To διαμέρισμα στα Εξάρχεια που υπογράφει η Κατερίνα Συρούνη
To διαμέρισμα στα Εξάρχεια
INTERIOR DESIGN

Ενα κίτρινο διαμέρισμα στα Εξάρχεια μόλις 36 τ.μ. προσαρμόζει την αισθητική της παλιάς Αθήνας στο σήμερα


Φυσικά στοιχεία, έντονο κίτρινο χρώμα, φως, αυθεντικά δάπεδα, είναι μερικά μόνο αυτά που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του λειτουργικού διαμερίσματος στα Εξάρχεια.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο k.sirouni architects ανέλαβε να επανασχεδιάσει ένα μικρό διαμέρισμα μόλις 36 τετραγωνικών μέτρων με στόχο ένα λειτουργικό και φιλόξενο αποτέλεσμα.

Βάφτισε αυτό το διαμέρισμα «Exarcheia Apartment», εμπνευσμένο από τη γειτονιά του, τη Νεάπολη Εξαρχείων και κατάφερε να διαμορφώσει τη νέα του εικόνα με υλικά και ιδέες που ίσως να σας εμπνεύσουν και για τον δικό σας χώρο.

Εκτός από την άριστη εκμετάλλευση του χώρου, το δεύτερο και εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ανακαίνισης ήταν το περιορισμένο budget. Αυτό ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση για την αρχιτέκτονα. «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο περιορισμένος προϋπολογισμός λόγω του επενδυτικού χαρακτήρα του ακινήτου. Για να περιοριστεί το κόστος της παρέμβασης χωρίς να είναι εις βάρος της αισθητικής, η κεντρική ιδέα σχεδιασμού στηρίχθηκε στο χρώμα και την ανάδειξη των υλικών του παρελθόντος.

Το κίτρινο ήταν το χαρακτηριστικό χρώμα της δεκαετίας του '60.

Στον χώρο της κουζίνας, χώρο που αντικρύζει άμεσα ο χρήσης κατά την είσοδό του στο διαμέρισμα, χρησιμοποιήθηκε το χαρακτηριστικό για την δεκαετία εκείνη του ’60, κίτρινο χρώμα σε τοίχους και έπιπλα συνολικά. Ο μαρμάρινος νεροχύτης και κάποια από τα ντουλάπια της παλιάς κουζίνας παρέμειναν και πλαισιώθηκαν με νέα ράφια και ντουλάπια από MDF ώστε να βαφτούν.

Στο λουτρό, ο μόνος χώρος που ανακαινίστηκε πλήρως, η επίλυση με οικονομικά πλακίδια τοίχου και συμβατικά είδη υγιεινής, αναβαθμίστηκε με την χρήση διακοσμητικού πλακιδίου στο δάπεδο σε ύφος ρετρό το οποίο συνδυάζεται χρωματικά με το έντονο χρώμα της οροφής δημιουργώντας ένα ευχάριστο και σύγχρονο χώρο.

Τέλος, στο υπνοδωμάτιο, επιλέχθηκε ένα ανοιχτό γκρι ως παλέτα ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να μεταμορφώνει τον χώρο του με το δικό του προσωπικό στυλ και αντικείμενα», εξηγεί η αρχιτέκτονας Κατερίνα Συρούνη.

Μέσα στο μικρό διαμέρισμα των Εξαρχείων

Το διαμέρισμα αν και εσωτερικό και πολύ κοντά στην πολυσύχναστη και πολύβουη λεωφόρο
Αλεξάνδρας, έχει το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα να βλέπει σε έναν ήσυχο και
πράσινο κήπο που δημιουργούν οι ακάλυπτοι χώροι των γειτονικών οικοπέδων σε
απόσταση από τις ψηλές πολυκατοικίες του Αθηναϊκού ιστού.

Βρίσκεται κοντά στην πολύβουη λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά έχει θέα έναν ήσυχο κήπο.
Το διαμέρισμα βλέπει σε έναν πράσινο κήπο.

«Στο έργο αυτό, στόχος ήταν να αναδειχθούν τα στοιχεία αυτά του πρασίνου και του φυσικού φωτισμού δημιουργώντας ένας χώρο φιλόξενο και λειτουργικό για τον μέσο χρήστη-ενοικιαστή μιας μακροπρόθεσμης μίσθωσης χωρίς να αλλοιωθεί το ύφος και η νοσταλγία της εποχής εκείνης», σημειώνει η αρχιτέκτονας.

Το ύφος και η νοσταλγίας εκείνης της εποχής δεν αλλοιώθηκαν.

Αν και η αρχική διάταξη των εσωτερικών χωρισμάτων δημιουργούσαν μη λειτουργικούς χώρους διημέρευσης, οι δομικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν περιορισμένες. Ο χώρος του καθιστικού/υποδοχή που ήταν σκοτεινός και η κουζίνα που δεν είχε άμεση πρόσβαση στον εξώστη λόγω προβληματικής διάταξης, ενοποιήθηκαν με την καθαίρεση του ενδιάμεσου τοίχου και την προσθήκη πάσου/διαχωριστικού που λειτουργεί και ως τραπέζι φαγητού ελλείψει χώρου.

Το κίτρινο είναι πρωταγωνιστής

Ο διάδρομος που οδηγούσε στην κουζίνα καταργήθηκε και με την τοποθέτηση ενδιάμεσου χωρίσματος γυψοσανίδας, δημιουργήθηκαν δύο εσοχές χρηστικές για το ψυγείο από την πλευρά της κουζίνας και του πλυντηρίου/λινοθήκης στον προθάλαμο του λουτρού.

Ταυτόχρονα, στο λουτρό, τον μόνο χώρο που είχε ανακαινιστεί σε προγενέστερη φάση, καθαιρέθηκε το πατάρι λόγω χαμηλού ύψους και τροποποιήθηκαν οι θέσεις των ειδών υγιεινής για ένα πιο λειτουργικό και ευρύχωρο λουτρό.

Το λουτρό είχε ανακαινιστεί και σε προγενέστερη φάση.
Εγινε όμως πιο λειτουργικό και ευρύχωρο

Τα υφιστάμενα ξύλινα ανοίγματα διατηρήθηκαν αλλά αναβαθμίστηκαν ενεργειακά με διπλό υαλοστάσιο με μόνη εξαίρεση του λουτρού που ήταν μεταλλικό και αντικαταστάθηκε. Τα αυθεντικά δάπεδα από μωσαϊκό και ξύλο καθώς και τα ξυλουργικά εν γένει, επίσης διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν.

Το αποτέλεσμα είναι ένα λειτουργικό, φωτεινό διαμέρισμα με σεβασμό προς τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, το ύφος και το παρελθόν των χώρων.

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονικό γραφείο: k.sirouni architects

Αρχιτέκτονες: Κατερίνα Συρούνη και συνεργάτης: Δημήτρης Μεταλλινός

Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη

SHARE