Πώς θα είναι η κουζίνα το 2024
Φωτογραφία: Shutterstock
28|12|2023 13:08
SHARE
TRENDS

Ιδού πώς μπορεί να μοιάζει η νέα σας κουζίνα το 2024


Μια κουζίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές επενδύσεις στο σπίτι, οπότε αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση το 2024 θα ήταν παράτολμο να καταλήξετε με έναν χώρο που θα φαίνεται εκτός μόδας ή με αγορές που νομίζατε ότι αγαπάτε.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ανακαινίζουν την κουζίνα τους κάθε 10 έως 15 χρόνια, οπότε είναι σημαντικό να εξετάσετε τις νέες τάσεις με προσοχή. Τι προβλέπεται λοιπόν για το 2024; Ακολουθούν έξι αναδυόμενες τάσεις στην κουζίνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κόκκινο ντουλάπι

Τα πράσινα ντουλάπια ήταν απίστευτα δημοφιλή τον τελευταίο χρόνο (και δεν δείχνουν σημάδια ότι θα εξαφανιστούν σύντομα), αλλά τώρα είναι η σειρά του κόκκινου. Πριν σας πιάσει πανικός, δεν μιλάμε για το κόκκινο του pillar box, αλλά για διάφορες αποχρώσεις της τερακότας και του μπορντό, οι οποίες είναι πιο βιώσιμες.

Σύμφωνα με το Pinterest, οι αναζητήσεις για κόκκινες κουζίνες αυξήθηκαν κατά 10% τον τελευταίο χρόνο. «Είναι πραγματικά ζεστό, φιλόξενο και ένα υπέροχο σκηνικό για εικόνες αντίκες και κεραμικά», λέει στην Telegraph η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Uns Hobbs. «Είναι ένα πολύ παραδοσιακό χρώμα που χρησιμοποιήθηκε πολύ σε κουζίνες εξοχικών σπιτιών και έχει την ικανότητα να κάνει ένα έπιπλο να δείχνει μεγαλοπρεπές και έξυπνο».

Ελεύθερα έπιπλα

Υπάρχει μια αυξανόμενη στροφή από τις πλήρως εντοιχισμένες κουζίνες σε ένα μείγμα εντοιχισμένων και ανεξάρτητων επίπλων, το οποίο δίνει την αίσθηση ενός χαλαρού δωματίου και όχι ενός υπερβολικά λειτουργικού. Το επόμενο έτος θα δούμε περισσότερα ελεύθερα «επιτραπέζιες νησίδες» - ουσιαστικά, νησίδες με πόδια ή ρόδες, χωρίς σταθερές συσκευές - που θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά στιλ. Το 2024 θα δούμε επίσης την αναβίωση της συρταριέρας κουζίνας, που κάποτε αποτελούσε κεντρικό στοιχείο των κουζινών της εποχής, αλλά σταδιακά αντικαταστάθηκε από εντοιχισμένα ντουλάπια.

Shutterstock

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει αυξημένο ενδιαφέρον και ζήτηση για κομοδίνα, ειδικά σε μεγαλύτερα έργα, και ίσως επειδή, μετά το Covid, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο να είσαι στο σπίτι και τα κομοδίνα μπορεί να είναι ένα οικείο κεντρικό κομμάτι για μια οικογενειακή κουζίνα», λέει ο Merlin Wright, διευθυντής σχεδιασμού της εταιρείας γραφείων Plain English. «Η σιφονιέρα είναι επίσης ένα πρακτικό κομμάτι για αποθήκευση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή τόσο διακοσμητικών όσο και χρησιμοποιούμενων αντικειμένων- μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από εκείνη που τα κρύβει όλα σε ντουλάπια».

Πάγκοι εργασίας από πορσελάνη

Όταν πρόκειται να επιλέξετε πάγκους εργασίας, η στάθμιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων ανάλογα με τον τρόπο που ζείτε πραγματικά είναι το κλειδί. Το μάρμαρο, για παράδειγμα, είναι όμορφο αλλά εύκολο να λερωθεί, ενώ ο χαλαζίας είναι ανθεκτικός αλλά όχι ανθεκτικός στη θερμότητα. Γι' αυτό προτιμήστε την πορσελάνη, η οποία πρόκειται να κάνει φέτος μεγάλο θραύση στους κύκλους των πάγκων εργασίας. Ο λόγος; Είναι ανθεκτική στη θερμότητα και οι δυνατότητες σχεδιασμού είναι ατελείωτες.

Shutterstock

Ντουλάπια με αυλακώσεις και ραβδώσεις

Το αυλακωτό γυαλί και οι νεροχύτες ήταν δημοφιλείς πρόσφατες τάσεις, και τώρα αυτή η ανάγλυφη επιφάνεια επεκτείνεται στις πόρτες των ντουλαπιών για το 2024. «Η υφή ήταν μια λέξη-κλειδί για τον τελευταίο ένα ή δύο χρόνια, αλλά είναι μια μεγάλη λέξη για το μέλλον», λέει ο Hawkswell της Roundhouse. «Δεν πρόκειται πλέον για λείες, γυαλισμένες επιφάνειες».

Καμπύλες και καμάρες

Οι καμπύλες μπαίνουν σιγά-σιγά στα έπιπλα και τα αξεσουάρ, αλλά το 2024 θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ στην κουζίνα. «Η δημοτικότητα στις καμπύλες στις νησίδες κουζίνας συνεχίζει να αυξάνεται», λέει η Kate Feather, ιδρύτρια της ομώνυμης μάρκας κουζίνας. «Μια καμπυλωτή νησίδα μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε στιλ κουζίνας και συχνά αποτελεί μια εξαιρετική λύση για τη δημιουργία ενός όμορφου και πρακτικού χώρου καθιστικού». Για τις πόρτες της κουζίνας στην πρόσφατη ανακαίνιση ενός σπιτιού Arts and Crafts, η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Tamsin Saunders αξιοποίησε επίσης την εμφάνιση αυτή. «Αντί να χρησιμοποιήσω τις ευθείες γραμμές ενός shaker design, αντήχησα την καμπύλη της αρχικής εσωτερικής επένδυσης στις πόρτες και τα τοξωτά παράθυρα, δημιουργώντας μια κουζίνα που μοιάζει μοναδική», λέει.

Shutterstock

Η ζήτηση για καμπύλες επεκτείνεται και σε συσκευές όπως η best-seller κουζίνα Victoria της Smeg. «Πραγματικά μαλακώνουν τον χώρο σπάζοντας τις σκληρές γραμμές», λέει ο υπεύθυνος προϊόντων της μάρκας Richard Mackey.

Το σπιτικό μπαρ

Είχαμε το ντουλάπι με χώρο για όλα τα απαραίτητα για το πρωινό - και τώρα ήρθε η ώρα για το home bar να προσθέσει μια αίσθηση διασκέδασης. «Είναι μια πολυτελής προσθήκη στις ανακαινίσεις της κουζίνας και αποδεικνύεται όλο και πιο δημοφιλής», λέει ο Richard Moore, διευθυντής σχεδιασμού της εταιρείας κουζίνας Martin Moore.

Shutterstock

Η αίγλη μπορεί να προστεθεί με την ενσωμάτωση στοιχείων όπως εσωτερικά πάνελ με καθρέφτη, γυάλινα ράφια με κρυφό φωτισμό για ποτήρια, ψυγεία κρασιού και ψυγεία ποτών.

SHARE