Το καφέ η «Ωραία Ελλάς»
Η «Ωραία Ελλάς»:
12|08|2023 09:00
SHARE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Ωραία Ελλάς: ένα καφενείο συνυφασμένο με την ιστορία της Αθήνας


Η «Ωραία Ελλάς» επί της Μητροπόλεως δεν είναι απλώς ένα καφενείο, περισσότερο με μουσείο μοιάζει, ενώ η θέα από τον πάνω όροφο, στο μπαλκόνι, κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

Από εδώ μπορεί να θαυμάσει κανείς την πιο όμορφη πλευρά της Αθηνάς: τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, την Πλάκα, τα Αναφιώτικα, τη Ρωμαϊκή αγορά και τη βιβλιοθήκη του Ανδριανού.

Η «Ωραία Ελλάς» πήρε το όνομά της από ένα ιστορικό καφενείο, που λειτουργούσε από το 1839 στη συμβολή Αιόλου και Ερμού, στο ισόγειο της οικίας Βρυζάκη. Το έχει ανοίξει ο Ιταλός Σανδόν, την εποχή του Όθωνα, στα πρότυπα των αντίστοιχων καφέ των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Σε ειδικό χώρο, οι θαμώνες κάπνιζαν τους ναργιλέδες ή τα τσιμπούκια τους, ενώ υπήρχε και χώρος μπιλιάρδου. Στέκι αγωνιστών, ποιητών, καλλιτεχνών και πολιτικών είχε τη φήμη ότι μπορούσε να ρίξει ακόμη και την κυβέρνηση. Συχνά δε οι υποψήφιοι των εκλογών έστελναν εκεί τους ανθρώπους τους για να διερευνήσουν το κλίμα. Θα λέγαμε δηλαδή ότι «Ωραία Ελλάδα» λειτουργούσε ως μία δημοσκόπηση της εποχής και όπως συχνά έγραφαν  οι εφημερίδες ήταν μία σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πολιτική ζωή του τόπου μοιραζόταν ανάμεσα στη Βουλή, στο Παλάτι και το θρυλικό αυτό καφενείο. Γρήγορα μάλιστα έγινε στέκι των αντιφρονούντων στον βασιλιά Όθωνα και θεωρήθηκε επικίνδυνο μέρος από την αστυνομία.

Όταν όμως πέρασε στα χέρια του Παναγή Βενετσάνου, γνώρισε μέρες δόξας. Κάποια στιγμή μετατράπηκε σε ένα άτυπο χρηματιστήριο με τον κόσμο να χάνει τα λεφτά του, αγοράζοντας φούσκες -μετοχές της Λαυρεωτικής, οπότε τελικά αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο το 1879, δημιουργώντας μεγάλες αντιδράσεις από τους Αθηναίους ,που έχασαν ένα σημαντικό σημείο συνάντησής τους.

Φτιαγμένη από πέτρα, μάρμαρο, μπρούτζο και ξύλο, η σημερινή «Ωραία Ελλάδα» έχει δύο εισόδους: μία επί της Πανδρόσου και μία επί της Μητροπόλεως. Στους τοίχους, στον πάνω όροφο, θα δείτε περίπου 1.500 μεταξοτυπίες από παλιά διαφημιστικά και ρεκλάμες, εικόνες όλων των ηρώων της Επανάστασης του’ 21, φωτογραφίες, γκραβούρες, ακόμη και ιστορικά ντοκουμέντα. Συστεγάζεται με το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης και χαρακτηρίζεται από την κομψή αισθητική του: τα μαρμάρινα τραπεζάκια, πιστό αντίγραφο αυτών της πρώτης «Ωραίας Ελλάδας», οι ψάθινες καρέκλες, οι μαρμάρινες σκάλες και το λιθόστρωτο, που φιλοτέχνησε μάστορας από τον κύκλο του Πικιώνη θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο.

 Το κτίριο ανήκε στον Ιωάννη Γερολυμάτο, μεγάλο έμπορο υφασμάτων και πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, κυρίου Παναγιώτη Γερολυμάτου, ο οποίος είχε και την ιδέα να δημιουργήσει το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης μαζί με το καφενείο.

Μανιώδης συλλέκτης ο ίδιος της ελληνικής λαϊκής τέχνης, έχει συγκεντρώσει κεραμικά, ξυλόγλυπτα, μαρμάρινες κατασκευές και παλιά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που θα δείτε στις προθήκες του καφενείου.

Τι να δοκιμάσετε στο ιστορικό καφενείο η «Ωραία Ελλάς»

Αν μείνετε στον κάτω όροφο, μπορείτε να κάτσετε και εντός της στοάς ,που έχει που έχει δροσιά τις μέρες του καύσωνα, ενώ βγάζουν και τραπεζάκια επί της πλατείας Δημοπρατηρίου.

Στην «Ωραία Ελλάδα», που ανοίγει από τις εφτά το πρωί, η ιεροτελεστία του καφέ είναι σημαντική: ψήνεται στη χόβολη, όπως παλιά, και σερβίρεται με λουκουμάκι, αλλά αν θέλετε μπορείτε να τον συνοδεύσετε και με σπιτικό γλυκό του κουταλιού.

Στη συνέχεια, τα ηνία αναλαμβάνουν οι μεζέδες. Η κουζίνα είναι απλ,ή χωρίς φιοριτούρες, με επιλεγμένα υλικά πρώτης ποιότητας. Από το λικέρ τους, μέχρι τον άρτο, που θα συνοδέψει το γεύμα σας, όλα είναι φτιαγμένα από τους ίδιους με μεράκι και αγάπη για την ελληνική και μεσογειακή διατροφή. Δεν λείπουν και τα ειδικά πιάτα, όπως τα κεφτεδάκια με τραχανά, το μοσχαράκι με μελιτζάνες, τα λαζάνια του χορτοφάγου, ενώ υπάρχουν και τα πιάτα ημέρας. Η ποικιλία για το ούζο και το τσίπουρο, που την ονομάζουν «αρτοκλασία», περιλαμβάνει αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα. Θα τη βρείτε σε τρεις παραλλαγές: με βάση το χταποδάκι, τα αλλαντικά ή σκέτη χορτοφαγική.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορείτε να δοκιμάσετε και το λικέρ του έρωτα, φτιαγμένο από αγριοκέρασα και βύσσινα του Πλατάνου της Κυνουρίας, ενώ διαθέτουν μια πολύ καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών και λοιπών αποσταγμάτων.

Και επειδή η «Ωραία Ελλάς» ήταν από παλιά συνυφασμένη με την πολιτιστική ζωή της πόλης, συχνά εδώ διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, που συνεχίζουν την παράδοση του μέρους.

Καφενείο Ουζερί «Η Ωραία Ελλάς», Μητροπόλεως 59 & (Στοά) Πανδρόσου 36, Αθήνα, 210 3216850

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ





SHARE