διαμέρισμα
Φωτογραφία: zapantiotisfotis.com
08|10|2023 09:35
SHARE
INTERIOR DESIGN

Πώς ένας χώρος γραφείων στην Πλατεία Καρύτση μετατράπηκε σε ένα απίστευτα ντιζαϊνάτο σπίτι


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Fotis Zapantiotis Associated Architects ανέλαβε τη μετατροπή ενός χώρου γραφείων σε ντιζαϊνάτο σπίτι, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση.

Η κατοικία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης με τα επαγγελματικά κτίρια γραφείων να κυριαρχούν στον αστικό ιστό. Το ίδιο το διαμέρισμα εντάσσεται και αυτό σε ένα κτίριο με επικρατούσα την χρήση γραφείων, λειτούργησε για δεκαετίες ως επαγγελματικός χώρος, ενώ τα τελευταία χρόνια παρέμενε κενό.

Παρότι κομμάτι μιας πυκνοδομημένης γειτονιάς έχει το προνόμιο η κύρια όψη του να βρίσκεται ψηλά, να είναι ελεύθερη, με απρόσκοπτη θέα προς την πλατεία Κλαυθμώνος, τα ιστορικά κτίρια του κέντρου, το εμβληματικό κτίριο της Alpha Bank του Sir Basil Spence, την Κοραή και την οδό Σταδίου, θέτοντας τον χρήστη σχεδόν σιωπηλό, αμέτοχο και παρατηρητή της πόλης.

Ζητούμενο των νέων ιδιοκτητών, ήταν η μετατροπή του διαμερίσματος σε χώρο κατοικίας, με απώτερο στόχο την εμπορική αξιοποίησή του μέσω βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Ο συγκεκριμένος τρόπος κατοίκησης, σύγχρονος, πρόσκαιρος, σχεδόν βιαστικός, το μικρό μέγεθος του διαμερίσματος και η έκθεση της κατοικίας προς τη θέα, οδήγησαν στους βασικούς χειρισμούς της λύσης.

Η ίδια η δομή της κατοικίας όρισε το πλέγμα πάνω στο οποίο οργανώθηκαν οι κινήσεις και το λειτουργικό πρόγραμμα της κάτοψης. Σκοπός του σχεδιασμού υπήρξε εξαρχής να δημιουργηθεί, παρά την μικρό μέγεθος της κατοικίας, μια ελεύθερη κάτοψη, που θα έδινε τη δυνατότητα στον χρήστη και στον επισκέπτη να αντιλαμβάνεται την πλήρη έκταση του διαμερίσματος.

Πώς ένας χώρος γραφείων στην Πλατεία Κυρίτση μετατράπηκε σε ένα απίστευτα ντιζαϊνάτο σπίτι

Την ιδέα, λοιπόν, συγκρότησαν τρεις βασικές συνθετικές κινήσεις-επιλογές: Η ελεύθερη, ρέουσα κάτοψη που διασφαλίζει την καθολική εκμετάλλευση των χώρων, με τις δραστηριότητες του χρήστη να διαχωρίζονται κατά το δυνατόν, αλλά κυρίως να αλληλοσυμπληρώνονται. Δεύτερον, η υποχώρηση όλων των συνθετικών στοιχείων από την όψη του διαμερίσματος. Τέλος, η παράλληλη διάταξη όλων των λειτουργιών ως προς την όψη (κουζίνα, χώρος αποθήκευσης, λουτρό, υπνοδωμάτιο), άφησε ελεύθερη την ζώνη των χώρων διημέρευσης (καθιστικό, χώρος εργασίας-φαγητού), δημιουργώντας οπτικές φυγές και θεάσεις προς την πόλη, σχεδόν από όλους τους χώρους της κατοικίας.

Η συγκρότηση της λύσης πάνω σε δύο εγκάρσιους άξονες σε σχήμα Τ που οργανώνουν, χωρίζοντας και ενοποιώντας, τις λειτουργίες στην κάτοψη. Ο γραμμικός τοίχος, αποκτά σοβαρή υλική υπόσταση (εμφανές σκυρόδεμα), υλοποιείται πάνω στον βασικό άξονα της εισόδου και οδηγεί στον πυρήνα της κατοικίας, συναντώντας εγκάρσια την ζώνη των χώρων διημέρευσης. Συμπληρωματικά του στοιχείου του τοίχου, αρθρώνονται το τριγωνικό ξύλινο πρίσμα των λειτουργιών της κουζίνας και του αποθηκευτικού χώρου, καθώς και του ξύλινου επίσης στοιχείου σχήματος U, που εσωκλείει τον χώρο του ύπνου. Ως ένδειξη αυτής της οργάνωσης των λειτουργιών στην κάτοψη, κατασκευάσθηκε το κεντρικό φωτιστικό που διατρέχει την οροφή του διαμερίσματος.

Η χρήση των υλικών που επιλέχθηκαν για να εκφραστούν τα επιμέρους στοιχεία, μπετόν, ξύλο και μέταλλο, έγινε με πρόθεση την ανάδειξη όλων των παραπάνω προθέσεων και την ανάγνωση του αρχιτεκτονικού λεξιλογίου που συγκροτεί την λύση.

Info: Photo courtesy © George Fakaros, zapantiotisfotis.com





SHARE