fbpx Lap Pool House: Η συγκλονιστική κατοικία στην Τήνο που είναι εμπνευσμένη από την άγρια ομορφιά των βράχων | BOVARY
Lap Pool House Τήνος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
SHARE
LAP POOL HOUSE

Lap Pool House: Η συγκλονιστική κατοικία στην Τήνο που είναι εμπνευσμένη από την άγρια ομορφιά των βράχων


Το The Lap Pool House στην Τήνο αποτελεί ένα αληθινό κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής.

Η συγκλονιστική εξοχική κατοικία«The Lap Pool House» αποτελεί πρότζεκτ του αρχιτεκτονικού γραφείου Aristides Dallas Architects είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe, στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών διακεκριμένων έργων.

Η κατοικία στην Τήνο, εμπνευσμένη από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων, αναδύεται από το φυσικό τοπίο ως μια ανθρωπογενής σπηλιά δημιουργώντας εκ νέου χωρικά σημεία έκθεσης και εσωστρέφειας. Η είσοδος γίνεται μέσα από μία ρωγμή στην πλάτη του κτιρίου, ενώ επιμέρους σχισμές στο δώμα επιτρέπουν τη δίοδο του φωτός και του αέρα. Το υγρό στοιχείο της πισίνας έρχεται σε αντίστιξη με τη βραχώδη υφή του εμφανούς σκυροδέματος ως επαναδιατύπωση των διαδράσεων μεταξύ των στοιχείων της φύσης.

Mια ενιαία πλάκα από μπετόν με φυτεμένο δώμα που μοιάζει να αποτελεί φυσική συνέχεια του εδάφους στεγάζει τους τρεις κτιριακούς όγκους στο κτίριο και διαμορφώνει τις επιμέρους αρχιτεκτονικές ποιότητες κλειστών και ανοιχτών χώρων της κατοικίας.

Οι δύο όγκοι που προεξέχουν από την πλάκα, κάθετα ο ένας προς τον άλλο και βρίσκονται αντιδιαμετρικά του κτιρίου συνιστούν τους ιδιωτικούς χώρους, ένα υπνοδωμάτιο κι έναν ξενώνα. Στον ίδιο όγκο υπάρχει και ένας προστατευμένος ημιυπαίθριος χώρος που καδράρει τη θέα προσφέροντας συνολικά την αίσθηση ενός καταφυγίου.

Στον ενδιάμεσο χώρο κάτω από την πλάκα διαμορφώνονται οι κοινόχρηστες λειτουργίες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον υπαίθριο χώρο. Όλη η δυναμική του κτιρίου υπογραμμίζεται με τον γραμμικό όγκο της πισίνας που προεξέχει από την πλαγιά και κατευθύνει το βλέμμα στον ορίζοντα.

H χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε είναι εμπνευσμένη από το χρώμα των βράχων ενώ η υλικότητα και υφές του γυμνού σκυροδέματος αναδεικνύουν το κτίσμα ως μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Επομένως, ο σκοπός του έργου είναι να «καμουφλάρει» τη συγκλονιστική κατοικία, ώστε να διατηρήσει τον σεβασμό στο μεγαλείο του νησιού, αλλά και τη δυναμική της παρουσία. Αγκαλιάζοντας αυτήν την ιδέα της συγχώνευσης με ό,τι υπάρχει γύρω του, το κτίσμα εμπνέει τον τυχερό ένοικο να συνδεθεί άρρηκτα με το τοπίο της Τήνου και τη φύση στο σύνολό της.

Στο εκπληκτικό βίντεο της Μαριάνας Μπίστη απολαμβάνετε μια ξενάγηση στη φανταστική κατοικία στην Τήνο, μέσα από την καθηλωτική performance των αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Μαρίας Αλζιγκούζη - Κομηνέα, Ελένης Παπανδρέιου και Ευαγγελίας Πλατανιώτη.

Η συγκλονιστική εξοχική κατοικία «The Lap Pool House» υποψήφια για το Ευρωπαϊκό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe, στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών διακεκριμένων έργων.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Aristides Dallas Architects

Αρχιτέκτονες: Αριστείδης Ντάλας, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος

Στατική μελέτη: Εμμανουήλ Ροδίτης, Θεόδωρος Χρυσοβέργης

Η/Μ μελέτη: Ευάγγελος Τεντής

Κατασκευή: Aegean Construction

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Βίντεο: Μαριάνα Μπίστη





SHARE