Ανακαίνιση διαμερίσματος στα Εξάρχεια

Ένα φωτεινό και πολύχρωμο σπίτι στα Εξάρχεια -Πώς η ριζική ανακαίνιση το μεταμόρφωσε σε open plan διαμέρισμα

Αυτό το φωτεινό, γεμάτο χρώμα διαμέρισμα στην οδό Τρικούπη, στο κέντρο της Αθήνας, είναι δύσκολο να το φανταστείς ως ένα σκοτεινό, παλιό διαμέρισμα, με κακή διαρρύθμιση. Η ανακαίνιση από τους Point Supreme ήταν ριζική και το αποτέλεσμα παραπάνω από ικανοποιητικό. 

Οι αρχιτέκτονες Μαριάννα Ρέντζου και Κωνσταντίνος Πανταζής πήραν στα χέρια τους ένα διαμέρισμα του 1977 και ανέλαβαν να το μεταμορφώσουν αξιοποιώντας απρόσμενα ένα σημείο που συνήθως δεν τραβάει την προσοχή -τον φωταγωγό του.

«Το διαμέρισμα ήταν οργανωμένο γύρω από το φωταγωγό της πολυκατοικίας. Όπως συνηθίζεται, γύρω από το φωταγωγό είχαν τοποθετηθεί τα μπάνια και η κουζίνα, με αποτέλεσμα να είναι στο σύνολό της κατακερματισμένη η κατοικία. Δεν είχες συνολική εποπτεία του χώρου, επειδή το κέντρο ήταν κλειστό!», λένε οι αρχιτέκτονες στο Bovary. 

Πώς ένα κατακερματισμένο διαμέρισμα έγινε ένα φωτεινό open-plan σπίτι

Το γεγονός αυτό τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς το σπίτι είναι διαμπερές.

 Η νησίδα μαγειρικής δεσπόζει στον χώρο της κουζίνας/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

«Η βασική αλλαγή που έγινε ήταν το γκρέμισμα όλων των κλειστών τοίχων γύρω από το φωταγωγό, και το άνοιγμα μεγάλων παραθύρων σε αυτόν», εξηγούν.

Τα παράθυρα που ανοίχτηκαν προς τον φωταγωγό «φώτισαν» ολόκληρο το διαμέρισμα/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

«Έτσι η κατάσταση αντιστράφηκε: Τώρα από κάθε σημείο, απολαμβάνει κανείς διαμπερείς θέες προς την μπροστά και την πίσω όψη ταυτόχρονα, ενώ τονίστηκε το μεγάλο, γενναιόδωρο μέγεθος χάρη στην ανοιχτή κάτοψη». 

Η είσοδος του σπιτιού/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

Το φως και η εξασφάλιση της αβίαστης εισόδου του σε όλο το σπίτι ήταν και το βασικό ζητούμενο σε αυτή την ανακατασκευή. «Η μεγαλύτερη πρόκληση του έργου ήταν να διατηρηθούν οι διαμπερείς θεάσεις, το φώς και ο φυσικός αερισμός σε κάθε σημείο. Ακόμα και στα μπάνια υπάρχουν εσωτερικά παράθυρα που επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει». 

Ο δεύτερος μεγάλος «παίκτης» δεν είναι άλλος από το χρώμα. Πώς το αξιοποίησαν οι δύο αρχιτέκτονες; «To χρώμα έπαιξε στρατηγικό ρόλο. Χρησιμοποιήθηκε για να οργανώσει και ξεκαθαρίσει οπτικά τα μεγάλα στοιχεία που οργανώνουν τις λειτουργίες», τονίζουν.

Οι χρωματικές αντιθέσεις δίνουν τον τόνο ολόκληρης της ανακαίνισης/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

Και εξηγούν: «Για παράδειγμα, η κουζίνα δεν είναι κλειστό δωμάτιο αλλά αποτελείται από 3 μεγάλες κατασκευές που “πλέουν” στο χώρο: Το ψηλό έπιπλο με το ψυγείο, η νησίδα μαγειρικής και η πλευρά με το νεροχύτη».

Κάθε μια περιοχή έχει ένα χρώμα, και κάθε ενότητα μια χρωματική παλέτα. Οι λειτουργίες της κουζίνας έχουν χρώματα θερμά, η μεγάλη βιβλιοθήκη είναι πράσινη, ο ανοιγμένος φωταγωγός, ροζ». 

Άποψη του διαμερίσματος/  Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όπως και τα αντικείμενα του σπιτιού «επιλέχθηκαν βάση της ικανότητά τους να βοηθούν τη νοητική και οπτική οργάνωση του χώρου», υπογραμμίζουν οι Point Supreme. 

Το μπάνιο του διαμερίσματος/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

«Με απώτερο σκοπό την απόλαυση, βέβαια, αλλά όχι λοιπόν απόλαυση που πηγάζει από την πολυτέλεια, αλλά αυτή που πηγάζει από την καλή λειτουργία».

Μία από τις κρεβατοκάμαρες του σπιτιού με πλούσιο αποθηκευτικό χώρο/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που, συνεπακόλουθα, χαρακτηρίζουν με τρόπο λιτό την αισθητική του σπιτιού ως «εκείνη της καλής λειτουργίας». 

Άποψη του ενιαίου κοινόχρηστου χώρου/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

Οι πελάτες, ένα νεαρό ζευγάρι, δεν μπορούσαν παρά να εντυπωσιαστούν, αντικρίζοντας την μετεξέλιξη του χώρου. «Δεν μπορούσαν να φανταστούν πως το προηγουμένως σκοτεινό και δυσάρεστο διαμέρισμα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα χώρο τόσο φωτεινό, ευρύ και ευχάριστο. Το απολαμβάνουν!», σημειώνουν ο Κωνσταντίνος Πανταζής και η Μαριάννα Ρέντζου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

Τίτλος: Trikoupi Apartment

Αρχιτέκτονες: Point Supreme -Μαριάννα Ρέντζου, Κωνσταντίνος Πανταζής

Τυπολογία: Ανακαίνιση κατοικίας

Συνολική επιφάνεια:

Φωτογραφίες: Γιάννης Δρακουλίδης