διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Το υπέροχο διαμέρισμα
INTERIOR DESIGN

Το υπέροχο διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο που μας ταξιδεύει στα 60s


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Hiboux Architecture έδωσε νέα πνοή σε ένα διαμέρισμα από τα 60s στο Καλλιμάρμαρο.

«Η νέα διαρρύθμιση στόχο είχε να εξορθολογίσει τους κατακερματισμένους χώρους ενός τυπικού διαμερίσματος της δεκαετίας του ’60 επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα επιτυχημένες επιμέρους επιλύσεις διαχωριστικών και επίπλων της εποχής» αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Το διαμέρισμα είναι γωνιακό και βλέπει σε δυο πεζοδρόμους της περιοχής του Καλλιμάρμαρου. Αρχικά γκρεμίστηκαν οι αντίστοιχοι εσωτερικοί τοίχοι ώστε να αποκαλυφθεί η θέα στους δυο δρόμους στον κεντρικό χώρο διημέρευσης. «Οπές επικοινωνίας μεταξύ των δωματίων αξιοποιούν περισσότερο τις θεές αυτές δίνοντας φυγές στο βλέμμα προς τα έξω» τονίζουν οι designers.

Μια 4φυλλη πτυσσόμενη πόρτα σχεδιάστηκε για τον επιλεκτικό διαχωρισμό του ενιαίου κεντρικού χώρου σε καθημερινό και υπνοδωμάτιο. Για την κατασκευή της επαναχρησιμοποιήθηκαν παλιές πόρτες μεσοπολεμικού σπιτιού, οι οποίες τροποποιήθηκαν και συναρμολογήθηκαν κάτω από έναν καινούριο φεγγίτη που αποκαλύπτει την συνέχεια του ταβανιού.

Η κουζίνα μεγάλωσε αφού καταργήθηκε ο παλιός διάδρομος του σπιτιού, αλλά και οι μικροί τοίχοι των αποθηκών, τη θέση των οποίων μαρτυρά η αλλαγή στο χρώμα του νέου μωσαϊκού στο πάτωμα. Ο νέος μαρμάρινος πάγκος εργασίας στράφηκε προς το φως των παραθύρων. Πάνω του και μπροστά στο φως, μια λιτή κρεμαστή κατασκευή από μεταλλικά πλαίσια χρησιμεύουν σαν ράφια για σκεύη και φυτά.

Τα χρώματα ακολουθούν μια απαλή παλέτα με έμφαση στην υλικότητα των αντικειμένων, τονίζοντας τη φωτεινότητα και τη μίνιμαλ διάθεση του διαμερίσματος.

Στο μπάνιο η παλιά μαντεμένια μπανιέρα του διαμερίσματος αφαιρέθηκε, ώστε να γυαλιστεί ο χυτοσίδηρος για να επανέλθει στις παλιές δόξες της. Ύστερα, επανατοποθετήθηκε ελεύθερη, με την προσθήκη μεταλλικών λαμών για την στήριξη της στο καινούριο μωσαικό πάτωμα.

«Αντίστοιχα θεωρώντας πως η ίδια η πρώτη ύλη περιέχει ένα είδος φυσικής και εγγενούς διακοσμητικής ικανότητας επιμείναμε στην χρήση λιτών επίπλων και φωτιστικών από την μαζική βιομηχανική παραγωγή του μεσοπολέμου, όπως τα πορσελάνινα φωτιστικά του Wilhelm Wangelfeld, τα διαμαντέ τζάμια των πορτών του μεσοπολέμου, οι κρεμάστρες απο χυτοσίδηρο κ.ά» λέει η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου σχετικά με την ανακαίνιση του διαμερίσματος.

Ακόμα και μια τουαλέτα των Αθηναίος-Βαράγκης βρίσκει θέση στο καθιστικό αφού συνδυάζει την χειροποίητη ποιότητα και τις λιτές γραμμές της βιομηχανικής παραγωγής.

Info: Hiboux, Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα, Στρατής Βογιατζής

SHARE