fbpx 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τα λάθη στη διακόσμηση του σαλονιού | BOVARY
Σαλόνι με καναπέ και καρέκλες
Τι να προσέχετε στη διακόσμηση του σπιτιού σας/ Φωτογραφία: ZARA Home
SHARE
INTERIOR DESIGN

5 βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τα λάθη στη διακόσμηση του σαλονιού


Αν είστε σε φάση που θέλετε να αλλάξετε το σαλόνι σας και να το αναδιαμορφώσετε ή αν έχετε μόλις μετακομίσει σ’ ένα νέο σπίτι ή απλά πάντα ψάχνετε τρόπους για να το ανανεώσετε, τότε είστε στο σωστό άρθρο.

Συνήθως, όταν είμαστε σε φάση που διαμορφώνουμε έναν χώρο, ξεχνάμε να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στις λεπτομέρειες. Και είναι λογικό, ειδικά από τη στιγμή που δεν είμαστε επαγγελματίες και οι γνώσεις μας στη διακόσμηση περιορίζονται στο δικό μας πάθος να αναζητούμε πάντα νέες τάσεις και ιδέες. Οπότε, μπορεί σε κάποια από τα πράγματα που ένα πιο έμπειρο και εξοικειωμένο μάτι θα πρόσεχε κατευθείαν, εμείς να μη δώσουμε σημασία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σαμποτάρει το τελικό αποτέλεσμα στη διακόσμηση ενός δωματίου.

Ειδικά όσον αφορά στο σαλόνι, όπου οι περισσότεροι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους, θέστε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις ώστε να αποφύγετε τυχόν λάθη στη διακόσμηση, για να απολαμβάνετε πάντα έναν καλαίσθητο χώρο.

Έχετε διαλέξει το σωστό χαλί;

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη διακόσμηση του σαλονιού είναι το μέγεθος του χαλιού, το οποίο πρέπει να ταιριάζει στο δωμάτιο. «Αν είναι πολύ μεγάλο, θα δείχνει ότι πνίγει τον χώρο και θα τον κάνει να δείχνει μικρότερο. Από την άλλη, αν το χαλί είναι πολύ μικρό, τότε ίσως να αναγκαστείτε να φέρετε τα έπιπλα του καθιστικού πιο κοντά μεταξύ τους, ώστε να είναι και κοντά στο χαλί.

Έτσι όμως, χαλάτε την ισορροπία του σαλονιού, αφού υπάρχει κενός χώρος που παραμένει ανεκμετάλλευτος», τονίζει η Gena Kirk αντιπρόεδρος του τμήματος design στην εταιρία KB Home, μιλώντας στον Insider. Η ίδια συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε χαρτοταινία για να δημιουργήσετε τις διαστάσεις ενός φανταστικού χαλιού στο σαλόνι σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα διαλέξετε το σωστό μέγεθος.

Έχετε δώσει προσοχή στις αναλογίες των επίπλων;

Μπορεί να ονειρεύεστε έναν εντυπωσιακό καναπέ γωνία, αλλά τα τετραγωνικά του σαλονιού σας ίσως να μη σας το επιτρέπουν και να πρέπει να καταφύγετε σε κάτι πιο πρακτικό, ιδανικό για μικρότερους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μεγάλα σπίτια και είναι θαυμαστές του πιο λεπτεπίλεπτων επίπλων -αν δε δοθεί η απαραίτητη προσοχή, το σαλόνι μπορεί να φαίνεται φτωχό. Το ιδανικό είναι να προσέχετε τις αναλογίες δωματίου και επίπλων.

Έχετε δώσει την απαραίτητη σημασία στον φωτισμό;

Όπως αναφέρει η διακεκριμένη σχεδιάστρια Suzanne Donegan σε συνέντευξή της στο Mydomain.com, πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στον φωτισμό του χώρου, καθώς μπορεί να προσδώσει πολύ εύκολα κομψότητα και άνεση. Πέρα από το κεντρικό φωτιστικό, προμηθευτείτε με κάποιο επιδαπέδιο φωτιστικό και ίσως ένα επιτραπέζιο, ώστε να μπορείτε να ρυθμίζετε την ένταση του φωτισμού, ανάλογα την περίσταση και την ώρα. Μάλιστα, ένα κομψό φωτιστικό είναι πάντα ο ιδανικός και από τους πιο οικονομικούς τρόπους να ανανεώσετε το σαλόνι σας!

Υπάρχουν αρκετές επιφάνειες που θα εξυπηρετούν εσάς και τους καλεσμένους σας;

Από τη στιγμή που το σαλόνι είναι ένα από τα σημεία του σπιτιού που συνήθως έχει τον περισσότερο κόσμο, καλό θα ήταν να υπάρχουν αρκετές επιφάνειες, ώστε οι καλεσμένοι σας να ακουμπούν τα ποτά και τα προσωπικά τους αντικείμενα, αλλά και εσείς να ακουμπάτε τα βιβλία σας, το κινητό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιείτε μες στην ημέρα.

Εκτός από ένα κομψό coffee table στη μέση του καθιστικού, βοηθητικά τραπεζάκια σε στρατηγικά σημεία, στην ίδια αισθητική με τα υπόλοιπα έπιπλα, θα έχουν πρακτικό σκοπό. Αν είστε φανατικοί του μίνιμαλ, μπορείτε να κρατήσετε τον υπόλοιπο χώρο πιο αφαιρετικό, χωρίς πολλά διακοσμητικά, ώστε να μη σας φαίνεται παραφορτωμένο το αποτέλεσμα.

Μήπως ο χώρος καταλήγει να φαίνεται μονότονος;

Καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν ο χώρος ν’ αποπνέει ισορροπία και αρμονία, πέφτουν στην παγίδα να διαλέγουν έπιπλα που μοιάζουν σχεδόν ίδια μεταξύ τους -για παράδειγμα, καναπές και πολυθρόνα στο ίδιο ακριβώς μοτίβο ή απόχρωση. Έτσι όμως, συχνά το σαλόνι καταλήγει να μοιάζει με απρόσωπο κατάστημα επίπλων, φαίνεται μονότονο και χωρίς προσωπικότητα.

Η Lauren White, ιδιοκτήτρια της design εταιρίας Ellen W. Interior Concepts συμβουλεύει στο Insider.com να διαλέγουμε προσεκτικά το κάθε έπιπλο και να μην πάμε κατευθείαν στην εύκολη λύση των set. Έτσι θα φαίνεται ότι έχει δοθεί προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ωστόσο, φροντίστε τα κομμάτια που διαλέγετε να ταιριάζουν μεταξύ τους, έχοντας πάντα στο μυαλό το τελικό, διακοσμητικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

SHARE