Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Το καλοκαιρινό καταφύγιο στη Σίφνο με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου

Εμπνευσμένη από την πολυπλοκότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, μια θερινή κατοικία σε μία απόμερη πλαγιά στο νησί της Σίφνου εντυπωσιάζει, έχοντας απεριόριστη θέα στο Αιγαίο αλλά και στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη.

Η μοναδική, άγρια τοποθεσία, η συγκλονιστική θέα και ο βορειοανατολικός προσανατολισμός ορίζουν το σχήμα και τη μορφή. Το μίνιμαλ σπίτι που σχεδιάστηκε από ένα ζευγάρι Γάλλων, περιλαμβάνει μια κουζίνα, ένα σαλόνι και μια τραπεζαρία, μαζί με τέσσερα υπνοδωμάτια και δύο ξενώνες για τους φίλους.

Βεράντες, εξωτερικοί χώροι και μια πισίνα ολοκληρώνουν το design και δημιουργούν τον τέλειο προορισμό για να απολαύσεις το καλοκαίρι στις Κυκλάδες και τη μαγευτική θέα.Η εξοχική κατοικία αποτελείται από διαφορετικούς ασβεστωμένους και πέτρινους όγκους, που αναμειγνύονται αρμονικά με το φυσικό έδαφος.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Η δομή ανάγει την κύρια είσοδο και τις κοινόχρηστες περιοχές σε ένα μεγαλύτερο, κύριο κτίριο. Η κύρια είσοδος και η ανοιχτή κουζίνα βρίσκονται στον λευκό όγκο, με μια πέργκολα ανάμεσα στο κτίριο και τον πέτρινο τοίχο να δημιουργεί μια προστατευμένη εξωτερική τραπεζαρία.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Τρία σκαλιά παραπάνω, ο πέτρινος όγκος φιλοξενεί το σαλόνι και την τραπεζαρία, με άμεση πρόσβαση προς την κεντρική βεράντα και την πισίνα. Λόγω της διαφοράς ύψους, μια γέφυρα συνδέει τα δύο διαφορετικά επίπεδα και ενώνει τις κοινόχρηστες και τις ιδιωτικές περιοχές.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Ένας πλατύς διάδρομος οδηγεί από το επίπεδο της εισόδου στο master υπνοδωμάτιο και στη σκάλα που κατεβαίνει στο επίπεδο των δωματίων.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Οι ασβεστωμένοι όγκοι των δύο ανεξάρτητων δωματίων είναι τοποθετημένοι κατακόρυφα προς το κύριο κτίριο και, σε συνδυασμό με τους πέτρινους τοίχους, δημιουργούν ένα εμπόδιο στον άνεμο και ορίζουν μια αυλή στον πυρήνα της βίλας.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Σχεδιασμένοι για να είναι περισσότερο απομονωμένοι, οι δύο ξενώνες οργανώνονται στη βόρεια πλευρά, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη πτέρυγα για τους επισκέπτες. Ο πιο ψηλός όγκος στο πίσω μέρος, φιλοξενεί μια ιδιωτική σουίτα με ημιώροφο και μια προστατευμένη εξωτερική περιοχή με μια πέργκολα, η οποία συνδέει το κτίριο με τους βράχους και λειτουργεί ως τραπεζαρία.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Η κυκλαδική απλότητα εξηγείται από τις ξασπρισμένους κυβικούς όγκους, συνδυάζεται με τους πέτρινους όγκους και τοίχους που είναι φτιαγμένοι από τοπική πέτρα. Τα ξύλινα ανοίγματα σε διαφορετικά μεγέθη, παραμένουν μικρά επιτρέποντας το φως, αλλά κρατώντας έξω τον ήλιο του κατακαλόκαιρου.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Η τυπολογία των λευκών σπιτιών της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, μαζί με τους πέτρινους όγκους και τους τοίχους, συνδυάζονται με τσιμεντένια πατώματα, πέργκολες από καστανιά και ξύλινα ανοίγματα.

Η χρήση των φυσικών και ακατέργαστων υλικών μεταφέρονται και στο εσωτερικό, όπου λευκοί χτισμένοι καναπέδες και κουζίνα, συνδυάζονται με τσιμεντένια ταβάνια και δάπεδα.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Η μίνιμαλ αισθητική καταλήγει με μαρμάρινα και δρύινα έπιπλα, που δίνουν μια ζεστή ατμόσφαιρα και ραφιναρισμένη κομψότητα.

Το διακριτικό, σοφιστικέ, κυκλαδίτικο καταφύγιο στη Σίφνο, παραμένει σε αρμονία με το περιβάλλον και τιμά την τοπική αρχιτεκτονική, ενώ παρέχει έναν σύγχρονο τρόπο ζωής στους ενοίκους του.

Θερινή κατοικία στη Σίφνο

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Α_2_ARCHITECTS
Ομάδα Μελέτης: Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα, Βίλμα Αγραφιώτη
Επίβλεψη: Σοφία Ζιώγα, David Gonzalez Redondo
Η/Μ Μελέτη: E.M.G.
Στατική μελέτη: Αντώνης Κότης
Κατασκευή: Νίκος Κάργιος
Interior Design: Σοφία Ζιώγα, Catherine Wojtyczka - Dw agency
Φωτογράφιση: Γιώργος Κορδάκης, Παύλος Λάζος
Styling: Ιόλη Χιωτίνη