σπίτι με πράσινο καναπέ
Φωτογραφία: Η&Μ Ηome
21|02|2024 10:53
SHARE
HOME HACKS

5 λάθη που κάνουν τους χώρους του σπιτιού σας να δείχνουν μικρότεροι


Το σπίτι μας δεν είναι μόνο το καταφύγιό μας αλλά και ο χώρος της προσωπικής μας έκφρασης, εκεί που αισθανόμαστε πιο «εμείς».

Ο προσωπικός μας χώρος είναι απαραίτητο να αντανακλά την αισθητική μας -κάτι που αναπόφευκτα συμβαίνει όταν είναι δικός μας και έχουμε την ευχέρεια να τον διαμορφώσουμε και να τον διακοσμήσουμε όπως θέλουμε.

Σίγουρα δεν μπορούμε πάντοτε να παρέμβουμε στη διαρρύθμιση ενός χώρου ούτε έχουμε την πολυτέλεια να τον σχεδιάσουμε από την αρχή.

Για παράδειγμα, ένα σπίτι με έλλειψη φυσικού φωτός έχει μειονέκτημα λόγω τοποθεσίας -ωστόσο, μπορούμε με έξυπνα design hacks να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τεχνητό φωτισμό και καθρέπτες.

Οι interior designers γνωρίζουν καλά τα μυστικά της διαμόρφωσης ενός χώρου και είναι πιθανό ότι, ακόμη και αν έχετε διακοσμήσει το σπίτι σας με όρεξη και δημιουργικότητα, να σας έχουν ξεφύγει μερικά «λάθη» τα οποία το κάνουν να δείχνει μικρότερο.

Από την τοποθέτηση των επίπλων στη χρήση των χρωμάτων και του φωτός, διαβάσαμε στα Bustle και Real Simple μερικά design faux pas που κάνουν τους χώρους του σπιτιού σας να δείχνουν μικρότεροι.

5 λάθη που κάνουν τους χώρους του σπιτιού σας να δείχνουν μικρότεροι

Τα «λάθος» χρώματα στον χώρο

Το ότι τα σκούρα χρώματα στους τοίχους μικραίνουν ένα δωμάτιο είναι λίγο πολύ γνωστό. Όμως, όπως διαβάζουμε στο Bustle, το ίδιο effect μπορεί να έχουν και τα πολλά διαφορετικά χρώματα μέσα σε έναν χώρο. Η πολλή πληροφορία δίνει την αίσθηση της ακαταστασίας, ενώ αντίθετα η μονοχρωμία ή το να υιοθετήσετε έναν συνδυασμό χρωμάτων (πχ. λευκό με μπεζ έπιπλα) θα χαρίσει αρμονία στον χώρο και θα τον κάνει να δείχνει μεγαλύτερος.

Zara Home

Έπιπλα «κολλημένα» στους τοίχους

Αν προσπαθείτε να μεγιστοποιήσετε τον χώρο στο δωμάτιό σας, μπορεί να έχετε σπρώξει όλα τα έπιπλά σας προς τους τοίχους για να αφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χώρο. Το ίδιο μπορεί να έχετε κάνει και στο υπνοδωμάτιό σας, κολλώντας το κρεβάτι σε κάποια γωνία. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι τόσο καλή ιδέα όσο φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντίθετα, προσπαθήστε να δώσετε έστω και λίγο χώρο γύρω από κάθε έπιπλο, ώστε να περνούν το φως και ο αέρας και να δημιουργείται η αίσθηση ότι το σπίτι αναπνέει.

Το ύψος στο οποίο κρεμάτε τις κουρτίνες

Αν αυτό είναι κάτι που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ, η αλήθεια είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εικόνα του χώρου. Ναι, οι κουρτίνες μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, αν τις κρεμάσετε σωστά. Αν οι κουρτίνες σας είναι κρεμασμένες χαμηλά, όλα φαίνονται μικρότερα. Για να μεγαλώσετε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο, το κόλπο είναι να κρεμάσετε τις κουρτίνες από την κορυφή του ταβανιού και όχι μόνο πάνω από την ευθεία του παραθύρου. Μάλιστα, αν τις τραβήξετε προς κάθε πλευρά του παραθύρου, θα δημιουργήσετε έξτρα πλάτος, δίνοντας την αίσθηση μεγαλύτερου όγκου.

ΙΚΕΑ

Πολλά μικρά διακοσμητικά

Σε μικρότερα σπίτια με πιο στενά δωμάτια, μπορεί να επιλέξετε μικρότερα διακοσμητικά αντικείμενα στους τοίχους και τις επιφάνειες ή ακόμη και μικρά έπιπλα στο πάτωμα όπως, για παράδειγμα, ένα σκαμπό. Ωστόσο, τα πολλά μικρά αντικείμενα μπορούν να κάνουν τον χώρο σας να φαίνεται φορτωμένος και κάπως αποπνικτικός. Αντί να γεμίζετε το χώρο με πολλά διακοσμητικά, επιλέξτε λιγότερα αλλά μεγαλύτερα κομμάτια που εξακολουθούν να αναδεικνύουν το στιλ σας και δεν δημιουργούν φασαρία.

Δεν αξιοποιείτε σωστά το φως

Οι επιλογές φωτισμού μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο να φαίνεται ο χώρος όσο το δυνατόν πιο μεγάλος. Αν χρειάζεται να τοποθετήσετε τεχνητά φώτα για να αντισταθμίσετε την έλλειψη φυσικού φωτός, δουλέψτε με διαφορετικά ύψη. Τα φωτιστικά οροφής, όπως και τα επιτραπέζια φώτα αλλά και τα επιδαπέδια θα πρέπει να σας δώσουν το φως που χρειάζεστε, ειδικά όταν συνδυάζονται με φυσικό φωτισμό. Επίσης, χρησιμοποιήστε έξυπνα τους καθρέπτες. Ένας καθρέπτης απέναντι από ένα παράθυρο, θα αντανακλά το φυσικό φως, δίνοντας αέρα στον χώρο.

SHARE