H ναυτιλιακή εταιρεία στην Αθήνα με την υπογραφή των ADD Architecture Studio
H ναυτιλιακή εταιρεία στην Αθήνα με την υπογραφή των ADD Architecture Studio
INTERIOR DESIGN

Αυτά τα γραφεία στον Πύργο Αθηνών είναι εμπνευσμένα από τις πασαρέλες του Παρισιού και του Μιλάνου


Οι ADD Architecture Studio, Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης σχεδίασαν τα γραφεία μιας ναυτιλιακής εταιρείας στην Αθήνα αντλώντας έμπνευση από τα δύο μεγάλα πάθη του ιδρυτή: τα catwalks στο Παρίσι και τις φινετσάτες Μιλανέζικες εισόδους της δεκαετίας του 1950.

Η ιδιαίτερη πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο ήταν να μεταφέρουν το παριζιάνικο και το ιταλικό πνεύμα σε μια αρχιτεκτονική πρόταση με ελληνικό πρόσημο.

Και τα κατάφεραν δημιουργώντας έναν πολυτελή και διαφορετικό χώρο που εμπνέει τους εργαζόμενους της εταιρείας και ενισχύει το ομαδικό πνεύμα διαμορφώνοντας χώρους αλληλεπίδρασης-meeting rooms που ενισχύουν την ανταλλαγή απόψεων, την ανθρώπινη επαφή και συνεργασία, την σκέψη και δραστηριότητα.

Μια περιήγηση μέσα στα νέα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας

Τα γραφεία καταλαμβάνουν περίπου το μισό του 13ου ορόφου του Πύργου Αθηνών και χαρακτηρίζονται από την εκπληκτική θέα προς την πόλη των Αθηνών.

"Το σχέδιο έχει συλληφθεί ως ένα συνεχές παιχνίδι περιπάτου και βλέμματος μεταξύ αρχιτεκτονικών όγκων και επιφανειών κατασκευασμένων από υλικά υψηλή ποιότητας. Τα επιμελώς επιλεγμένα πολυτελή υλικά αναδεικνύονται μέσα από έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό, όπου κάθε γραμμή μεταφραζόμενη σε επιφάνεια επιτελεί ένα συγκεκριμένο ρόλο, δημιουργώντας τόσο έναν ατμοσφαιρικό όσο και έναν λειτουργικό γραφειακό χώρο", περιγράφουν οι επικεφαλής αρχιτέκτονες, Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης. 

Η κύρια είσοδος συντίθεται από τα θεμελιώδη στοιχεία αρχιτεκτονικής (αρχέτυπα) ενός τοίχου, ενός δαπέδου, μιας στέγης και ενός εστιακού σημείου.

Τα γραφεία καταλαμβάνουν περίπου το μισό του 13ου ορόφου του Πύργου Αθηνών.

Ο τοίχος της εισόδου είναι επενδυμένος με μάρμαρο τύπου Macauba. Η τεχνική εφαρμογής του μαρμάρου «βιβλίο» (book-matching) εξασφαλίζει μια οπτική συνέχεια, μετατρέποντας τον τοίχο της εισόδου σε ένα ενοποιητικό πολυτελές φόντο.

Το δάπεδο είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένο με μπεζ τραβερτίνη, εκτός από τη ζώνη αναμονής-καθιστικού που ορίζεται από κόκκινο τραβερτίνη, προσομοιάζοντας ένα λεπτό χαλί ενσωματωμένο στο δάπεδο.

Η οροφή όντας βαμμένη με σκούρο ημι-γυαλιστερό χρώμα, αντανακλά τις σκιές των επισκεπτών, μετατρέποντας έτσι τη μετακίνηση μεταξύ των διαφορετικών χώρων των γραφείων σε θέαμα. Η κεντρική ζώνη της οροφής έχει σχεδιαστεί ως φωτιστικό αντικείμενο, που δίνει έμφαση στον διαμήκη άξονα κατά μήκος του οποίου οργανώνεται ο χώρος και η κίνηση των επισκεπτών και εργαζομένων.

Κομβικό στοιχείο της εισόδου είναι ο χώρος της γραμματείας: ένας κατοικήσιμος όγκος από πράσινο μάρμαρο Τήνου, ως πολύτιμο κόσμημα προσεκτικά τοποθετημένο στο κέντρο του χώρου, ως αντικείμενο αναφοράς αλλά και θαυμασμού. 

Κομβικό στοιχείο της εισόδου είναι ο χώρος της γραμματείας: ένας κατοικήσιμος όγκος από πράσινο μάρμαρο Τήνου.
Ο χώρος συνάντησης ορίζεται από δύο ανεξάρτητα γλυπτικά στοιχεία: έναν καμπύλο ξύλινο τοίχο και έναν γραμμικό μαρμάρινο τοίχο.

Ο σχεδιασμός πλαισιώνεται και ολοκληρώνεται με custom επίπλωση και διακοσμητικά αντικείμενα, λαμβάνοντας υπόψη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, όπως γραμμικά κρυφά ντουλάπια κάτω από τα πετάσματα της γυάλινης πρόσοψης ή ειδικές κατασκευές για τις γλάστρες, που παράλληλα ενσωματώνουν κρυφό φωτισμό.

Ο χώρος συνάντησης ορίζεται από δύο ανεξάρτητα γλυπτικά στοιχεία: έναν καμπύλο ξύλινο τοίχο και έναν γραμμικό μαρμάρινο τοίχο. Ο τοίχος επενδυμένος με ξύλο καπλαμά περιβάλλει και πλαισιώνει τη γυάλινη είσοδο του χώρου συνάντησης, ενώ ο πράσινος μαρμάρινος τοίχος κρύβει μια δευτερεύουσα είσοδο που βρίσκεται σε άμεση γραμμικότητα με την ιδιωτική πόρτα εισόδου του γραφείου του ιδιοκτήτη. Οι δύο τοίχοι στέκονται ελεύθεροι στο χώρο -μη «αγγίζοντας» την οροφή- επιτρέποντας τη συνέχεια της κατασκευής φωτισμού οροφής στον χώρο συνάντησης με αποτέλεσμα την ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων των γραφείων. Το εσωτερικό του χώρου συναντήσεων υιοθετεί μια βιομηχανική αισθητική, με ντουλάπια και ράφια από φύλλα επιχρωμιωμένα και κοκκινωπή ανακλαστική ηλεκτροστατική βαφή.

Το διευθυντικό γραφείο αντικατοπτρίζει το προσωπικό γούστο του ιδιοκτήτη: ο συνδυασμός στιβαρού ξύλινου δαπέδου και φόντου με πινελιές από χρωματιστά μάρμαρα. Η δομή του δαπέδου σε ψαροκόκαλο τονίζει τον κεντρικό άξονα κίνησης εντός του γραφείου όπου τοποθετείται το διευθυντικό έπιπλο. Το φόντο του γραφείου είναι μια γλυπτική προσέγγιση της αναγκαιότητας πολλαπλών αποθηκευτικών χώρων, με αποτέλεσμα ένα ενδιαφέρον οπτικό θέαμα μοτίβων φωτός και σκιάς που δημιουργούνται από τον τρόπο που πέφτει επάνω του ο άμεσος τεχνικός φωτισμός. Ο χώρος αποκτά χαρακτήρα μέσα από τα ράφια που δημιουργούνται από τεράστιες μαρμάρινες πλάκες ως φόρο τιμής στη Μιλανέζικη δεξιοτεχνία. Το executive desk είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο Nero Marquina με λευκές φλέβες που δημιουργούν αντιθέσεις και ενσωματώνει κρυφό έμμεσο φωτισμό που τονίζει το μήκος του. Η οροφή παραμένει βαμμένη με σκούρο ημι-γυαλιστερό χρώμα, αντανακλώντας τις σκιές και τα χρώματα των υλικοτήτων που χρησιμοποιούνται.

Ο χώρος του διευθυντικού γραφείου είναι εξοπλισμένος με ιδιωτική αίθουσα διαλογισμού και χαλάρωσης μεταξύ των συναντήσεων. Το δωμάτιο αυτό χαρακτηρίζεται από γήινη υλικότητα και ήπιο έμμεσο ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Ο χώρος του διευθυντικού γραφείου είναι εξοπλισμένος με ιδιωτική αίθουσα διαλογισμού και χαλάρωσης μεταξύ των συναντήσεων.
SHARE