διαμέρισμα Wes Anderson Πετράλωνα
Φωτογραφία: Yannis Zindrilis
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Αν ο Wes Anderson ζούσε στα Πετράλωνα σίγουρα αυτό θα ήταν το σπίτι του


Με έμπνευση την παλέτα χρωμάτων του Wes Anderson, ένα φανταστικό διαμέρισμα στα Πετράλωνα εντυπωσιάζει με την εκκεντρικά κομψή αισθητική του.

Το διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1930 στα Πετράλωνα, ανήκει σε μια οικογένεια που ζήτησε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Amalgama Architects να το μετατρέψει σε έναν ιδιαίτερο χαρούμενο χώρο.

«Είχαν ορισμένα όμορφα vintage κομμάτια που τους είχαν δοθεί από την οικογένεια και υπήρχαν ήδη κάποια έργα τέχνης που το ζευγάρι αγόρασε μαζί. Αυτό μας βοήθησε να σχηματίσουμε μια βασική ιδέα για το ύφος του χώρου που θα σχεδιάσουμε» αναφέρει η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου.

Το στούντιο διαθέτει ένα πολύχρωμο portfolio έργων, κάτι στο οποίο έμεινε πιστό και σε αυτό το πρότζεκτ, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και την αισθητική των ιδιοκτητών -οι οποίοι ήταν ανοιχτοί στον πειραματισμό με τον σχεδιασμό και το χρώμα.

Σε όλο το διαμέρισμα κυριαρχούν τα έντονα και ζωηρά χρώματα, αντλώντας έμπνευση από τη χρωματική παλέτα του Wes Anderson. Μια διάθεση αισιοδοξίας και χαράς κυριαρχεί σε κάθε γωνιά.

Ο χώρος εισόδου που οδηγεί στο σαλόνι, την κουζίνα και στους πιο ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού, βάφεται σε βαθύ κόκκινο, όμοια απόχρωση με αυτή του μωσαϊκού δαπέδου, δημιουργώντας μια σκηνογραφική -σχεδόν θεατρική- είσοδο. Η έντονη απόχρωση με το πιάνο και ο χαμηλός φωτισμός καλωσορίζει τον επισκέπτη στο πολύχρωμο σύμπαν του διαμερίσματος, ο οποίος νιώθει σαν να μπήκε στο «The Grand Budapest Hotel». Μια παλιά μεταλλική πόρτα, που διατηρήθηκε όπως ακριβώς ήταν, λειτουργεί ως διαχωριστικό ανάμεσα στην τραπεζαρία και το χολ.

Στο σαλόνι οι επιφάνειες έχουν φρεσκαριστεί με ένα υπόλευκο χρώμα. Το βαθύ πράσινο μωσαϊκό δάπεδο αποκαταστάθηκε και γυαλίστηκε, χαρίζοντας στον χώρο αρχοντική κομψότητα. Τα custom-made έπιπλα περιλαμβάνουν ένα τραπεζάκι βελανιδιάς με ελλειπτική φόρμα και δύο κομμάτια από μέταλλο και ξύλο, όπου τοποθετείται ο μουσικός εξοπλισμός (ένας από τους ιδιοκτήτες είναι μουσικός με μεγάλη συλλογή δίσκων βινυλίου).

Το κεντρικό κομμάτι της τραπεζαρίας είναι ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι, ενώ ξεχωρίζει και μια custom-made βιβλιοθήκη από μέταλλο και ξύλο, η οποία καλύπτει όλο το ύψος του χώρου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ανοίγοντας τις συρόμενες πράσινες πόρτες, η τραπεζαρία συνδέεται με την κουζίνα. Παστέλ πορτοκαλί ντουλάπια, τυρκουάζ τοίχοι και εντυπωσιακά πλακάκι συνθέτουν ένα μοναδικό, χρωματικό σχήμα που φωτίζει τον χώρο. Αποφεύγοντας τις κρύες επιφάνειες, το στούντιο μετέτρεψε την κουζίνα σε ένα άνετο, οικείο περιβάλλον, στον οποίο περνά τον περισσότερο χρόνο η οικογένεια γύρω από την κεντρική νησίδα.

Όλα τα δάπεδα από μωσαϊκό -πράσινο, βαθύ κόκκινο και απαλό ροδακινί- αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους αίγλη. Στο λουτρό, παστέλ αποχρώσεις του κίτρινου, του μπλε και του πορτοκαλί καλύπτουν τους τοίχους και τις οροφές, συνδυασμένα με πολύχρωμα πλακάκια. Μια παλιά αποθήκη ενώθηκε με το βασικό λουτρό και μετατράπηκε σε ντους, το οποίο φωτίζεται φυσικά με φεγγίτη που βρίσκεται στα τρία μέτρα.

Στόχος της σχεδιαστικής ομάδας ήταν να εξισορροπήσει τις έντονες αποχρώσεις και να κάνει τον χώρο πιο φωτεινό, διατηρώντας παράλληλα κάποια αυστηρότητα. Η οροφή σε όλα τα υπνοδωμάτια έχει την ίδια απόχρωση με τις ντουλάπες.

Σε όλο το διαμέρισμα, το πράσινο σοβατεπί σχηματίζει μια χρωματιστή «κορδέλα», δημιουργώντας μια παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση με τα δάπεδα από μάρμαρο και τα χρώματα των τοίχων.

Φωτογραφίες: Yannis Zindrilis, www.amalgama-architects.com

SHARE