Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
KLEMENTINUM

Μία φανταστική μπαρόκ βιβλιοθήκη στην Πράγα κρύβει μέσα της ιστορία αιώνων -Εντυπωσιακή


Μπορεί ένα βιβλίο να μας ταξιδεύει νοητά, μια αριστοκρατική βιβλιοθήκη με ιστορία -και αρχιτεκτονική αιώνων όμως, είναι πάντα καλή ιδέεα για την αφετηρία αυτών των ταξιδιών.

Η μπαρόκ βιβλιοθήκη με έδρα το Klementinum άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά το 1722, ως μέρος του πανεπιστημίου των Ιησουιτών.

Η έκτασή της υπολογίζεται πε΄ρι των 20.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα της Πράγας μετά το Κάστρο.

Φωτογραφία: Shutterstock

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί περισσότερους από 20.000 τόμους ξένης κυρίως θεολογικής λογοτεχνίες, από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι και σήμερα ενώ το εσωτερικό της είναι ένα έργο τέχνης από μόνο του.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο αφού ο συνδυασμός της μπαρόκ αρχιτεκτονικής της, οι ξύλινες επενδύσεις και οι τοιχογραφίες συνθέτουν έναν μαγικό χώρο.

Η αίθουσα είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες του Jan Hiebl που απεικονίζουν μεταξύ άλλων αλληγορικά μοτίβα, πορτρέτα ιησουιτών αγίων και προστάτες του πανεπιστημίου.

Φωτογραφία: Shutterstock

Στην κορυφή της αίθουσας υπάρχει ένα πορτρέτο του αυτοκράτορα Ιωσήφ Β' ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συλλογή γεωγραφικών και αστρονομικών σφαίρων στο κέντρο της βιβλιοθήκης ανάμεσα τους και αστρονομικά ρολόγια, κατασκευασμένα κυρίως από τον Jan Klein.

Το 1777, η βιβλιοθήκη ανακηρύχθηκε από τη Μαρία Θηρεσία ως Δημόσια και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και το 1781, ο διευθυντής του Karel Rafael Ungar δημιούργησε μια συλλογή λογοτεχνίας γραμμένη στην τσέχικη γλώσσα που ονομάζεται Biblioteca Nationalis, δίνοντας έτσι τη βάση για μια εθνική βιβλιοθήκη.

Φωτογραφία: Shutterstock

Η βιβλιοθήκη αυτή τη στιγμή περιέχει μια σειρά από σημαντικά και μοναδικά έργα, παγκόσμιας σημασίας.

Ακόμη κι αν είσαι λάτρης της ανάγνωσης και δεν μπορείς να ταξιδέψεις ως εκεί για να ξεφυλλίσεις τα ιστορικά βιβλία, η Εθνική Βιβλιοθήκη παρείχε πρόσφατα ορισμένα ιστορικά βιβλία στην Google για ψηφιοποίηση.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη στο Google Books.SHARE