Γιατί δεν μαζευόμαστε σε σπίτια με φίλους

Παλιά το σπίτι ήταν γεμάτο κόσμο, τώρα το κρατάμε κλειστό -Τι άλλαξε;

Πίσω από την άρνηση να καλέσουμε φίλους και συγγενείς στο σπίτι μας δεν κρύβεται πάντα η έλλειψη χρόνου ή η ακαταστασία. Συχνά, είναι αντανάκλαση του πόσο άνετα νιώθουμε μέσα στον ίδιο μας τον χώρο.

Κάποια σπίτια οι ιδιοκτήτες τους τα μοιράζονται συχνά, ενώ άλλλα παραμένουν κλειστά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύονται να καλέσουν ανθρώπους στο σπίτι τους, αποφεύγοντας ακόμη και τους πιο κοντινούς. Πίσω από αυτή την απροθυμία, δεν κρύβονται απαραίτητα πρακτικά εμπόδια, αλλά συχνά μια συναισθηματική αποξένωση από τον ίδιο τον χώρο.

Γιατί δεν καλούμε κόσμο σπίτι μας

Όταν ένα σπίτι δεν μας εκφράζει, όταν μας φαίνεται άβολο ή όταν δεν αντανακλά ποιοι είμαστε, η φυσική συνέπεια είναι να μην θέλουμε να το μοιραστούμε.

Ο λόγος που δεν καλούμε κόσμο στο σπίτι μπορεί να έχει ψυχολογική βάση/ Φωτογραφία: Unsplash

Το σπίτι, αντί να λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας και χαράς, μετατρέπεται σε κάτι που θέλουμε να κρύψουμε. Όπως επισημαίνει στο ισπανικό El Mueble η interior designer Irantzu Hurtado, «είναι δύσκολο να καλέσεις κόσμο όταν ούτε εσύ νιώθεις άνετα στο σπίτι σου».

Η ειδικός αναδεικνύει τον στενό δεσμό ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση, την προσωπική άνεση και τη φιλοξενία. Όπως λέει η ίδια, «ένα σπίτι αντικατοπτρίζει τους ανθρώπους που ζουν μέσα του».

Από τη διαρρύθμιση και τη διακόσμηση, μέχρι τη γενικότερη εικόνα, όλα δίνουν στοιχεία για το πώς ένα άτομο σχετίζεται με τον εαυτό του και τον χώρο του. «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το σπίτι τους αντικατοπτρίζει ποιοι είναι, αλλά δυσκολεύονται να το κρατήσουν τακτοποιημένο», παρατηρεί.

Η κατάσταση του σπιτιού αποτυπώνει με σαφήνεια και την ψυχική κατάσταση του ατόμου. Αν και η ευημερία δεν εξαρτάται μόνο από τον χώρο, η ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο επιστρέφουμε κάθε μέρα παίζει καθοριστικό ρόλο. Ένα άνετο, τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι λειτουργεί σαν ασφαλές καταφύγιο, βοηθά στην αποφόρτιση και επηρεάζει θετικά την ψυχολογία μας. «Ένα οργανωμένο και προσεγμένο σπίτι προάγει την ηρεμία και μειώνει το άγχος», εξηγεί η Hurtado.

Η απροθυμία να μοιραστούμε τον χώρο μας με άλλους συνδέεται άμεσα με το πώς αισθανόμαστε μέσα σε αυτόν. Αν κάποιος δεν απολαμβάνει το σπίτι του, είναι λογικό να μην θέλει να το δείξει. «Αν τα αντικείμενα είναι εκτεθειμένα, υπάρχει ακαταστασία ή οι χώροι είναι ασαφείς, το σπίτι μετατρέπεται σε πηγή άγχους αντί για τόπο συνάντησης», αναφέρει η ειδικός.

Όμως η σύνδεση με τον χώρο μας δεν απαιτεί απαραίτητα μεγάλες αλλαγές. Μικρές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση περιττών αντικειμένων, ο καλός αερισμός, η προσθήκη φυτών ή φρέσκων λουλουδιών, και ο φωτισμός με θερμό, διακριτικό φως, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την αίσθηση. Ανανέωση των υφασμάτων, καθαριότητα και ευχάριστο άρωμα στον αέρα είναι μερικά ακόμη από τα απλά βήματα που ενισχύουν τη σύνδεση με το σπίτι.

Η αισθητική του χώρου σχετίζεται άμεσα με την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Όπως σημειώνει η Hurtado, «η εσωτερική διακόσμηση και το στιλ δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εικόνα. Επηρεάζουν τη διάθεση, τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους και, κυρίως, με τον εαυτό μας». Ένα σπίτι που προσφέρει ζεστασιά, άνεση και αρμονία γίνεται φυσικά χώρος συνύπαρξης και φιλοξενίας.