Αυτές οι τρεις μυρωδιές είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο σπίτι σας
Φωτογραφία: Shutterstock
12|02|2024 09:22
SHARE
HOME

Αυτές οι τρεις μυρωδιές είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο σπίτι σας


Αν κάτι δεν μυρίζει ωραία στο σπίτι σας, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Οι ειδικοί σε θέματα επισκευής σπιτιού, υδραυλικών εγκαταστάσεων και θέρμανσης προειδοποιούν για τέσσερις συγκεκριμένες μυρωδιές που μπορεί να είναι σημάδια μεγάλων προβλημάτων.

Τρεις μυρωδιές στο σπίτι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Μυρωδιά αερίου

Το φυσικό αέριο είναι άοσμο, οπότε για να γίνει ανιχνεύσιμο, προστίθεται η χημική ουσία μερκαπτάνη, η οποία δημιουργεί την κλασική οσμή «σάπιου αυγού». Αν μυρίζετε οσμή σάπιου αυγού στο σπίτι σας, μπορεί να κινδυνεύετε από διαρροή αερίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή έκρηξη.

Σε αυτήν την περίπτωση, ανοίξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του χώρου καθώς το φυσικό αέριο είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα και θα διαφύγει στην ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να σβήσετε άμεσα τυχόν αναμμένο τσιγάρο ή άλλες εστίες φλόγας ή σπινθήρα και πρέπει να κλείσετε την κεντρική βάνα παροχής αερίου και τους διακόπτες όλων των συσκευών φυσικού αερίου.

Shutterstock

Καλέστε άμεσα το Κέντρο Ελέγχου Άμεσης Επέμβασης (Κ.Ε.Α.Ε.) της εταιρείας στα τηλέφωνα 8001111330 και 210-3463365 ή την Γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών 11322.

Μυρωδιά μούχλας στο σπίτι

Μια μουχλιασμένη, πικάντικη οσμή μπορεί να υποδηλώνει διαρροή νεροχύτη ή σπασμένο σωλήνα που έχει προκαλέσει μούχλα, η οποία αναπτύσσεται σε σκοτεινά, υγρά σημεία.

Shutterstock

Εάν δείτε μούχλα, απολυμάνετε μη πορώδεις επιφάνειες όπως τα πλακάκια με ένα διάλυμα χλωρίνης/νερού 10% και αφήστε το να δράσει για δέκα λεπτά ενώ αερίζετε. Για πορώδεις επιφάνειες όπως η γυψοσανίδα, είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε. Εάν δεν μπορείτε να δείτε τη μούχλα, μπορεί να βρίσκεται στους τοίχους, οπότε καλέστε το τοπικό σας υγειονομικό τμήμα ή έναν επιθεωρητή κατοικιών για να εντοπίσετε το πρόβλημα.

Μυρωδιά λυμάτων δεν μπορείτε να προσδιορίσετε από πού βγαίνει

Αν το σπίτι σας μυρίζει σαν εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, μπορεί να έχετε διαρροή αερίου αποχέτευσης, το οποίο περιέχει τοξικά και δυνητικά εκρηκτικά συστατικά, όπως υδρόθειο (το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα από ερεθισμό των ματιών έως απώλεια των αισθήσεων) και μεθάνιο (το οποίο μπορεί να μειώσει το οξυγόνο και να οδηγήσει σε ασφυξία). Μια αιτία θα μπορούσε να είναι ένα μπάνιο που δεν χρησιμοποιείται συχνά.

Shutterstock

Οι σωλήνες κάτω από ένα ντους ή έναν νιπτήρα περιλαμβάνουν μια παγίδα σχήματος U, η οποία συγκρατεί μια μικρή ποσότητα νερού που εμποδίζει τη διαρροή αερίου αποχέτευσης πίσω στο σπίτι. Εάν ένα μπάνιο δεν χρησιμοποιείται, αυτό το νερό μπορεί να εξατμιστεί, αφήνοντας τις οσμές να περάσουν. Για να διορθώσετε το πρόβλημα, απλά ρίξτε ένα φλιτζάνι νερό στην αποχέτευση του μπάνιου. Αν, ωστόσο, δεν μπορείτε να βρείτε την πηγή του προβλήματος, το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι ένας σωλήνας εξαερισμού, ο οποίος διοχετεύει τα αέρια της αποχέτευσης προς τα πάνω και προς τα έξω μέσω της οροφής σας, είναι σπασμένος ή φραγμένος. Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε έναν επιθεωρητή σπιτιού ή έναν υδραυλικό για να το ερευνήσει.

SHARE