχε αυθεντικά υλικά, όπως δρύινο παρκέ δάπεδο στους εσωτερικούς χώρους και το μωσαικό στους εξωτερικούς.

Η ιδέα του σχεδιασμού ήταν να αναδείξει τα υπάρχοντα αυθεντικά στοιχεία της κατοικίας, και ταυτόχρονα να την εκσυγχρονίσει, βελτιστοποιώντας το χώρο, μεγιστοποιώντας το φυσικό φως και αναβαθμίζοντας το ρετιρέ σε έναν πλήρως εξοπλισμένο, σύγχρονο και βιώσιμο χώρο διαβίωσης.

«Η νέα διάταξη ενοποίησε τους κοινούς χώρους καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας, καταργώντας τους εσωτερικούς διαχωριστικούς τοίχους. Η πρόσοψη επανασχεδιάστηκε με μεγαλύτερα ανοίγματα προς τα έξω. Οι εξωτερικοί τοίχοι και η οροφή θερμομονώθηκαν. Επιπλέον, κατασκευάστηκε ένας νέος διαχωριστικός τοίχος για να περικλείσει όλους τους βοηθητικούς χώρους, όπως την αποθήκη, τον εσωτερικό φωταγωγό και το νέο WC ξένων. Ο νέος τοίχος καμπυλώνει στην άκρη του, επιτρέποντας στην κουζίνα και τη νέα νησίδα να ανοίγει προς το καθιστικό» αναφέρουν οι designers Ελένη Λιβάνη και Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου South architecture.

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του διαμερίσματος στην Κυψέλη:

Η ιδέα του σχεδιασμού ήταν να αναδείξει τα υπάρχοντα αυθεντικά στοιχεία της κατοικίας
Ένα σπίτι που είναι παράλληλα κομψό αλλά και φιλόξενο
Η νέα διάταξη ενοποίησε τους κοινούς χώρους καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας
Το μάρμαρο χαρίζει vibes πολυτέλειας στον χώρο
Το φυσικό φως μεγιστοποιήθηκε
Το ρετιρέ στην Κυψέλη συνδυάζει το χθες με το σήμερα
Η ηλιόλουστη βεράντα
Το υπάρχον παρκέ δάπεδο καθώς και το μωσαικό συντηρήθηκαν

Οι ίδιοι προσθέτουν: «Τρεις τύποι μαρμάρου, Αλιβερίου, Τήνου και Αφιόν, χρησιμοποιήθηκαν για να αναδείξουν στοιχεία του εσωτερικού χώρου, όπως το νέο τζάκι, τις ελεύθερες κολώνες, τη νέα νησίδα της κουζίνας και τον μασίφ νιπτήρα του μπάνιου. Το νιαγκόν, ένα χαρακτηριστικό φινίρισμα ξύλου των αθηναϊκών εσωτερικών χώρων της δεκαετίας του 50, ξαναχρησιμοποιήθηκε σε νέες ιδιοκατασκευές, όπως η μεγάλη βιβλιοθήκη στην είσοδο, τα βοηθητικά επίτοιχα έπιπλα του καθιστικού και στο υπνοδωμάτιο. Τέλος το υπάρχον παρκέ δάπεδο καθώς και το μωσαικό συντηρήθηκαν και συμπληρώθηκαν».

Δείτε φωτογραφίες από το ιδιαίτερο ρετιρέ στην Κυψέλη:

Η κουζίνα του διαμερίσματος
Το ρετιρέ αναβαθμίστηκε σε έναν σύγχρονο χώρο
Η νέα διάταξη ενοποίησε τους κοινούς χώρους καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας
Το άνετο και εντυπωσιακό καθιστικό
Το κίτρινο σκαμπό είναι μια ιδιαίτερη χρωματική λεπτομέρεια
Η βιβλιοθήκη δίνει μια επιπλέον νότα στιλ στο διαμέρισμα

SOUTH architecture (Ελένη Λιβάνη, Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος)

www.south-arch.com

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

SHARE