Η κρυμμένη Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσιου
Η κρυμμένη Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσιου
ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Το κρυμμένο εκκλησάκι μέσα σε μια βελανιδιά στην Κόνιτσα -Προς τιμήν του Άγιου Παΐσιου


Ενα μικρό εκκλησάκι χτισμένο μέσα στον κορμό ενός δέντρου βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας.

Η Δεντροκκλησιά του Άγιου Παΐσιου είναι ένα στολίδι της περιοχής και φτιάχτηκε το 2016. Είναι ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο, όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο διπλανό χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια που βρίσκονται μέσα σε δέντρο και όπως είναι αναμενόμενο προκαλούν το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών.

Η Δεντροκκλησιά του Άγιου Παΐσιου βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο, μόλις λίγα μέτρα μετά την διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα. 

Το δέντρο είχε υποστεί αρκετές φθορές στο παρελθόν, είτε από καιρικά φαινόμενα είτε από φωτιές περαστικών, αλλά όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο η βελανιδιά έχει πρασινίσει και πάλι, έχουν βγει βελανίδια και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή.

Χάρη στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα το δέντρο σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου.

Το δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα και μετατράπηκε σε ένα υπέροχο εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Παΐσιου. Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει η εικόνα του Άγιου Παΐσιου περιστοιχισμένη από τάματα πιστών και μια εσοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει κερί.

Η Δεντροκκλησιά του Άγιου Παΐσιου έχει κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και απέσπασε το βραβείο «Travellers Choice 2021» στα αξιοθέατα της Κόνιτσας σύμφωνα με τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό οδηγό tripadvisor.

Η Δεντροκλησιά του Άγιου Παΐσιου έχει λογαριασμό στο Instagram και μέσα από τα αφιερώματα που έχουν γίνει από την τηλεόραση και τον Τύπο για εκείνη γίνεται ολοένα και πιο γνωστή σε όλο τον κόσμο.

SHARE