Radio Σάρωθρον στη Θεσσαλονίκη
Radio Σάρωθρον στη Θεσσαλονίκη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα διώροφο κτίριο στη Θεσσαλονίκη όλο πέτρα και ξύλο φιλοξενεί ένα κομψό καφέ και έναν ραδιοφωνικό σταθμό


Στα ιστορικά Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ένα διώροφο κτίριο, το οποίο μετατράπηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο CAN studio architects σε ένα φιλόξενο καφέ και ραδιοφωνικό σταθμό.

Στα ιστορικά Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ένα διώροφο κτίριο, το οποίο μετατράπηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο CAN studio architects σε ένα φιλόξενο καφέ και ραδιοφωνικό σταθμό.

Σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, τα φημισμένα, πολυφωτογραφημένα και τραγουδισμένα Λαδάδικα, συνδέουν το χθες αυτής της πόλης με το σήμερα, ξετυλίγουν μοναδικές εικόνες και διηγούνται ατελείωτες ιστορίες!

Tα Λαδάδικα είναι μια ιστορική περιοχή,, η οποία αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες.

Σε αυτή την στορική συνοικία της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το Sarothron Radio, δίπλα από το ομώνυμο μπαρ και ουσιαστικά λειτουργεί ως η δημιουργική του επέκταση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «ραδιοφωνικό εντευκτήριο», το οποίο στεγάζεται σε ένα τυπικό διώροφο πετρόχτιστο κτίριο της περιοχής. Διόλου τυχαίο το σημείο καθώς τα Λαδάδικα είναι συνώνυμο της διασκέδασης, των γαστρονομικών απολαύσεων και της εξόδου, με ποικιλία προτάσεων και επιλογών για κάθε επισκέπτη.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο CAN studio architects την ανακαίνιση με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, προσφέροντας μια αίσθηση σύγχρονης φιλοξενίας. 

Πέτρινη πρόσοψη στους τοίχους που δίνει ζεστασιά, ξύλινες επιφάνειες, γήινες αποχρώσεις στα καθίσματα, ατμοσφαιρικός φωτισμός στο στούντιο και περίτεχνες σκιές δημιουργούν μια φαντασιακή και αφηγηματική εμπειρία στο Sarothron Radio.

Εξίσου λειτουργικό και το καφέ. Η διάταξη ενθαρρύνει τους επισκέπτες να κοινωνικοποιηθούν καθώς και να "ανακατευτούν" εύκολα. Η αλληλεπίδραση των χρωμάτων, καφέ και πετρόλ, συνθέτουν τη βασική αισθητική προσέγγιση. Το νέο εσωτερικό καλωσορίζει τους θαμώνες σε έναν φιλόξενο χώρο και τους μεταφέρει στον χρόνο και τον τόπο για μια all day εμπειρία.

Eνα από τα κτίρια της περιοχής έχει μετατραπεί από το γραφείο CAN studio architects σε ένα καφέ και ραδιοφωνικό σταθμό.

Στα ιστορικά Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ένα διώροφο κτίριο, το οποίο μετατράπηκε σε ένα φιλόξενο καφέ και ραδιοφωνικό σταθμό 

«Στο ισόγειο τοποθετείται το στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού που είναι ορατό από το πεζόδρομο και τον υπαίθριο χώρο του καταστήματος. Εκμεταλλευόμενοι το ανάγλυφο των πέτρινων τοίχων, δημιουργούμε μια σωστή ηχητική συνθήκη για το στούντιο. Ταυτόχρονα, μέσα από το παράθυρο του πτυχωτού διαχωριστικού, το στούντιο ενώνεται οπτικά με τον χώρο της εισόδου, που λειτουργεί ως ένα διαδραστικό καθιστικό μεταξύ κοινού και μουσικού παραγωγού. Οι υπόλοιποι χώροι του ισογείου είναι βοηθητικής χρήσης», περιγράφουν στο bovary οι Λάμπρος Αντάρας, Ειρηναίος Σαπουνάς και Χρυσούλα Φωτσιτζή που υπογράφουν την αρχιτεκτονική μελέτη.

Συνδυασμός χρωμάτων, σχημάτων και υλικών.
Φώτα και περίτεχνες σκιές δημιουργούν μια φαντασιακή και αφηγηματική εμπειρία. 
Η αλληλεπίδραση χρωμάτων, υφών και υλικών, συνθέτουν την αισθητική προσέγγιση.

«Ανεβαίνοντας στον όροφο συναντάμε έναν ψηλοτάβανο χώρο με τη χαρακτηριστική για τα οικήματα της περιοχής εμφανή δίρριχτη στέγη. Πρόθεσή μας ήταν να δημιουργηθεί στο επίπεδο αυτό ένα σύνολο που να μπορεί να παραλάβει πολλαπλές χρήσεις, από έναν ευχάριστο πρωινό καφέ και διάβασμα μέχρι μια βιβλιοπαρουσίαση ή μια μικρή θεατρική παράσταση. Κυρίαρχη συνθετική χειρονομία ήταν η δημιουργία ενός μικρού ξύλινου αμφιθεάτρου με θέα τον πεζόδρομο της Κατούνη. Ένα μοναστηριακό τραπέζι και μια χαλαρή διάταξη τραπεζοκαθισμάτων συμπληρώνουν τον χώρο του καθιστικού», καταλήγουν οι αρχιτέκτονες.

Η παρουσία του ξύλου είναι έντονη.
Το νέο εσωτερικό καλωσορίζει τους θαμώνες σε έναν φιλόξενο χώρο.

Η έντονη παρουσία του ξύλου και η απλή γεωμετρία των παρεμβάσεων αναδεικνύουν τα δομικά στοιχεία του κτηρίου, ενώ η παρουσία των φυτών και η εκτεθειμένη μουσική συλλογή των ιδιοκτητών προσδίδουν στο χώρο σπιτική οικειότητα. 

Μοναστηριακό τραπέζι, έντονη παρουσία του ξύλου και απλή γεωμετρία.
Το Σάρωθρον Cafe Bar είναι meeting point για τους Θεσσαλονικείς.
Sarothron Radio και καφέ στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη / επίβλεψη : Λάμπρος Αντάρας, Ειρηναίος Σαπουνάς, Χρυσούλα Φωτσιτζή

Τοποθεσία: Κατούνη 19, Λαδάδικα 

Συνολικό εμβαδό: 100,00m2

Φωτογραφίες: studioyk

SHARE