Το project 11 στο Παγκράτι
Το project 11 στο Παγκράτι
22|01|2023 08:58
SHARE
INTERIOR DESIGN

Ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι που μοιάζει με κολάζ -Συνδυάζει ξύλο, μάρμαρο και μωσαϊκό


Το γραφείο Οδός Κυκλάδων | αρχιτεκτονική με επικεφαλής τον Ορέστη Σακελλαρίου ανέλαβε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στο Παγκράτι.

Ο λόγος για το project 11, ένα μικρό διαμέρισμα στην περιοχή του Παγκρατίου συνολικής επιφάνειας 49 τ.μ.

«Τα 49τ.μ προέκυψαν μέσα από τις αλλεπάλληλες αλλαγές κτήσεων, που φύλασσε το μέλλον της αθηναϊκής πολυκατοικίας, κατακερματίζοντας τα διαμερίσματα της. Έτσι, οι χώροι που παλαιότερα προορίζονταν για τη λειτουργία ενός ενιαίου οροφοδιαμερίσματος, αναπτύσσονταν πλέον αυτόνομα με περιορισμένη λειτουργικότητα. Συνεπώς, μέσα από την ανακατασκευή του διαμερίσματος, η κάτοψη έπρεπε να αναδιαμορφωθεί με έναν νέο και συνεκτικό τρόπο, ικανό να φιλοξενήσει τις ανάγκες των νέων χρηστών του», περιγράφει αρχικά ο αρχιτέκτονας. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα νέο δωμάτιο, χωρίζοντας τον παλαιό χώρο του σαλονιού και αφήνοντας έναν πιο μικρό και ευέλικτο χώρο για το νέο καθιστικό.

Το διαμέρισμα ανακατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει σύγχρονες ανάγκες.

Ο χώρος του δωματίου διαμορφώνεται πλέον με την απαραίτητη ιδιωτικότητα, διατηρώντας την σχέση του με το καθιστικό με ένα εσωτερικό παράθυρο-φινιστρίνι, ενώ παράλληλα συνδέεται με το μπαλκόνι του διαμερίσματος. Με αυτό τον τρόπο, το φυσικό φως μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο και ύστερα να διαχυθεί στο σαλόνι. Η κουζίνα διατηρεί μια άμεση σχέση με τον χώρο του καθιστικού, αναπτύσσοντας μια οπτική και λειτουργική συνέχεια. Διαμορφώνεται ως προέκταση του, μέσα από έναν διαμήκη πάγκο, που καταλήγει στο γραφείο του καθιστικού. Η επανανοηματοδότηση του διαμερίσματος, βασίστηκε πάνω στην ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, αναζητώντας τρόπους ευέλικτους στο χρόνο και τον χώρο.

Η κουζίνα διατηρεί μια άμεση σχέση με τον χώρο του καθιστικού, αναπτύσσοντας μια οπτική και λειτουργική συνέχεια
Τα πολύχρωμα μωσαϊκά πατώματα, οι κολώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα ξύλινα πατώματα σε σχήμα ψαροκόκαλου, καθώς και οι ξύλινες λεπτομέρειες του σπιτιού διατηρήθηκαν ανεπηρέαστα.

Έτσι η επανάχρηση και ανάδειξη των υλικών κατασκευής αποτέλεσε τη βασική συνθετική λογική. Αναδεικνύοντας τα ίχνη μιας ακολουθίας στιγμών της αθηναϊκής μεταπολεμικής πολυκατοικίας: τα πολύχρωμα μωσαϊκά πατώματα, οι κολώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα ξύλινα πατώματα σε σχήμα ψαροκόκαλου, καθώς και οι ξύλινες λεπτομέρειες του σπιτιού διατηρήθηκαν ανεπηρέαστα, με την απαραίτητη τεχνική επεξεργασία, ενώ τα νέα υλικά κατασκευής επιλέχθηκαν υποστηρικτικά στα ήδη υπάρχοντα. Ακόμα, στα οικοδομικά στοιχεία που αναδιαμορφώθηκαν για να αναπτυχθεί η νέα σχέση των χώρων, τοποθετήθηκαν μαρμάρινες επιφάνειες, αναδεικνύοντας την παρελθούσα διάρθρωση του διαμερίσματος. Διαμορφώνοντας στο πάτωμα ένα νέο ακανόνιστο κολάζ από επιφάνειες μαρμάρου, ξύλου και πολύχρωμων μωσαϊκών.

Το δωμάτιο
To μπάνιο

«Έτσι η αρχιτεκτονική παρέμβαση, μοιάζει περισσότερο με ένα “συμβάν”, παρά σαν μια σαρωτική αλλαγή· επιδιώκοντας μέσα από τη συνθετική απλότητα να μη σταθεί δεσμευτική απέναντι στο μελλοντικό χώρο και χρόνο», καταλήγει ο Ορέστης Σακελλαρίου.

Ταυτότητα έργου

Τίτλος Έργου: Project 11
Χρόνος Αποπεράτωσης: 2020-2021
Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: Ορέστης Σακελλαρίου - οδός Κυκλάδων | αρχιτεκτονική | έρευνα
Φωτογραφία: Ιωάννης Λουκής

SHARE