Πώς να διακοσμήσετε ένα σπίτι με διαχρονικότητα
Φωτογραφία: Ιnstagram Thorp
12|02|2024 12:49
SHARE
ΗΟΜΕ & DESIGN

Πώς να διακοσμήσετε ένα σπίτι για μια ζωή


Αν βρίσκεστε σε διαδικασία ανακαίνισης σπιτιού ή μετακόμισης, το πιθανότερο είναι να θέλετε να επενδύσετε σε έπιπλα και αξεσουάρ με διάρκεια.

«Στο παρελθόν, τα έπιπλα σχεδιάζονταν για να διαρκέσουν μια ζωή - και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλές ζωές - αλλά αυτή η φιλοδοξία έχει χαθεί- πολλά έπιπλα καταλήγουν σε χωματερές με τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η μακροζωία έχει να κάνει τόσο με τον καλό σχεδιασμό όσο και με τη δεξιοτεχνία και τη χρήση των σωστών υλικών», λέει στο Independent o ειδικός σε θέματα εσωτερικού χώρου και συντάκτης του περιοδικού Country Life, Giles Kime.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ήρθε η ώρα να αποφύγετε τα φτηνά και αναλώσιμα κομμάτια, και αντ' αυτού να ακολουθήσετε την προσέγγιση «μια φορά και καλά».

Τη φιλοσοφία αυτή συμμερίζεται και η Philippa Thorp, ιδρύτρια και διευθύντρια του Thorp Design, ενός στούντιο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού με έδρα το Λονδίνο, το οποίο προσελκύει μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο. Στο πιστό πελατολόγιό της περιλαμβάνονται πρώην πρόεδροι και ολιγάρχες, οι οποίοι την εμπιστεύονται για να δώσει ζωή στα ακίνητά τους, που εκτείνονται από τα Χάμπτονς μέχρι το Πουκέτ. Έχοντας ξεπεράσει επιδέξια τις τάσεις εδώ και δεκαετίες, ακολουθούν οι συμβουλές της για να σχεδιάσετε έναν χώρο που θα κρατήσει για μια ζωή.

Εξυπνοι και πρακτικοί τρόποι για να διακοσμήσετε ένα σπίτι με διαχρονικές ιδέες

«Πολύ απλά, δεν χρειάζεται κάθε φορά που αλλάζετε σπίτι να συμβαδίζετε με τη μόδα. Θεωρώ ότι ο καλός σχεδιασμός είναι μια μορφή διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων - όταν παίρνετε λογικές αποφάσεις με γνώμονα τη μακροζωία, προσθέτετε αξία στο ακίνητό σας και αποφεύγετε να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα στο μέλλον», ξεκινά η Thorp. Και συμπληρώνει: «Με αυτή την προσέγγιση, έχουμε συχνά επαναλαμβανόμενους πελάτες που, αφού μετακομίσουν σε ένα νέο σπίτι, μας ζητούν να αναδημιουργήσουμε ακριβώς αυτό που κάναμε χρόνια νωρίτερα στο προηγούμενο ακίνητό τους. Θα επαναχρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα χαλιά, την τέχνη και τα έπιπλά τους, επανατοποθετώντας αντικείμενα που χρειάζονται ανανέωση». Αυτό είναι, φυσικά, πολύ πιο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον από το να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο διαχρονικής κομψότητας, η Thorp λέει: «Η υλικότητα είναι πολύ σημαντική. Επενδύστε στην άψογη δεξιοτεχνία στα θεμέλια του σπιτιού σας, δίνοντας προτεραιότητα στα ξύλινα δάπεδα καλής ποιότητας και στους μάλλινους τάπητες. Το μαλλί προσφέρει εξαιρετική ανθεκτικότητα και είναι εξαιρετικά υποτιμημένο, όπως και οι περισσότερες φυσικές ίνες, όπως τα λινά και τα βαμβακερά».

Η Thorp συνεχίζει: «Συνιστώ πάντα να υιοθετούμε τις παραδοσιακές μεθόδους ζωγραφικής σε όλο το σπίτι. Η ξυλουργική με ψεκασμό είναι δημοφιλής, αλλά δύσκολη στη συντήρηση, καθώς απαιτεί ολόκληρη εργοστασιακή επαναβαφή, αν υποστεί κάποια ζημιά. Ενώ όταν επιλέγετε την παλιομοδίτικη χειροποίητη βαφή, είναι ευκολότερο να διορθώσετε τις ατέλειες. Αν παρατηρήσετε με την πάροδο του χρόνου κάποια σκασίματα ή γδαρσίματα, στη πληγείσα περιοχή μπορεί απλώς να τριφτεί και να επανασχεδιαστεί».

«Όταν επιλέγετε έπιπλα, είναι πολύ απλό: επενδύστε σε πράγματα που αγαπάτε», τονίζει. «Επιλέξτε καλοφτιαγμένα κομμάτια που σας προσφέρουν ευχαρίστηση και απόλαυση. Αν κάτι έχει απήχηση σε εσάς και σας προκαλεί χαρά, δεν θα βαρεθείτε να ζείτε μαζί του. Ακόμα και αν μετακομίσετε σε άλλο ακίνητο, θα συνεχίσει να εμπλουτίζει τη ζωή σας».

Η Thorp καταλήγει: «αλλά πάντα συμβουλεύω: αγοράστε λιγότερα και αγοράστε με σύνεση. Στη συνέχεια, δεσμευτείτε για συντήρηση στο μέλλον. Για παράδειγμα, ένας καλός καναπές ή μια πολυθρόνα μπορεί πάντα να ζωντανέψει με νέα ταπετσαρία αν τη βαρεθείτε ή αν τα γούστα σας εξελιχθούν. Ως κοινωνία, πρέπει να απομακρυνθούμε από τις τάσεις».

SHARE