fbpx Η φουτουριστική κατοικία στην Κέρκυρα που θα χτιστεί στο χείλος του γκρεμού και μοιάζει με διαστημόπλοιο | BOVARY
Villa aquatica Corfu design house
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Villa aquatica Corfu design house
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Villa aquatica Corfu design house
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Villa aquatica Corfu design house
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Villa aquatica Corfu design house
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Villa aquatica Corfu design house
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Villa aquatica Corfu design house
Courtesy of © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η φουτουριστική κατοικία στην Κέρκυρα που θα χτιστεί στο χείλος του γκρεμού και μοιάζει με διαστημόπλοιο


Τα σχέδια για τη Villa Αquatica, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Konstantinos Stathopoulos | KRAK. Architects, κόβουν την ανάσα με το ιδιαίτερο design τους.

Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ένα καλοκαιρινό σπίτι στην εξοχή; Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Σταθόπουλο, δημιουργό της Villa Αquatica, η οποία θα χτιστεί σε μία έκταση στην Κέρκυρα που έχει προνομιακή θέα, είναι κυρίως ένας τόπος πνευματικής ανασυγκρότησης. «Μια κατοικία εκτός από το να είναι λειτουργική ή να αποτελεί ένα σύμβολο ευμάρειας είναι καλό να μπορεί να αγκαλιάζει τον χρήστη, να τον ταξιδεύει και να του δίνει αφορμές προς εξέλιξη. Η αστική μας κουλτούρα χαρακτηρίζεται από οπτικό και πληροφοριακό θόρυβο σε ταχείς και επαναλαμβανόμενους ρυθμούς που φαίνεται ότι υποθάλπουν την πνευματική μας στασιμότητα. Οι διακοπές στις μέρες μας δεν αφορούν ένα απλό πέρασμα στιγμών ξεκούρασης αλλά μπορεί να αποτελούν και ένα έναυσμα προς στοχασμό και πνευματική καλλιέργεια. Η Villa Αquatica μέσα από στοιχεία εξερεύνησης των αισθήσεων και παιγνιδιού αποτελεί ένα συμβολικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση΄ μια ιστορία αναγέννησης “a story of rebirth”». Για το λόγο αυτό ο αρχιτέκτονας κατά τον σχεδιασμό της κατοικίας έλαβε υπόψη αφενός τη θέα στη θάλασσα που δρα κατευναστικά, αλλά και το στοιχείο του νερού δημιουργώντας μια εντυπωσιακή πισίνα, το εσωτερικό της οποίας είναι εμφανές μέσα από μεγάλα γυάλινα ανοίγματα σε ένα από τα υπνοδωμάτια. Ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος ξεπερνώντας τα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής, φιλοσοφίας και ποίησης συνέδεσε ευφυώς την ασφάλεια και την ευεξία που μας δημιουργεί το υγρό στοιχείο από την κύησή μας και μας ακολουθεί σε όλη τη ζωή μας. «Στην φιλοσοφία συναντούμε συχνά την ιδέα ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να πεθαίνει και να γεννιέται πολλές φορές στην διάρκεια της ζωής του ώστε να εξελίξει τον χαρακτήρα του. Ένα από τα πρώτα στάδια της επαφής μας με τον κόσμο γίνεται σε ένα υγρό και ήσυχο περιβάλλον στα πλαίσια της μητρικής κυοφορίας. Οι πληροφορίες από τον έξω κόσμο φιλτράρονται από το αμνιακό υγρό, ωστόσο οι ήχοι ο ρυθμός αυτών, η ένταση του φωτός και των σκιών μας αποκαλύπτουν ένα θαυμαστό κόσμο αισθήσεων και χρωμάτων. Η μήτρα αποτελεί το πρώτο σχολείο μάθησης, όπου αναπτύσσονται οι αισθήσεις μας. Η Κεντρική ιδέα της Villa Αquatica βασίζεται στην παρότρυνση του χρήστη μέσα από χωρικά ερεθίσματα προς την κατεύθυνση αυτή, της αναγέννησης». Φυσικά το υπέροχο τοπίο στην Κέρκυρα, όπου θα χτιστεί η φουτουστική κατοικία με τις έντονες γεωμετρικές γραμμές, υπήρξε η αφορμή για το έργο. «Το οικόπεδο βρίσκεται στην Κέρκυρα, υπερυψωμένο δίπλα στην θάλασσα, με ιδιαίτερη μορφολογία και θέα. Οι δυνάμεις του τόπου, η αρμύρα και ο άνεμος γλύφουν τα βράχια και δημιουργούν κοιλότητες, εντάσεις και μειώσεις ενώ οι πλούσιες βροχοπτώσεις συντελούν στην έντονη βλάστηση», εξηγεί ο αρχιτέκτονας και συνεχίζει: «Η κατοικία αναπτύσσεται κατά μήκος της θέας και είναι μερικώς υπόγεια ώστε να ενταθεί η οριζόντια της διάσταση. Μπετονένιοι ογκόλιθοι-πρίσματα ξεφυτρώνουν από το έδαφος σε συνέχεια του βραχώδους βάθρου του οικοπέδου, οριοθετούν κινήσεις και θέες σε ένα ρυθμό δωρικό. Η θέα ανοίγεται στον χρήστη, καδραρισμένη, από μια κυκλώπεια πλάκα η οποία σκεπάζει τους κύριους χώρους. Το ισόγειο υπό μορφή νησίδας σε ελεύθερη κάτοψη φιλοξενεί το καθημερινό και το κυρίως δωμάτιο. Στη κάτω στάθμη φιλοξενούνται δύο ξενώνες με ανεξάρτητη είσοδο. Οι ξενώνες προσφέρουν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική εμπειρία “κατάδυσης” καθώς λούζονται από το διαθλώμενο φως της κολυμβητικής δεξαμενής. Αντίστροφα ένα διάφανο αναβατόριο στο κέντρο της σύνθεσης εξυπηρετεί μια συμβολική κίνηση “ανάδυσης” από την κάτω στάθμη (βυθό) προς το λαμπερό φως του ήλιου και τον αέρα». Η Villa Αquatica μοιάζει με γλυπτό, σαν να είναι λαξευμένη πάνω στην πέτρα, με τους τεράστιους όγκους από εμφανές μπετόν να εναρμονίζονται πλήρως στο φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί δέος με το λιτό μεγαλείο της. 

Ιnfo/Credits
Αρχιτεκτονική μελέτη: konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Copyrights: © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Development: C3 Chalikiopoulos Corfu Constructions